嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

事源我小朋友剛讀n班,我想盡快幫佢打左流感針先,但book家庭醫生要10月底or11月頭先有針,但我家姐個女(3歲多小小)剛在另一診所打左,而且唔使book,甘當我帶小朋友去打時,娘姑娘話我小朋友末夠3歲,唔可以打……仲指住佢地貼出來的通知,真係只for3歲以上打的,我十萬個唔明,馬上去番家庭醫生度問,姑娘說因為藥廠唔同,有一個藥廠既四價真係只for 3歲以上的,而佢地用既藥廠先有新的液苗for 3歲以下的,所以針量唔多,要book。

請問有人有相同情況嗎?

大宅

引用:事源我小朋友剛讀n班,我想盡快幫佢打左流

原帖由 SAIYUNG 於 14-10-23 發表
事源我小朋友剛讀n班,我想盡快幫佢打左流感針先,但book家庭醫生要10月底or11月頭先有針,但我家姐個女(3 ...
以我所知四價流感疫苗只針對和預防兩種甲型流感病毒和兩種乙型流感病毒(預防嚴重感染),而其他引致感冒的病毒可以有很多,所以不代表打了針的可以避免感冒.家長可以教導小朋友要常常清潔雙手,吾好用手接觸口鼻等,如班中有人感冒咳嗽,可以戴上口罩回校避免傳染.

大宅

回覆 fhchanalex 的帖子

雖然仍然有機會病,但併發症既机會細左,benefit 大過risk.
我都記得4價疫苗初初出時三歲或以
下唔打得,原來已經出新疫苗for 嬰幼兒…… anyway, 你可以揀3價疫苗。

首頁

尾頁

跳至