懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

聽聞尹鎮偉醫生的開刀手勢好好, 傷口唔痛。 請問尹醫生接唔接順產的case? 依家24週, 重心大心細係開刀or順產?

大宅

原文章由 sh_yip 於 07-10-5 13:39 發表
聽聞尹鎮偉醫生的開刀手勢好好, 傷口唔痛。 請問尹醫生接唔接順產的case? 依家24週, 重心大心細係開刀or順產?

sh_yip ,

你而家睇緊尹醫生架?我想問尹醫生產檢好嗎?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

i visited Dr. Lam (partner of Dr. Wan)
who is referred by my friend who gave birth to her baby girl in Sept 07
my friend decided to have c-section in the beginning due to fear of pain but finally change to natural birth which was encouraged by Dr. Lam
so i dont think Dr. Lam (probably Dr. Wan as well) will encourage c-section unless it's mama's will

for 產檢, honestly, both Dr. Wan and Dr. Lam have many many patients (both 產檢 and the non-regular ones for 4D / Structural / OSCAR, etc) so it's a bit rush every time
nevertheless, Dr. Lam will try to answer the questions i raised in detail every time

原文章由 oh_baby 於 07-10-5 14:36 發表
sh_yip ,

你而家睇緊尹醫生架?我想問尹醫生產檢好嗎?

大宅

Dr. Wan is very professional and busy all the times. Most of the appointment will within 15 mins (incl. scanning). So you have to prepare yourself and list down all questions and ask him during scanning.

大宅

有無人係經Dr. Wan接生 (順產 / 開刀)?? 請分享

別墅

my friend 's bb is尹醫生接生 and 順產. He only ask u to have c section unless u really do it.

For me, I have to do c section has the bb head is a bit large...:p
Ling

大宅

我係經尹医生接生嘅, 第一個B兩年前出世, 試順產但唔成功, 所以開刀, 尹医生手勢好到不得了, 唔痛, 傷口又埋得好靚。

所以我而家陀緊BB No.2, 都係揾返尹医生做產檢同開刀。

如果你好想順產, 尹医生會盡量幫你。

大宅

唔該晒, 我都係睇跟尹医生 (現28週, 預產期係2月1號)。 我都好想試順產, 但又驚唔得要緊急開刀, 到時超出預算就大件事 (由4萬變8萬出院!). 希望係20號產檢時, 尹医生可以比D意見我啦!

洋房

我係睇緊 Dr Wan,我諗緊開刀好唔好,早D book,床位有預算,好驚無位!

大宅

如開刀要快D決定, 特別係如果想擇好時辰, 因手術室好快就比人book晒, 我今次响6 weeks confirm有咗, 尹医生已經叫我快D擇時辰, 所以一早已book晒房同手術室

sh_yip

我果時住2人房, 催生同用無痛試產失敗, 要比多HK$15,000左右

大宅

Dr. Wan helped me to deliver my baby in May this year and. Actually I got the same frastration as you (high cost because of emergency c-section) but I really want to deliver naturally.

Finally Dr. Wan made very good judgement and I would successfuly deliver my baby after 7 hours contraction and Dr. Wan could control the timing for the delivery precisely without any problems.

If you want to do it, dont hesitate and you could make it.

原文章由 sh_yip 於 07-11-9 11:06 發表
唔該晒, 我都係睇跟尹医生 (現28週, 預產期係2月1號)。 我都好想試順產, 但又驚唔得要緊急開刀, 到時超出預算就大件事 (由4萬變8萬出院!). 希望係20號產檢時, 尹医生可以比D意見我啦! ...

大宅

我06年12月生時都係找尹醫生(順產), 佢手勢好到不得了. 傷口超快好, 完全唔痛, 我生後未到兩星期病, 去左浸會睇醫生, 醫生仲問我係咪無剪到, 我話有, 佢仲話個傷口修得好靚.....邊個醫生做o架 . 佢好有經驗o架. 你問乜, 佢答乜, 快人快語. 我如果下次生都一定會找佢

原文章由 sh_yip 於 07-10-5 13:39 發表
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

大宅

有你地順產的經驗, 我依家都放心D. 希望bb可準時出嚟啦 .....

piggy2007 & fion2504, 你地係邊間醫院生? 住邊隻房/幾多日? 要幾多錢出院?

大宅

我响香港港安醫院度生, 住4人大房. 因為我差唔多零辰生, 所以我住多一晚等可以多啲休息(4日3夜). 出院大約40000多元 (因為有做無痛妢娩). 如果唔做無痛, 30000幾就得.

如果你怕痛, 大可以做無痛. 之前我都怕無痛有後遺症. 但 sofar 我除咗生完第一個有腰骨痛(應該係正常既產後後遺症), 之後都冇事. 成個生產過程順利又舒服, 下身唔痛但有感覺. 總之係 good 啦

放心啦! 你一定掂.

原文章由 sh_yip 於 07-11-23 14:03 發表
有你地順產的經驗, 我依家都放心D. 希望bb可準時出嚟啦 .....

piggy2007 & fion2504, 你地係邊間醫院生? 住邊隻房/幾多日? 要幾多錢出院?

大宅

Piggy2007,

唔該晒, 請問你順產後有無用腰封? 有好多人話Chicco的腰封好. any comments??

大宅

有. 我响港安醫院度買既(因為之前冇準備到), 唔知幾多錢. 不過之後我响間健康用品公司到見到, $150. 個腰封有3個貼, 分別可以"ku"到個肚, 腰同胃. 生完後一定要用, 仲要係幾小時後即用. 頭個2個月用好見效架. chicco既腰封我未用過, 不過好似好貴喎!!

(
原文章由 sh_yip 於 07-11-23 17:10 發表
Piggy2007,

唔該晒, 請問你順產後有無用腰封? 有好多人話Chicco的腰封好. any comments??

大宅

我都覺得Chicco的腰封真係貴咗D, 所以唸住再睇下其他牌子先.

首頁

尾頁

跳至