跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

保良局莊啟程第二小學

請問保良局莊啟程第二小學,上午校定下午校好d呢?

公爵府

好媽媽勳章

Re: 保良局莊啟程第二小學

如果以莊上同莊下嚟講
咁梗係上午好d啦

如果讀下午, 不如直接報梁周下啦
因為莊下同梁下遲幾年會合拼
合拼後梁下的校長做新校的校長
到時又要適應新校舍, 又要適應新教法
盞攪

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

健朗媽咪,
先多謝你的回覆.
莊上會唔會好難入呢? 因為.,我囡囡係第一個呀!
我本身都係傾向讀莊上的,因為,我有些朋友評價莊下唔係太好咁..係唔係中學派位唔好呢?
咁梁周下,幾時會合併呢? 是否會有新校舍...好像聽說是在黃金海岸.......
唉...........梁周下,都好難入呀! :cry:

公爵府

好媽媽勳章

honey BB

如果莊上同梁下, 莊上應該難入過梁下
今年報梁下首輪的人, 全數都可以獲得取綠
仲有好多位留比統一派位
如果第一輸報梁下, 多數都入到
家長多數都係傾向喜歡上午校及全日
下午校相對競爭細好多
但係梁下派位好過莊上,
出年人報小一的人, 仲少過今年, 所以都唔駛咁担心la
幾時合拼, 我都唔係咁清楚喎
應該快的都要兩三年後
合拼後會搬去黃金

但係上次我睇報紙
話屯門有幾間學校三年後會停辨
呢幾間學校之前都用咗政府一大筆錢進得返新及加建工程
包括加裝升降機
而且工程完成不久, 就因收生不足而殺校
用咗咁多錢, 但係校舍都只係用多三年
教局因此被批評浪費公帑
教局話會研究用作區內仍是半日的學校轉全日,
但唔知會唔會真係實行

男爵府

健朗媽咪,
pls check pm! thx!

大宅

我妹妹的囡囡上年派了保莊下, 後來學校通知延遲到2010年才合併, 亦會更換校長, 我妹妹覺得前景

禁止訪問

複式洋房

我仔仔今年九月將會入讀保莊下, 新校長和搬遷事確令我有點掛慮, 有沒有家長的小孩現正讀保莊下, 能分享多些資料.
當將你的事交託耶和華,並倚靠祂,祂就必成全。     (詩 37:5)

禁止訪問

複式洋房

嘩! 真係好離譜喎. 知唔知係邊年邊班呀?

據知現任陳校長係前救世軍三聖xxx小學校長, 真的如此唔惦保良局又會聘用, 不會吧? 保局不是一向有自己的一套教學原則嗎? 老師已不易為, 校長又怎能如此.
當將你的事交託耶和華,並倚靠祂,祂就必成全。     (詩 37:5)

大宅

如果讀保莊下, 不如轉去梁周下, 橫樹都搬, 同搬後好似都係梁周下個校長做番. 梁周下個校長好好, 好很聽家長意見, 有責任心, 好nice, 在Tuen Mune Area, 派位很好, banding率高, 個個都想讀上午, big 爆人, 其實走寳下午校一樣好, 係重好唔駛太多學生一班, 老師可以照顧多d, 星期六長短週, 唔駛上堂, 只上多元智能活動日, 好多活動, 便服日好開心, 薘星期五功課全部下星期一交.

複式洋房

我正考慮會不會向保莊上嘗試「叩門」先, 唔知明日去問是否太遲.

其實下午課對於依家每天生活作息的時間都配合, 但保莊下的負面消息近來又聽唔少, 真怪自己選擇上沒智慧. 煩惱!!!

禁止訪問

大宅

yufawong 寫道:
我正考慮會不會向保莊上嘗試「叩門」先, 唔知明日去問是否太遲.
其實下午課對於依家每天生活作息的時間都配合, 但保莊下的負面消息近來又聽唔少, 真怪自己選擇上沒智慧. 煩惱!!!

我好奇想問, 點解淨喺去保莊上叩門或諗保莊下, 唔去其他學校試吓. 70區都有許多好學校架. 如屯官, 保王錦全應該都ok架.
王菀之年度創作專輯《On Wings Of Time (CD+DVD) 》現已上市
請支持正版...請支持唱作女皇
(隻碟要煲架--不是放落個煲道煲...)
click入去試聽下..月亮說
飯婦人Blog

複式洋房

今午我去問保莊下, 六月八日已截止收申請了, 就此算吧, 給P.1這一年時間, 不堪的話, P.2仍可轉校, 祝福代禱!!!

alvinchanmama, 多謝你的好意, 我也明白仍有何日東, 胡少渠、保梁、保方王、等, 我是可以去試著叩門的。但這樣作的話, 又能肯定說是最好嗎, 不竟, 孩子能否品學兼優, 都要看他自己, 保良局的嚴格, 已是能滿足我基本要求, 又強求何理.

大宅

今午我去問保莊下, 六月八日已截止收申請了, 就此算吧, 給P.1這一年時間, 不堪的話, P.2仍可轉校, 祝福代禱!!!
alvinchanmama, 多謝你的好意, 我也明白仍有何日東, 胡少渠、保梁、保方王、等, 我是可以去試著叩門的。但這樣作的話, 又能肯定說是最好嗎, 不竟, 孩子能否品學兼優, 都要看他自己, 保良局的嚴格, 已是能滿足我基本要求, 又強求何理.

你又何必咁快下結論呢????既然你對此校信心不太及負面消息咁多, 點解你唔行多步, 或會有好的收穫呢.
除咗喱幾間外還有蒙恩, 拔臣和道教青松都好好架, 我覺得你試咗先, 好過個心囉囉孿.
王菀之年度創作專輯《On Wings Of Time (CD+DVD) 》現已上市
飯婦人Blog

禁止訪問

大宅

祝你成功. 轉到校通知我或pm我
囝囝2000 寫道:
我認為妳是否比佢讀莊下, 如果是妳第一志願的話, 都會難叩門, 我估妳當初都對此校有信心才會擇佢, 妳自己想清楚吧, 無為等佢讀一年, 才到p2才轉, 如布心想轉, 最好p1轉. 我是過來人, 現在想為小朋友轉p2, 都比較困難,不過, 我都決定同他轉校.

[quote]
alvinchanmama 寫道:
[quote]

你又何必咁快下結論呢????既然你對此校信心不太及負面消息咁多, 點解你唔行多步, 或會有好的收穫呢.
除咗喱幾間外還有蒙恩, 拔臣和道教青松都好好架, 我覺得你試咗先, 好過個心囉囉孿.[/quote][/quote]
飯婦人Blog

禁止訪問

複式洋房

莊二下是所有屯門保良局小學中最吾掂,新校長以前間學校被殺,莊二下老師因搬校問題已無心戀戰,教法又保守,聽講梁周下校長好人,入小一打電話給他便可成事,校網資料詳盡,你可以打電話和梁周下校長談談才作決定.

首頁

尾頁

跳至