懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

一位與我共事超過十年的同事最近突然離世:-( ,定於下個月頭舉殯,因我十分掛念他:-( ,故很想出席的他葬禮,但我的丈夫並不鼓勵我出席,因為他覺得有身孕的人不應該出席這些塲合,不過如果我堅持的話,他都會允許,當然絕對不能讓老人家知道。我本身沒有宗教信仰,出殯當晚我需要返夜更工作,故當晚我不會回家,要到第二天早上才下班回家。心裏很矛盾,很想去,但又怕對肚裏面的BB唔好,麻煩各位給我一點意見!謝謝!

別墅

你不介意是好的!你也要問問對方家人會否介意,因為傳統上這叫相撞,你陀B是喜事,對方的是喪事。
有些比較迷信的人會介意的~~

大宅

謝謝你的意見,可惜我和他的家人並不相熟,不知怎樣開口。
原文章由 tomum 於 07-7-23 23:29 發表
你不介意是好的!你也要問問對方家人會否介意,因為傳統上這叫相撞,你陀B是喜事,對方的是喪事。
有些比較迷信的人會介意的~~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我覺得唔去好 d, 唔係因為迷信, 而我覺得你無謂令老公同埋對方家人 (甚至自己家人和自己) 介懷. 況且有心去致敬亦不在乎於出席個葬禮與否, 你咁有心, 相信果位同事一定會知, 你打電話去慰問下佢家人, 遲 d 再去拜佢都係一樣.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

泓毅媽媽
Better not to go. First of all, you should not even go to wedding or birthday party when you are pregnant according to the traditional Chinese customs. Funderal is considered a sad event, you don't want to be affected. My husband's old friend died (they don't each other since junior school) when I was pregnant, he was told by the family that he could not go. If you were good friends, I think that he could understand why you are not there.
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

複式洋房

前排我老公個表哥過世我都冇去過...d人話唔係咁好(睇你迷唔迷信)我老公就死都唔比我去...連醫院探佢都唔比,

別墅

我就建議你唔好去了,有心的話,不在一時。你的同事亦都唔會怪你。反而,knock on wood,如果BB跟住落來有咩事,你估你老公會唔會怪你,你自己會唔會怪自己吖拿?理智果時就梗係知道講道理了,但有咩事果時人就會變得無甘理智既嘞~迷信又好,心理作用又好,免得就免了。我覺得囉

原文章由 泓毅媽媽 於 07-7-23 23:24 發表
一位與我共事超過十年的同事最近突然離世:-( ,定於下個月頭舉殯,因我十分掛念他:-( ,故很想出席的他葬禮,但我的丈夫並不鼓勵我出席,因為他覺得有身孕的人不應該出席這些塲合,不過如果我堅持的話,他 ...

禁止訪問

大宅

我的婆婆都剛剛去了, 親戚關係上比較親 (雖然不是我媽媽的親生, 即是二契), 關係也很疏離, 因比較偏心自己的親生子孫, 不大錫我, 我都不知應否去, 不去好像有點不近人情, 去又不知應該全程都在(包括守夜, 去火葬場) , 還是叩個頭就算 ?

我老公就叫我不要去, 大家可以俾下意見嗎?

子爵府

我有了3個月左右, 老闆既媽媽過身我都有去, 不過佢地係做安息禮拜, 全公司同事都一齊去..

洋房

大家講左咁多唔迷信既角度,又等我講下迷信既角度啦~~~

其實除左直系親屬之外,都唔係咁應該去住何既喪禮。因為那類地方太多唔乾淨既東西,佢地未必會直接令bb有事,不過附左上去都唔好啦,對大肚婆自身都會有影響…所以…

而直系都有protect下你,之但係都只限於拜一拜就好喇,此地不宜久留…

好多野都可以在心中啦…生死有命呀
~~~咁快有兩個bb,要炒下股減壓~~~

大宅

原文章由 艾莉 於 07-7-24 12:42 發表
我有了3個月左右, 老闆既媽媽過身我都有去, 不過佢地係做安息禮拜, 全公司同事都一齊去..

最好不要去.
重有, 大肚婆不要去飲人地 bb 滿月酒. Pls take note !!!

大宅

我想都是可免則免啦!好明白你的心情,但是為了bb著想,你可以生了之後再去拜返啊!我相信他不會怪你的...

大宅

迷信既人...好多都唔會點去..除非真係好親啦!!!
就算唔去...人地都唔會怪你啦..始終你有大有細..都唔係咁方便去呢d地方

複式洋房

原文章由 yan1014 於 07-7-24 21:32 發表
迷信既人...好多都唔會點去..除非真係好親啦!!!
就算唔去...人地都唔會怪你啦..始終你有大有細..都唔係咁方便去呢d地方

真係唔好去呀,你的親戚朋友會體諒你的~~~~
我媽子陀著我大佬時去了喪禮...:cry:
我大佬長大了,係成日都會踫/見到就有了那些東西~~~
有次~~同事的親人去了~~~
公司上下都會表示一點心意的.我陀著細女時都做了帛金....
細女出細後都異於常人.還有很多病呀...
所以有紅白二事真係要分清楚....真的一點都不要參與.....可能你會話我過份迷信...但小心為上 ?-(

[ 本文章最後由 candyfung 於 07-7-24 22:16 編輯 ]

洋房

原文章由 candyfung 於 07-7-24 22:09 發表

公司上下都會表示一點心意的.我陀著 ...

~~~同意同意
~~~咁快有兩個bb,要炒下股減壓~~~

大宅

原文章由 candyfung 於 07-7-24 22:09 發表

公司上下都會表示一點心意的.我陀著 ...

睇到你咁講,真的有點 ...。謝謝你們的意見,總括來講,各方意見都認為我不應該去。
其實這位去世的同事本身也是我老公的同事,對於他英年早逝,全機構上下包括我倆公婆都非常難過及惋惜。
為甚麼世俗上有那麼多禁忌:cry: ,我奶奶曾經說過農曆生日的月份也不可以參加喪禮,我老公剛好就在這個月份生日,要是讓她知道,恐怕我老公都可能不可以出席:cry: !

大宅

請問各位sister 去醫院探病可以嗎? 或者她出院後到她家可以嗎?

大宅

原文章由 *Maggie** 於 07-7-25 11:54 發表
請問各位sister 去醫院探病可以嗎? 或者她出院後到她家可以嗎?

最好避免 ! 醫院病菌多, 我大肚時我家姐入院做 check up, 因為我姐夫唔得閒, 我就陪我家姐去, 去到比護士柄. 話我唔應該陪去. 家姐無人陪應叫屋企其他人或朋友..... 要我即刻帶口罩,唔比我留向醫院太耐 (猛叫我走).

至於出院後到家中探病, depends on 物病啦. 講真, 如果可以唔去的都盡量避免. 對方會明白的.

禁止訪問

畀面勳章

首頁

尾頁

跳至