懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位媽媽,我岩岩有左5wk,完全無經驗,好緊張呀...又未去醫院或健康院登記,而家諗緊去邊間醫院好,本身住荃灣,咁應該去瑪嘉烈,但係見其他媽媽話無得陪產...咁老公咪唔可以見證重要一刻...

打過去QE問,預產期係出年2月既話,都可以跨區,QE婦產科都係出名,不過相對就無咁就腳...

至於廣華,我都有個地址證明,應該都可以去登記。

問題係,邊間會好D呢?第一次生BB,好想有一個好既經驗同回憶,懇請各位提供意見,萬分感謝

子爵府

yipc9 發表於 14-6-25 14:07
各位媽媽,我岩岩有左5wk,完全無經驗,好緊張呀...又未去醫院或健康院登記,而家諗緊去邊 ...
以我所知廣華係生仔最出名最好架喎, 我識人住屯門都出嚟廣華生!
我2胎都係瑪嘉烈, 覺得都不過不失, 勝在夠近, 痛到15分鐘先上去都未遲~
同埋我老公講明唔陪產, 所以冇咩所謂!

複式洋房

回覆:yankaka 的帖子

感謝分享

複式洋房

回覆 yipc9 的帖子

我同你情況差不多, 約5WK, 住九龍,都未去登記醫院呀.
你醫生寫左信俾你呀? 如是,幾WK 寫左?
我醫生未寫俾我呀.... 我諗要到覆診12/7 照照才寫俾我....
我打算私家開刀,但都會去政府度檢驗, 我可選瑪嘉烈或廣華, 但我會選廣華因出名生B.

子爵府

育兒性格勳章

回覆:yipc9 的帖子

我第一胎瑪嘉烈生,今胎都係

大宅

我住荃灣, 會在瑪嘉烈生 (但未生, 而家37w), 未知好唔好, 但去了幾次產檢, 都有不愉快經歷, 醫生十問九唔應, 護士串到暈, 連沒皮氣的老公, 都比護士激到好嬲....約了期驗B 鏈, 我同老公請了假去, 點知去到又話太早, 護士賴醫生約錯, 白行一趟, 真係激死!

禁止訪問

複式洋房

回覆:新手:廣華、QE、瑪嘉烈 邊間生BB較好

我剛剛在廣華生完,廣華所有員工都好好,就連亞姐都好好,佢地好細心,出院之後一日都有打來情況,床位又不張緊,原來4人房,不過冇乜所以自己一間房,下次再生都會選擇廣華·

yipc9  多謝分享  發表於 14-6-25 18:32

子爵府

我同事兩胎分別在QE及廣華生, 佢對兩間都滿意, 但佢覺得QE比廣華更好.

yipc9  good喎  發表於 14-6-25 18:31

複式洋房

回覆:Sunsunheartsky 的帖子

我上星期去睇醫生再confirm係咪有左,不過個醫生太求其,無寫醫生證明畀我(可能佢以為我搵佢接生,but no way,佢太求其了)
我book左荃灣果位盧乃本醫生,但要排到7月11日至有得睇,佢既口碑超好
而家為左快少少有醫生證明,星期五約左旺中果位覃伯英睇左先,希望今個星期內去book政府醫院啦

複式洋房

回覆:Sunsunheartsky 的帖子

我上星期去睇醫生再confirm係咪有左,不過個醫生太求其,無寫醫生證明畀我(可能佢以為我搵佢接生,but no way,佢太求其了)
我book左荃灣果位盧乃本醫生,但要排到7月11日至有得睇,佢既口碑超好
而家為左快少少有醫生證明,星期五約左旺中果位覃伯英睇左先,希望今個星期內去book政府醫院啦

複式洋房

引用:我住荃灣, 會在瑪嘉烈生 (但未生, 而家37w)

原帖由 blythe0824 於 14-06-25 發表
我住荃灣, 會在瑪嘉烈生 (但未生, 而家37w), 未知好唔好, 但去了幾次產檢, 都有不愉快經歷, 醫生十問九唔應 ...
咁健康院呢,係咪葛洪量,ok嗎?

複式洋房

引用:回覆 yipc9 的帖子PMH 可以陪產架!我第一胎

原帖由 carine520 於 14-06-25 發表
回覆 yipc9 的帖子

PMH 可以陪產架!我第一胎都係個度生
請問係近期嗎? 因為我喺其他post見無左陪產

難得C6應承陪我,我唔想孤身作戰

複式洋房

回覆:yipc9 的帖子

問多個問題吖,QE跨區既話,健康院係咪可以揀返屋企附近健康院? (聽聞可以)
我打過去荃灣果間葛洪量問,佢地話淨係收瑪嘉烈既症…

別墅

引用:問多個問題吖,QE跨區既話,健康院係咪可以

原帖由 yipc9 於 14-06-25 發表
問多個問題吖,QE跨區既話,健康院係咪可以揀返屋企附近健康院? (聽聞可以)
我打過去荃灣果間葛洪量問,佢 ...
唔可以,一定要跟番生果間醫院附近的健康院

子爵府

補充一句,我同事話廣華冇笑氣提供.

大宅

回覆:新手:廣華、QE、瑪嘉烈 邊間生BB較好

岩岩係瑪嘉烈生完,有得陪產,不過就一般般喇產後個d姑娘,產房都ok,政府一分錢一分貨

大宅

引用:Quote:原帖由 blythe0824 於 14-06-25 發表

原帖由 yipc9 於 14-06-25 發表
咁健康院呢,係咪葛洪量,ok嗎?
係呀葛亮洪健康院,反而健康院的醫生同助產士都好好

大宅

揀醫院最緊要近屋企, 唔係你有咩事要去醫院趕唔到就大獲~~
我都係揀左PMH, 而家14W已經不停出入醫院, 見過好多護士同醫院, 全部都好有禮貌同友善, 所以暫時感覺良好~~

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至