懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

如果你們有七十萬年薪,你會選手放棄事業去專心教導自己的子女嗎?因為我是一個不放心別人教的人.

大宅

既然不放心,那就放棄事業吧

大宅

一定放棄,自己子女比什麼也重要,加油~~
5歲~~

大宅

畀面勳章

和你一樣, 15/16....

但你先生年薪又幾多先, 養BB好貴呵!!!

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

如果我老公salary不俗,養得起我及BB,我唔介意放棄事業湊BB。

可惜我老公salary不夠,我必須繼續工作,唯有將BB交媽媽湊啦!

禁止訪問

禁止訪問

醒目開學勳章

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

原文章由 CMB 於 08-2-5 14:22 發表
如果你們有七十萬年薪,你會選手放棄事業去專心教導自己的子女嗎?因為我是一個不放心別人教的人.

想問樓主, bb係咪仲未出世?
我當初都諗過, 等公司考完試就可能要求轉半職揍仔
但係產後放咗3個月假, 日日夜夜對住bb, 好辛苦! 無人幫你, 老公expect所有嘢無問題.. 可能有d人好enjoy呢d生活, but that's not me!
當然, 以你屋企嘅收入, 應該有工人幫手, 咁會好d
但係你未試過嗰種生活, e+黎諗, 會唔會早咗d呀!
不如做到產期, 俾d時間自己, 睇下接唔接受到做housewife嘅生活先啦!
仲有, 你隻佬点睇呀?

禁止訪問

子爵府

跟你的情況相似, 老公的收入都同的差不多~
不過, 我地已經相量咗, 等bb 出咗世, 放完產假, 就會做 full time mom~
都有諗過好似咁年輕(我30歲)就放棄咗自己努力嘅事業, 但bb的童年係唔可以再經歷, 係好珍貴, 所有唔覺得唔捨得, 而老公都好支持~

另外, 要問問你老公嘅意見, 有共識會比較好~

大宅

各位,多謝你們的意見.我老公的人工仲高過我,不過佢係佢屋企(原生家庭)的經濟支柱,我都要俾錢我阿爸阿媽,佢地都係冇做嘢,所以如果我唔做都ok,不過冇駛錢駛得咁順lor.

如果我唔辭職就俾我阿媽湊,雖然阿媽係好過奶奶湊,但我阿媽係d非凡的阿媽,即係唔識煮飯,成日打麻雀,不過我最唔鍾意係阿媽同阿爸成日閙咬,我真係好擔心影響我的bb成長.

至於工人,我真係唔想屋企多個人,同埋我屋企又唔大,對口對面,好似冇晒自己的私隱.

我個b3月尾先出世,所以其實我都唔知我應唔應付到,不過我只知我會係好緊張的媽媽.

補充埋,我份工超得閒,但職位高有d壓力,所以就算未有b時都經常想唔做.

有想過辭職,不過諗起份人工真係唔捨得.又會諗做多幾年賺多幾百萬俾阿b都好喎.

當然我的決定一定會係放完產假先.

禁止訪問

大宅

To: CMB,

你這個問題, 我2年前已經面對左, 我當時年薪超過一百萬, 我也是一個不放心別人教的人, 雖然我呀媽都可以幫我, 但在放產假的時間裡, 我發現BB的成長真的比所有野重要, 所以我選擇了做全職媽媽...

男爵府

70萬會諗諗先......

不過而家既我就絕對放低左事業,
因為我公司既待遇......

我都會睇錢錢做人ga!
真係有70萬, 請個鬼鬼教佢英文都仲得bor!!!
又可以學90幾樣興趣班tim呀!
點解唔做呀!!幾辛苦都做!!!

伯爵府

我一覺得辛苦, 就驚亞b 受影響, 所以响個幾月前就同公司bye bye喇. 雖然唔捨得, 但新生命重要過其他一切
幸好老公支持. 雖然我同你一樣, 要比 $ 我屋企. 咁咪係d 積蓄度攞囉.
我都好緊 d $, 但我唔想miss 左 bb 既所有第一次. 例如佢既第一次叫人, 第一次轉身, 第一次企起度......etc
呢 d 野, miss 左係唔會再有ga 喇. $可以第日再搵過. 家下你有咁既人工, 即係資格唔差啦. 右怕咩第日再黎過!

複式洋房

我都係0係兩年前面對左呢個抉擇...

生完個女後,都無辭工,諗住放完產假繼續工作...我奶奶唔0係香港,幫唔到手...我媽又係非常媽媽,又係唔識煮飯,唔識執屋,最叻打麻雀0既人...我自細都係由我婆婆湊大,但婆婆年紀好大,無理由叫佢湊曾孫...

我自己同我老公都係唔鐘意屋企多個人住,所以無請外傭,用左九千蚊請左個香港人湊B,朝八晚七咁,唔使過夜...

到個女個幾月時,我開始返番工...後來發覺,個女每次見到個呀姐黎,都會撐手撐腳咁好開心,而見到我呢,又唔會有咩特別表情...最後,把心一橫,決定自己湊B....

我果陣係全中國區0既主管呢...公司上市架,我負責晒國內0既業務,我都爭扎左好耐,做女強人定係做師奶...要放棄真係唔易...

後來...又係有過來人同我講,生得個女出黎,就要負責任...唔係話掛個名,唔理佢就可以叫呀媽. 做媽媽,係要犧牲架...犧牲自己幾年0既收入,換黎個女快樂0既成長,悉心0既栽培...比任何野都重要囉...

咁又係真0既...除左媽媽外,試想,會唔會有工人,又或者會唔會有老人家願意同個小朋友一齊睇DVD,一睇跳舞唱歌,一齊玩玩具丫?

我無後悔囉...到左而家,望住個女...我覺得,我當初0既抉擇係好正確!!!

男爵府

我以前在上市公司做到經理級, 待遇好好, 自從有bb 後就辭職不幹了, bb 6月尾出世.

由於我有小產的經歷, 今次好擔心, 我同老公商量完都決定我全職安胎. 我老公份人工已經夠我地用, 我唔做野就少買d "車齒"品, 去少d 旅行同儲少d錢咁law. 始終bb 係最緊要既.

我爸媽就小小說話, 話晒佢地好辛苦供完我讀書, 我自己亦花左好多時間同心機先挨到我事業有所成, 所以佢地覺得好可惜law. 我都覺得有d 孤負佢地既期望...

我打算bb 返幼稚園後就出返來工作, 預左人工同職位都搵唔返以前咁好, 但為左bb 的成長, 我相信是值得的.

祝各位媽咪同bb 在新的一年健康和快樂!

別墅

我就唔會la,因為怕自己會變成一個師奶,而且無左earn錢既能力,覺得自己會想買咩都唔得,而且奏bb仲辛苦過番工呢

大宅

Hi cancan

我都有諗好似你咁請本地人湊,問過約7000幾,所以仍在考慮中.

我自問唔係個有野心的人,冇事業心,只求足夠駛,所以我唔係事業與家庭取捨,而係金錢與家庭取捨.我之所以煩,因為份工得閒又賺到唔差的人工,感覺好唔抵.如果份工係超忙,我就唔使諗了.

有諗過如果現在辭職第日bb去學嘢都冇咁鬆手.不如做多幾年儲多d錢到佢讀書時先全職照顧好似好d.但我真係唔放心,例如對bb要超級清潔,但我返左工,阿媽點做我都唔知啦!唉!!!!!

原文章由 cancan708 於 08-2-5 23:32 發表
我都係0係兩年前面對左呢個抉擇...

生完個女後,都無辭工,諗住放完產假繼續工作...我奶奶唔0係香港,幫唔到手...我媽又係非常媽媽,又係唔識煮飯,唔識執屋,最叻打麻雀0既人...我自細都係由我婆婆湊大,但婆婆年紀好大, ...

大宅

同埋我份工都幾專(即刻選擇性唔係好多),所以都擔心第日出番來做嘢,一來唔夠update,二來冇人再請.

首頁

尾頁

跳至