跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

hi 我今胎係第二胎, 請問你地而家會唔會抱大b啊?

我都係照平時咁抱大B!
有時又跑, 又追巴士, 其實驚唔驚呢?
不過我又諗返上次個產科e生叫我樣樣都粗粗地, 唔使咁緊張喎!!! !

我仲要係未知有左時飲左半罐jolly sindy 酒, 唔知怕唔怕呢?

大宅

我都係第二胎..
我又係未知既情況下食左必理痛, 不過醫生話應該無事

大宅

hi ms maggie

係啊醫生話純必理痛(唔係連傷風那種)係冇問題架!!!

你有冇計過你預產期係幾時啊??

我應該係9月頭!!

原文章由 ms_maggie 於 08-1-13 22:12 發表
我都係第二胎..
我又係未知既情況下食左必理痛, 不過醫生話應該無事

別墅

hi,

我有抱, 而家呀囡得18-mth 咩都唔知, 痴身到死, 想唔抱都唔得..唯有抱短d時間law.

有時抱到個肚都抽下抽下架..好在我要返工, 返到屋企抱佢時間有限..不過而家d反應來料, 真係好辛苦, 快d過頭3個月啦...實在好難頂:-(

原文章由 catbaby 於 08-1-14 09:12 發表
hi ms maggie

係啊醫生話純必理痛(唔係連傷風那種)係冇問題架!!!

你有冇計過你預產期係幾時啊??

我應該係9月頭!!

伯爵府

我都係第2胎, 大囡4歲半了, 都成日要我抱, 但佢又重真係頂唔順

大宅

catbaby

我預產期都係九月頭

大宅

jpang0107 , Kwan & ms maggie

hihi

要抱大b真係幾辛苦, 我諗遲下重辛苦!!
其實如果大b要抱, 坐係度抱佢或者, 攬實佢, 代替抱會好dd!!!

原文章由 ms_maggie 於 08-1-14 13:26 發表
catbaby

我預產期都係九月頭

伯爵府

我囡好粗魯架, 我一坐低佢實坐在我腳上架, 佢好痴身好大動作, 成日郁手郁腳, 比佢撞了幾次啦, 所以老公唔比佢近我咁多, 我又唔想囉!

原文章由 catbaby 於 08-1-14 14:54 發表
jpang0107 , Kwan & ms maggie

hihi

要抱大b真係幾辛苦, 我諗遲下重辛苦!!
其實如果大b要抱, 坐係度抱佢或者, 攬實佢, 代替抱會好dd!!!

大宅

係啊!! 所以而家要思想教育佢, 要鍚bb, 對bb溫柔!
第日bb都會好鍚佢...! 咁慢慢等佢有個心理準備!!
如果而家一下子唔抱佢, 佢可能會覺得因為有bb而唔再鍚佢, 咁佢可能會唔開心!!
仲有可能屋企d老人家會同佢講, 媽咪有bb, 唔會再鍚佢...
咁就閉啦!~

原文章由 Kwan 於 08-1-14 16:00 發表
我囡好粗魯架, 我一坐低佢實坐在我腳上架, 佢好痴身好大動作, 成日郁手郁腳, 比佢撞了幾次啦, 所以老公唔比佢近我咁多, 我又唔想囉!

大宅

原文章由 catbaby 於 08-1-14 17:15 發表
係啊!! 所以而家要思想教育佢, 要鍚bb, 對bb溫柔!
第日bb都會好鍚佢...! 咁慢慢等佢有個心理準備!!
如果而家一下子唔抱佢, 佢可能會覺得因為有bb而唔再鍚佢, 咁佢可能會唔開心!!
仲有可能屋企d老人家會同佢講, 媽咪 ...

我都係第二胎,我都係好似平時咁又抱又要叭係地下執佢d玩具,不過個e生話如果你就咁抱佢係唔會影響到你肚裡既bb既,不過個e生都幾好笑,佢同我講話我個仔咁痴身,你都夠膽生多個呀,我話係呀,佢會無咁悶呀

伯爵府

我未講比亞囡知有bb呀, 因為佢好口多, 我未想咁快講比其他人知, 99都未知, 因為99都唔想我地再生, 只係講了給我媽咋, 我怕亞囡知後一街人都知呀ops:" />

我囡都係super痴身

[ 本文章最後由 Kwan 於 08-1-15 09:18 編輯 ]

別墅

我呀囡又係痴身到爆 ...今朝我臨返工, 唔知發物神經, 狂摟喊, 又要我抱..真係唔舒服都要理佢, 搞到我差d遲到:tongue:

點算, 呀囡甘細, 咩都唔明, 而家又有小b, 真係好辛苦下..最慘d反應又來料:-(

原文章由 LAMSON媽 於 08-1-15 02:16 發表

我都係第二胎,我都係好似平時咁又抱又要叭係地下執佢d玩具,不過個e生話如果你就咁抱佢係唔會影響到你肚裡既bb既,不過個e生都幾好笑,佢同我講話我個仔咁痴身,你都夠膽生多個呀,我話係呀,佢會無咁悶呀 ...

大宅

聽D老人家講當有第二個, 大B會自然乖好多,!
所以都係辛苦呢幾個月者!!如果屋企人可以幫下手, 就叫佢地幫下手!!!
大家一齊努力啊!!

我有時會同大B講我有小BB, 你唔好踼我個肚啊!!
佢個衰仔仲要成日踼我個心口..
佢地而家都係明D又唔明D!!

原文章由 jpang0107 於 08-1-15 09:41 發表
我呀囡又係痴身到爆 ...今朝我臨返工, 唔知發物神經, 狂摟喊, 又要我抱..真係唔舒服都要理佢, 搞到我差d遲到:tongue:

點算, 呀囡甘細, 咩都唔明, 而家又有小b, 真係好辛苦下..最慘d反應又來料:-(

...

大宅

各位媽咪好呀, 我都覺得呢胎比第一胎辛苦好多, 又好太壓力咁, 又快嘔, 仲成日發脾氣添。本來諗住第二胎會舒服d, 原來一d都唔係。

我已經話比阿仔聽媽咪肚裏面有妹妹, 唔可以踢媽咪個肚架, 其實都唔知佢明唔明, 但一話妹妹佢就話係弟弟, 搞笑 !

希望大家可以用呢度嚟表達吓啦!

子爵府

szecc
我都同你一樣. 我同仔仔講明唔會成日抱, 同將來bb出來都只會抱bb , 因為佢細個. 仔仔答, 唔緊要, 我會幫手抱, 因我係大哥哥.

另我又同佢講將來bb出來, 媽媽會好多時間照顧bb, 你唔好因為咁樣, 以為媽媽唔愛你. 因為你細個時媽媽同樣咁照顧你, 當你見到媽媽點樣照顧bb就等於見到媽媽照顧你一樣....睇佢個樣又好似明. 又好似唔係好明咁.

別墅

你就好啦, 仔仔成3yr, 開始懂事.

我個囡得個1.5yr, 聽都未識聽, 生左小b佢先得26個月大, 希望佢明白事理, 到時唔好又摟計..唔係真係...唉!

原文章由 TTeresa 於 08-1-15 14:22 發表
szecc
我都同你一樣. 我同仔仔講明唔會成日抱, 同將來bb出來都只會抱bb , 因為佢細個. 仔仔答, 唔緊要, 我會幫手抱, 因我係大哥哥.

另我又同佢講將來bb出來, 媽媽會好多時間照顧bb, 你唔好因為咁樣, 以為媽媽唔愛你 ...

大宅

係啊!! 我有時話妹妹, 佢又係話係弟弟, 跟住我話妹妹得唔得者!!
佢就會話"得".....!!!! 好搞笑

原文章由 szecc 於 08-1-15 13:59 發表
各位媽咪好呀, 我都覺得呢胎比第一胎辛苦好多, 又好太壓力咁, 又快嘔, 仲成日發脾氣添。本來諗住第二胎會舒服d, 原來一d都唔係。

我已經話比阿仔聽媽咪肚裏面有妹妹, 唔可以踢媽咪個肚架, 其實都唔知佢明唔明, 但一 ...

別墅

大家好,剛剛証實有bb, 我都是第二胎的媽咪, 大仔依家19個月, 呢胎好似辛苦d,成日頭暈同想嘔,大仔又唔舒服,真係苦上加苦 :-(

男爵府

而家大b得一歲咋, 細b出世時佢得1歲9個月大人仔, 應該都幾痴身既時候, 而家訓練緊老公抱佢多d, 等佢痴老公多d~~ hehe

男爵府

我係路過既...

Catbaby,
我禁錯0809(想禁0709)見到呢個topic, 恭喜你呀...

小心身體, 大仔依家好active架, 你真係要小心D呀...有左第二胎大B未必會乖D, 但一定會chi身好多架, 努力呀...

祝大家既BB都身體健康:lol
原文章由 catbaby 於 08-1-15 09:59 發表
聽D老人家講當有第二個, 大B會自然乖好多,!
所以都係辛苦呢幾個月者!!如果屋企人可以幫下手, 就叫佢地幫下手!!!
大家一齊努力啊!!

我有時會同大B講我有小BB, 你唔好踼我個肚啊!!
佢個衰仔仲要成日踼我個心口.. : ...

首頁
12345...11

尾頁

跳至