跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 charmg.melody 於 09-9-23 18:26 發表
唔該比埋我吖, 謝

sent it yet~pls check!~

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 mrs_b_lam 於 09-9-23 18:15 發表
bb兩個星期大我已經開始用
一d都唔麻煩!掉埋落洗衣機洗ja嘛!
如果趕住用就掉落亁衣機亁,唔趕就放出露檯晾,落雨就攞返入屋放窗邊晾,唔一定要陽光,最重要係UV紫外線(殺菌+去跡)
你預20條都夠架啦!1日10條,洗+亁緊就用 ...

如果係放落洗衣機洗,都幾方便喎~
不過,將o的有屎尿o既尿布放入洗衣機洗..
會唔會唔係咁合衛生呀??

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 ChristieMing 於 09-9-23 18:52 發表

如果係放落洗衣機洗,都幾方便喎~
不過,將o的有屎尿o既尿布放入洗衣機洗..
會唔會唔係咁合衛生呀??

屎,就當然要沖走先
不過有外國媽媽會唔沖人奶poo poo,直接掉入去洗(因為人奶poo poo係水溶性)

如果想最衛生既方法就只係尿布一機

不過我地果個洗衣機無得較量數,所以我會加滴露連其他bb衫洗

亦有媽媽會尿布+bb衫連大人衫洗

甚至手洗都得

其實無話限死一個洗法既,最緊要自己舒服就得啦,係咪?

複式洋房

原帖由 mrs_b_lam 於 09-9-23 19:13 發表

屎,就當然要沖走先
不過有外國媽媽會唔沖人奶poo poo,直接掉入去洗(因為人奶poo poo係水溶性)

如果想最衛生既方法就只係尿布一機

不過我地果個洗衣機無得較量數,所以我會加滴露連其他bb衫洗

亦有媽媽會尿布+bb衫 ...

good! 你在哪里买布m巾?d迹洗得掉吗?

男爵府

原帖由 kristygoh 於 09-9-23 19:31 發表

good! 你在哪里买布m巾?d迹洗得掉吗?

上網買架,我估應該唔難洗,應該同平時漏m時要洗底底/褲/裙/床單差唔多,touchwood就算洗唔甩,曬兩曬UV就無晒

我唔肯定,因為第一次用,暫時未洗

大宅

好媽媽勳章

我個B係自己戒的. 由最初三四點醒, 自己推遲到四點幾五點醒到而家接近七點醒. 
原帖由 kristygoh 於 09-9-23 10:34 發表

你地个bb介夜奶呢,是train 他还是他自然介的呢?我个仔now 8 weeks, 好想他快点介呢...
要没得逼他介ge 呢?

大宅

好媽媽勳章

大約十一點到十二點, 要睇阿b幾時肯食
原帖由 crystalpui 於 09-9-23 10:40 發表

想問介左夜奶既媽媽
你地bb訓前個餐幾點食呀?

大宅

好媽媽勳章

唔知星期六仲有冇得換?
原帖由 sheetaada 於 09-9-23 11:16 發表

提大家......麥當x,開心樂園餐,,有比家超玩水玩具..我換左2個等遲d同阿仔沖涼時玩..有興趣快d換..下期個個仲好玩,個企鵝在水中打圈

大宅

好媽媽勳章

我99最初都驚凍親阿b, 後來又驚阿b會侷親, 沖涼個到都要開冷氣
原帖由 Monkey25 於 09-9-23 12:05 發表

bb婆婆話佢有分數, 熱佢就會開喎......
佢話我洗唔洗咁"巴閉" !!
不過佢既standand同我好唔同, 唉~

我都只有睇開d......因為揍呀b的事, 已經同呀媽架左好多次.......真係激死我!!

...

大宅

你99好攪鬼!
原帖由 waffle 於 09-9-23 22:27 發表
我99最初都驚凍親阿b, 後來又驚阿b會侷親, 沖涼個到都要開冷氣
出世: 2.57kgs 1個月: 3.8kgs 兩個月: 4.93kgs 4個月: 6.69kgs 6個月:7.63kgs

大宅

好媽媽勳章

我阿b都用緊goon, 妮飄好用嗎? 邊到買?
原帖由 Jcat 於 09-9-23 16:53 發表

係呀, bb出世後這三個月都倒水咁洗錢.
尿片呢, 我一開始係用GOON, 也用過winnie the pooh, huggies同pampers的母乳寶寶, NB和細碼, 的確係GOON最soft, 最好用. 不過也最貴呢.
見bb大少少了, 現在剛轉用妮飄, 很平, ...

大宅

好媽媽勳章

我又要睇
原帖由 ChristieMing 於 09-9-23 17:47 發表

呢個網頁我整o左好耐o架o剌..
由我大仔未出世開始整的..(都有3年幾o剌!)
之前只係湊大仔,可以有好多時間去整,
而家到細b出o左世,真係冇咁多時間and心機了...
所以將細佬o既相and日記,加埋入去呢個網頁到~ ...

大宅

我都想睇,唔知得唔得呢~~
原帖由 Monkey25 於 09-9-23 17:38 發表
Christie,
妳好好心機呀, 個homepage好靚!!!

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

原帖由 sheetaada 於 09-9-23 17:17 發表
JCAT:我朋友送來的5包s尿片快用完了..想想地轉妮飄,因我朋友話又平又好用..你是否試過ar!你點睇...好不好呢

我bbs一路用緊妮飄 ok架, 之前都用過pampers,
hunggies & 花王, 不過pampers普通嗰隻有d敏感,
特級棉柔就ok, 花王真係好乾爽好好用但好貴.

大宅

waffle :星期五已開始換第2款..如果之前個款仲有..都仲可以換,你可以睇下麥記個網站就知了

複式洋房

原帖由 waffle 於 09-9-23 22:38 發表
我阿b都用緊goon, 妮飄好用嗎? 邊到買?

jusco & mannings 有, 藥房會平少少
不過唔係間間有.

別墅

我喺新世紀廣場bebe dream同埋一田見過, 牌子好似係combi, 幾十蚊一對, 純白色"梳loan"既

原帖由 waffle 於 09-9-22 22:03 發表
邊到有得賣網狀既手套, 點樣架?

別墅

好媽媽勳章

原帖由 ChristieMing 於 09-9-23 12:03 發表

如果11pm o個餐唔餵,每日食4餐o架咋..
我大仔都係咁樣...大約3個月左右,
夜晚就開始瞓到12個鐘,每日食4餐..
但唔好以為佢唔夠..其實每餐佢地會調節食多少少..
我個大仔,bb時好肥的..
如有興趣,我可以比佢個網頁你睇 ...

我又睇, pls send the link to [email protected]

首頁

尾頁

跳至