自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

虎到金來勳章

我生日, 我送禮物比所有同學. 而下次我同學生日, 就要回禮, 即你要送禮物比所有同學&我!

我朋友的兒子是一個讀屋村幼稚園的學生, 個個月都收好禮物回家有食物, 玩具&文具

原來是有同學生日就大派禮物所有同學.

就快到朋友的兒子生日, 大家贊同要回禮 - 即你要送禮物所有同學??-(

子爵府

點解係咁?

唔係生日既人先有禮物收,慶祝佢生日呢,點會係自己要掏腰包去派禮呀?又唔係七老八十既長者,老爺奶奶生日,我地送完禮,佢就會派利是,但小朋友邊駛黎依套呀?-( ?-(

男爵府

如果個小朋友有送禮物俾我個小朋友, 回禮都好正常..

同埋都係小禮物, 1年1次, 無所謂啦....

子爵府

原文章由 mrsanthony 於 07-8-22 10:48 發表
ops:" /> 我生日, 我送禮物比所有同學. 而下次我同學生日, 就要回禮, 即你要送禮物比所有同學&我!

我朋友的兒子是一個讀屋村幼稚園的學生, 個個月都收好多禮物回家 – 有食物, 玩具&文具
… :si ...

我仔幼兒學校, 有d 小朋友係佢生日的月份, 都會送少少禮物俾其他小朋友。 但係並不是必然的。

我試過買一罐 司X脫軟糖 (當時過年有禮盒裝, 內有 30 小包), 每同學一人一包。 N3 那一年﹐在超市買了一大包啫喱仔﹐一人一個 —— 其實都只係少少心意。 我個仔攞返黎ge, 都係一粒朱古力之類。 而且, 我知道不是個個小朋友屋企都會送禮。 不過就算送﹐一班 30 人﹐都係 $50 左右。

p.s. 我知有d 幼稚園, 要生日小朋友的家長負責買生日蛋糕, 你唔買, 就冇得切。 我仔間學校birthday cake 係學校負責的。 有d 家長喜歡的都可以自己買。 我地哩d 唔買蛋糕的﹐就有d 會買這類獨立包裝的糖果, 讓孩子與同學分享!

[ 本文章最後由 jk67jk 於 07-8-22 11:01 編輯 ]

「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

其實唔好話同學仔
連朋友d仔女我都唔想送
因為我有3個仔女
如果人地仔女生日我主動送禮比人
人地又要o係我仔女生日送回禮物比我仔女
所以我唔會主動送禮物比人
但如果仔女生日佢又送禮物比我仔女
咁唯有回禮
我都唔想
但無計
我都通知左朋友
送乜鬼禮物丫
出席生日會
已經係最好o既禮物

大宅

虎到金來勳章

:lol: Thanks for all opinion!

其實佢地幼稚園, 要生日小朋友的家長負責買生日蛋糕, 你唔買, 就冇得切。
因此,個個都買生日蛋糕切 & D小吃即時分享 tim!

這不是足夠嗎?

D禮物會否不太富有家庭一些壓力?
而且富有小孩子亦會不太富有小孩子壓力?! (禮物是真有貴廉之分)

對這件事各人看法不一。請大家繼續多意見, 好使我朋友可作出好的決定. Many thanks.

子爵府

原文章由 mrsanthony 於 07-8-22 11:27 發表

其實佢地幼稚園, 要生日小朋友的家長負責買生日蛋糕, 你唔買, 就冇得切。
因此,個個都有買生日蛋糕切 & 買D小吃即時分享 tim!

這不是足夠嗎?

再買多D禮物派 – 會否 ...

既然已經有咁多野.....

我認為冇需要!
除了加重家庭不必要的負擔外﹐還使小朋友太重物質觀念。
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我又唔知而家興咁樣喎,
我仔以前只係回禮比參加生日會既小朋友,
因為人地都有送禮物,回番個個都開心!
如果之前你個小朋友又有收過人地既小禮物,
咁買D 少少既野囉,我見D 10蚊店,
一包有成108支鉛芯筆,再加多粒擦紙膠,
都係有限錢,實用得黎又唔算太貴囉。

大宅

點解宜家D人o既價值觀咁奇怪
呢個已經唔係回唔回禮既問題咁簡單~~
小朋友本來係唔會有呢個觀念~~
生日小朋友既媽媽開心, 所以買小小野食請小朋友食~
係分享o個份喜悅, 喜悅唔係一定要物質, 唔係金錢可以買得到~~
請人地分享喜悅送出去既野係唔需要回報~
金錢係買唔到開心~
係咪宜家D人太忙, 連咁簡單既觀念都俾唔到個小朋友~
買野食or買禮物時就應該教佢請or送野俾同學係因為你幸運~
幸運係因為你有咁多同學仔陪你過生日, 而我地仲有能力可以買D小禮物送俾佢地, 今佢地更開心........我地好幸福因為我地有多剩o既金錢去買禮物送俾人..........
我個魔女3歲多, 已經俾我日夜'分途', 我亦絕少做聖誕老人, 要個小朋友知足n懂珍惜......否則....

男爵府

我亞囡讀的學校, 不是每個月開一次生日會, 而係那個小朋友生日, 就那日開, 所以一個月有機會有幾次生日會.

小朋友生日, 不一定要開生日會, 如果開, 老師便幫我們搞, 父母都可以出席, 如果不開, 也可以.

我亞囡生日要開的話, 我自己要預備蛋糕, 老師還提意我準備些小禮物送給亞囡的同學.

我會買一個3磅的蛋糕, 買一些小食和精品(如小毛巾, 文具或貼紙), 每份大概花我$10-$15, 只係給全班24個小朋友.

那些小禮物不算是回禮, 只是讓小朋友開心一下. 負擔不起也不要介意, 小朋友不會有機心計算著. 我亞囡每次生日會, 最開心都係有野食, 根本不會計較禮物的價值.

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

其實,都只係幼稚園呢個階段係咁架啫,
當佢地上左小學,就唔鐘意開生日會架喇!
我仔一路大,要求只叫佢三幾個老死去屋企,
玩一大餐,又食一大餐!最主要有伴囉,
我想同佢切下蛋糕,同D 同學影張相都話唔使,
咁如果佢地仲細,又肯開生日會,開吓都開心既。

大宅

虎到金來勳章

原文章由 麟媽媽 於 07-8-22 12:43 發表
其實,都只係幼稚園呢個階段係咁架啫,
當佢地上左小學,就唔鐘意開生日會架喇!
我仔一路大,要求只叫佢三幾個老死去屋企,
玩一大餐,又食一大餐!最主要有伴囉,
我想同佢切下蛋糕,同D 同學影張相都話唔使,
咁如果佢地仲細,又肯 ...

:lol: Dear GCH, fannynsf, 揚莉煒媽咪, 麟媽媽, cjessjess, yuenwa, 謝你們的意見! 真喜歡BK
mommy!

jk67jk, Oh
! :mrgreen: 衷心的感謝!

侯爵府

原文章由 mrsanthony 於 07-8-22 11:27 發表

因此,個個都有買生日蛋糕切 & 買D小吃即時分享 tim!

這不是足夠嗎?

再買多D禮物派 – 會否給了不太富有 ...

我D女女響讀幼稚園時....每次生日...我都會買旦榚...同一D糖果等比小朋友一齊分享....當然會另加一D小禮品...例如:貼紙,鉛筆甘呀...禮品有平有貴..同埋小朋友唔會計較禮品價值....當小小心意甘啦.. ...因為話哂都有成班小朋友同佢慶祝.....甘一年一次......小朋友收到D小禮品時...會好開心架....

別墅

我第一次去我個仔(幼稚院)個同學係mac記開既生日會, 個壽星仔個媽咪都有送一份禮物比每一個出席的小朋友, 我諗就好似而加d 人擺酒咁, 興送返d 小禮物咁。

[
quote]原文章由 mrsanthony 於 07-8-22 10:48 發表
我生日, 我送禮物比所有同學. 而下次我同學生日, 就要回禮, 即你要送禮物比所有同學&我!

我朋友的兒子是一個讀屋村幼稚園的學生, 個個月都收好多禮物回家 – 有食物, 玩具&文具

原來 ... [/quote]

大宅

我個女的幼稚園, 生日的小朋友要買禮物送比其他同學, 因為要學習分享.

咁, 個個同學每個月都會收到禮物, 到自己生日咪要做送果個囉.

所以無得唔讚成, 係應該o既.

禁止訪問

男爵府

I live in Europe, but we also give small gifts to the classmates of my kids when my kids are birthday, everyone do the same, it is not very expensive gifts, only candy or pen..in HK is very cheap, but in Europe is very exp:-(,each one about 1 euro(HK$10), so if my family back HK, I ask them to buy many. U can also do it yourself, last time i did it myself

[ 本文章最後由 yukkie 於 07-8-28 16:45 編輯 ]
Nijnje

複式洋房

我都係住在歐洲,佢地小朋友生日果日,喜歡帶糖果返去派比同學仔.我囡今年開始返nursery,佢學校無搞生日會架,生日當日老師會有個假蛋糕,(好似人地結婚擺酒切餅咁)所有同學仔一齊唱
Happy Birthday, 比生日小朋友吹蠟燭..我囡見到同學仔陸續有得吹蠟燭,不知几咁恨快d到佢生日.

阿囡生日果日,我就買左一大包的糖果比個囡派比同學仔,我囡好開心,因為見到同學仔好開心同佢講Happy Birthday同Thank you.

我地私地下自己請同學仔開生日派對,咁來生日會的同學仔,都會帶份禮物來,我地就預備每人一份回禮包,有糖,小玩具,筆,另外,我想特別一點,就買了汽球返來自己鈕汽球狗仔,小朋友收到好開心,我都好有滿足感(因我第一次做咋), 花費不大,但每個小朋友都高興.

我地返香港玩,返來都買了貼紙送比同學.

派糖同派回禮都係想囡囡感受到分享係一件開心的事,我覺得就算少少錢,都可以分享架,買家庭裝的糖果,一包都有几十粒,小朋友唔會因為平而唔開心架,我囡仲好有心咁記住有邊個同學仔未有添呀,佢唔會話記住邊個無送野比佢.我覺得咁樣,做人會開心d.

[ 本文章最後由 sunnybabies 於 07-8-28 17:53 編輯 ]

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

其實壽星仔送小禮物俾黎參加party既小朋友, 係西方做法, 佢地叫going away gift, 算做多謝咁多位黎一齊慶祝, 總之人人有份, 大家齊happy
可能學校做法, 係想公平d, 統一晒要家長準備, 學校統籌, 當tum小朋友開心下, (試想下如果有小朋友生日有送, 下次人地唔送, 又或者送d唔送d, 又有家長咋型架喇...........學校都好難做架)
唔需要唸得太政治化丫! 既然學校有咁policy, 總之年中收d收d, 輪到自己生日又送下, 大家happy咪算lor, 都好公平姐
其實呢d going away gift, 都唔駛買得咁貴, 十零蚊已經可以好多選擇, 顏色筆呀, 印仔呀, 小零食呀, 小玩具呀..........我2個細路年中都收埋一大堆架
原文章由 sunnybabies 於 07-8-28 05:51 PM 發表
我都係住在歐洲,佢地小朋友生日果日,喜歡帶糖果返去派比同學仔.我囡今年開始返nursery,佢學校無搞生日會架,生日當日老師會有個假蛋糕,(好似人地結婚擺酒切餅咁)所有同學仔一齊唱
Happy Birthday, 比生日小朋友吹蠟燭..我 ...

別墅

原本生日主角才有禮物收﹐到賀的小朋友不是味兒﹐為了關照那些小人兒的心情﹐回份小禮物﹐令到大家都開心。

那些小禮物好便宜﹐三大類﹕糖果﹑文具﹑玩具。
我仔收過相架﹑堆沙玩具﹑收過一袋包含有臘筆+游戲簿仔+糖+薯片和砌圖﹐幾有心思﹐食得又玩得﹗ 之後我仔生日我又學那位媽咪咁﹐包裝的小禮物可吃可玩﹐送給全班同學。

首頁

尾頁

跳至