自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2018復活節勳章 醒目開學勳章

呀仔8歲,之前係學童保健時檢查視力不通過,今日剛係盲人協會見視光師,發現左100度,右50度,視光師話可自行決定是否要眼鏡,因為只係100度。
我想問100度近視應該帶嗎,帶了會減慢近視嗎?或有其他方法減慢近視?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

要啦,小朋友發育緊,依家唔理度數咪會加深得好快囉

男爵府

回覆:小朋友100度近視需要帶眼鏡嗎?

要呀。有近視唔帶好易加深。

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

要架,100度望黑板已經唔清楚。我自己中學時100度了5年,上堂一定要戴,日常生活可以唔戴。

珍珠宮

望黑板先帶 平時唔洗帶 睇近唔帶反而眼球肌肉放鬆d 無咁易加深

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

戴左可以幫助糾正視力
我仔係一例子
佢之前poly驗,有120度
戴左一年,又正常返,至今唔駛再戴

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:戴左可以幫助糾正視力我仔係一例子佢之前po

原帖由 blackberry 於 14-04-26 發表
戴左可以幫助糾正視力
我仔係一例子
佢之前poly驗,有120度
不過我個仔係遠視加散光

男爵府

緊係要啦,唔帶一陣好快變200,300

子爵府

我得一隻右眼70幾度都要配眼鏡,帶眼鏡好d 起碼唔會再加深。

珍珠宮

引用:緊係要啦,唔帶一陣好快變200,300

原帖由 niceynicey 於 14-04-26 發表
緊係要啦,唔帶一陣好快變200,300
視光師都有係咁講,我囡都一百度,亞囝一眼五十一眼二百,我只建議佢哋上堂先帶。

因為我屋企4姐弟都係近視,我姐同弟以前都係習慣上堂先帶,依家成人了都只有三百多度,

但我同妹就一配就一路帶著,只反而有五六百度。

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章

男爵府

引用:Quote:原帖由 niceynicey 於 14-04-26 發表

原帖由 olkan 於 14-04-26 發表
視光師都有係咁講,我囡都一百度,亞囝一眼五十一眼二百,我只建議佢哋上堂先帶。

因為我屋企4姐弟都係近 ...
E....真係唔知原來係咁,咁就不如叫囡囡上堂先帶,再keep 住檢查有冇加深好多,如果有就可能都要長帶住

水晶宮

引用:Quote:原帖由 blackberry 於 14-04-26 發表

原帖由 blackberry 於 14-04-26 發表
不過我個仔係遠視加散光
小朋友細時,一般都有遠視,度數慢慢退,然後近視就会来

珍珠宮

olkan 發表於 14-4-26 11:19

我成日覺得少少近視就帶眼鏡,咁好易攪到大近視我細個都有100度,阿媽配左眼鏡俾我,我唔鍾意帶,最後大個左都無加深過

子爵府

大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

公爵府

畀面勳章

引用:呀仔8歲,之前係學童保健時檢查視力不通過

原帖由 crystal36 於 14-04-26 發表
呀仔8歲,之前係學童保健時檢查視力不通過,今日剛係盲人協會見視光師,發現左100度,右50度,視光師話可自 ...
我都出過呢個post 我女100度已經睇唔清黑板,配左眼鏡比佢,佢先知原來望野可以咁清楚

公爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 olkan 於 14-04-26 發表視光

原帖由 niceynicey 於 14-04-27 發表
E....真係唔知原來係咁,咁就不如叫囡囡上堂先帶,再keep 住檢查有冇加深好多,如果有就可能都要長帶住

...
本身視光師都叫我女只係上堂帶,但佢帶左舒服,自己長帶

伯爵府

回覆:crystal36 的帖子

要,兩隻眼50 度就唔駛

男爵府

要la,唔帶好易加深。

水晶宮

引用:Quote:原帖由 niceynicey 於 14-04-26 發表

原帖由 olkan 於 14-04-26 發表

成曰帶住,對眼D muscle 全程收緊,基本上只會一路加深!所以應該譲小朋友, 不帶眼鏡時,多做眼部操, 多看遠距离景物

首頁

尾頁

跳至