烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

請教醃雞柳

買左件雞脾肉,想用來切絲炒,請問,應該點醃呀??
thx~~

別墅

Re: 請教醃雞柳

首先生抽
老抽:小小

洒:小小(可以唔加,隨個人喜好,我多數加,因可除雪味)
等入味後(約 10 mins ok)
加生粉
水:小小
最後可加油或麻油
            <<<<<< 我 愛 厨 房 >>>>>>

公爵府

好媽媽勳章

ffr328 寫道:
首先生抽
老抽:小小

洒:小小(可以唔加,隨個人喜好,我多數加,因可除雪味)
等入味後(約 10 mins ok)
加生粉
水:小小
最後可加油或麻油

加少少蛋白醃, d肉會仲加滑, 不過記住蛋白不可加太多

水晶宮

我會用糖+鹽+酒+生抽+粟粉+油,次序唔好亂.
呢個放調味料既次序,對d肉醃得入唔入味,係好重要,好關鍵架.
我比較少落老抽,因為如果用來炒送,d顏色會略為深左,仲會惹到其他食物染深色左,無左"彩色"效果,就係白肉,紅/黃椒,綠西芹,啡腰果咁.

大宅

thx~~各位媽咪~~

不過,想問下,點解要落水呀? 我以為只有豬肉才要落水.

水晶宮

排骨用水啤過,抹乾後再醃,會少d膻味.
牛肉加少少水醃,會"亂"滑d.
雞肉我個人來講就無加水醃,而且,一般來講,會抹乾先醃.
可能大家做法唔同,你可以試下效果.
如果用來炒,有太多汁水會不會炒到水汪汪呢?
或,炒時先"秘"乾d汁水?

別墅

me too. 不過我習慣次序是生抽、鹽、糖、酒、栗粉、油, 唔會加老抽同水, 落鑊炒時先放2片薑同蒜頭起鑊才落雞柳炒就會好香.

方方媽媽 寫道:
我會用糖+鹽+酒+生抽+粟粉+油,次序唔好亂.
呢個放調味料既次序,對d肉醃得入唔入味,係好重要,好關鍵架.
我比較少落老抽,因為如果用來炒送,d顏色會略為深左,仲會惹到其他食物染深色左,無左"彩色"效果,就係白肉,紅/黃椒,綠西芹,啡腰果咁.

大宅

謝謝!
等我試下先

別墅

落老抽係要色水同埋香 d ,惹味d,
落水係因為加咗粟粉後會索乾咗水份,咁加咗水後另 d 雞肉有番 d 水份同埋炒出嚟會滑 d 而又唔會痴埋一舊舊
呢個係我個人嘅心得∼
            <<<<<< 我 愛 厨 房 >>>>>>

水晶宮

建議先加糖,後加鹽,因為鹽或多或少都會"拿"實左d肉.除非你係刻意"拿"佢.
其他次序無所講,但最後一定係粟粉,之後才到油,加左油,就唔上粉.(有化妝既朋友,都知道多面油,就唔上粉啦!乾過頭,都係唔上粉,所以豉油,酒,會早過粟粉落.)
薑同雞又係絕配!
魚唔一定落薑,但雞就一定可以落薑!

大宅

我昨晚醃,今晚才,可是,今早睇呢度,才醒起我無落水呀~~~呀~~~~
今晚炒之前再加水得唔得呀???~~~

水晶宮

Lumpy 寫道:
我昨晚醃,今晚才,可是,今早睇呢度,才醒起我無落水呀~~~呀~~~~
今晚炒之前再加水得唔得呀???~~~

雞柳唔適宜醃太耐,會"鞋".
15-30分鐘都夠啦!

首頁

尾頁

跳至