美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我主要係個鼻頭位置好多油, 額頭的都算正常. 但我越洗臉, 越用臉油紙, 就越嚴重. 早上起床時個鼻頭已經佈滿油.

p.s. 我係用shisedo洗臉油和洗臉膏的. 最近轉用fancl的納米洗臉油, 但情況都好似差唔多.

子爵府

原文章由 ioi 於 08-3-18 01:25 PM 發表
我主要係個鼻頭位置好多油, 額頭的都算正常. 但我越洗臉, 越用臉油紙, 就越嚴重. 早上起床時個鼻頭已經佈滿油.

p.s. 我係用shisedo洗臉油和洗臉膏的. 最近轉用fancl的納米洗臉油, 但情況都好似差唔多. ...

你的情況是皮膚因太乾才自動不斷出面油來滋潤,o你要轉用水份的洗面,試下用透明質酸原液,4晚用水份面膜,二晚用深層清潔,早上可用洗米水[前一晚留+茶葉+兩滴醋]洗面,天然控油,每天8杯水,有面油用tissue輕印,後噴上保濕水[可自制~蒸餾水+rosemerry/rose精油],要日日做...好快有成效{一個月內]

伯爵府

原文章由 fannymk 於 08-3-19 01:48 發表

你的情況是皮膚因太乾才自動不斷出面油來滋潤,o你要轉用水份的洗面,試下用透明質酸原液,4晚用水份面膜,二晚用深層清潔,早上可用洗米水[前一晚留+茶葉+兩滴醋]洗面,天然控油,每天8杯水,有面油用tissue輕印,後噴上保 ...

fannymk,
thx for ur reply. 請問甚麼是透明質酸原液? 在哪裡買?
你意思係咪我唔適合用洗臉油? 但係我有搽防晒和薄粉和遮瑕膏, 要用潔臉油來卸妝.
另外其實我早晚都有搽moisturizer, 份量都夠的, 但點解個鼻頭仲係乾呢?

子爵府

原文章由 ioi 於 08-3-19 07:53 AM 發表

fannymk,
thx for ur reply. 請問甚麼是透明質酸原液? 在哪裡買?
你意思係咪我唔適合用洗臉油? 但係我有搽防晒和薄粉和遮瑕膏, 要用潔臉油來卸妝.
另外其實我早晚都有搽moisturizer, 份量都夠的, 但點解個鼻頭仲係 ...

請問甚麼是透明質酸原液? 在哪裡買?
我自己+朋友+都用開彩豐行~100ML~$110=OK[平價]
貴價~就用開Nu skin~CELLARS~100ML~$350
卸妝/moisturizer=你都可揀含有透明質酸,因為可保濕鎖水
我自己都是混合性,都是用oil卸妝,仲用日本仔cheap[10~$20支],但最重要有一支好的精華液,日後揀要留心......

複式洋房

彩豐行係邊?
我就聽朋友講用緊aqaumoist既透明質酸,o唔ok?
不過日頭先係最煩,就算用左langiene 既water bank,一個鐘返到公司已經要抹油.....想死...help....

原文章由 fannymk 於 08-3-19 18:49 發表

請問甚麼是透明質酸原液? 在哪裡買?
我自己+朋友+都用開彩豐行~100ML~$110=OK[平價]
貴價~就用開Nu skin~CELLARS~100ML~$350
卸妝/moisturizer=你都可揀含有透明質酸,因為可保濕鎖水
我自己都是混合性,都是用oil卸 ...

子爵府

原文章由 happymandy 於 08-3-19 06:55 PM 發表
彩豐行係邊?
我就聽朋友講用緊aqaumoist既透明質酸,o唔ok?
不過日頭先係最煩,就算用左langiene 既water bank,一個鐘返到公司已經要抹油.....想死...help....

...

呢隻我無用過,但之前有其他的綱女都話ok,我和朋友都話彩豐行既透明質酸”平,靚,正”我之前有比較過aqaumoist隻濃度,彩豐行既透明質酸濃度是高過aqaumois,但?%我唔記得.旺角168廣場20樓〔上它綱站check〕,跟住啦落10樓Nu skin買多支Napca噴霧~當日常保濕水用,你試下先用透明質酸.之後用langiene 既water bank,補妝輕印油,之後噴Napca噴霧

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

有隻T-ZONE MASK 幾好
BIOGLO

好似 58蚊到

男爵府

做多d水份mask,搽埋水份精華素,應該有改善!仲有,洗面產品可能太乾,轉用潤少少既洗面奶啦

如果你喜歡用起泡洗面產品,你試用Loccitane乳木果棉花洗面膏,有6%乳木果,洗完唔會乾,適合敏感皮膚和乾性皮膚

[ 本文章最後由 vic-wing 於 08-3-20 17:06 編輯 ]

複式洋房

napca噴霧.....幾錢左右?
其實我因為太易出油,所以無化妝,係唔敢化妝。
保濕水...其實同爽膚水有無咩分別....

原文章由 fannymk 於 08-3-20 00:26 發表

呢隻我無用過,但之前有其他的綱女都話ok,我和朋友都話彩豐行既透明質酸”平,靚,正”我之前有比較過aqaumoist隻濃度,彩豐行既透明質酸濃度是高過aqaumois,但?%我唔記得.旺角168廣場20樓〔上它綱站check〕,跟住啦落10樓Nu skin買多支Napca噴霧 ...

子爵府

原文章由 happymandy 於 08-3-20 08:46 PM 發表
napca噴霧.....幾錢左右?
其實我因為太易出油,所以無化妝,係唔敢化妝。
保濕水...其實同爽膚水有無咩分別....

大約$130~100ml,因上班一族常在冷氣room,抽乾水份,用保濕水可保持水份.爽膚水是在清潔後用來balance

複式洋房

好,等我睇睇先。
其實你用完質酸仲會唔會用其他野,好似lotion?

原文章由 fannymk 於 08-3-20 23:30 發表

大約$130~100ml,因上班一族常在冷氣room,抽乾水份,用保濕水可保持水份.爽膚水是在清潔後用來balance

大宅

我以前一起身就成面油,用指甲一"R"塊面,成隻指甲都係油,做咗微針之後就冇油出啦,我都覺得好奇! 後來我介紹兩個油性skin既朋友做mts,佢地都覺做咗mts出少好多油.你可以係d美容院試做一次,真係work

民房

從護膚開始

你是混合性皮膚,T字油,兩臉乾,一般大部份人都是這樣,因皮膚好時梳於打理,而另皮膚變差,或錯誤用產品而變差,不可用清水,gel和大量起泡的產品會另皮膚變乾決小了PH,
想皮膚好要每日早晚要清潔
草本配方
1. 可用較溫和而不油的洗臉奶
2. 水份平衡(包括ph平衡)爽膚水
3. 每星期做一至二次面膜(水份mask 做瞼 ,T字位可用水入份泥mask)做完mask 要爽膚.
4. 水份平衡乳液
生理期會另皮膚變差

複式洋房

noted and thanks.

原文章由 Emily-Liu 於 08-3-21 19:08 發表
你是混合性皮膚,T字油,兩臉乾,一般大部份人都是這樣,因皮膚好時梳於打理,而另皮膚變差,或錯誤用產品而變差,不可用清水,gel和大量起泡的產品會另皮膚變乾決小了PH,
草本配方
1. 可用較溫和而 ...

子爵府

原文章由 happymandy 於 08-3-21 01:22 AM 發表
好,等我睇睇先。
其實你用完質酸仲會唔會用其他野,好似lotion?

,+番用開的(1)防曬,如要化妝個日就再用(2)濕粉,其實我已over3+有多,今年夏天我都不會用泡沫洗面,要用水份重的,同意Emily-Liu的,有用,希望你可靘靚過每日...

伯爵府

原文章由 chigiwing 於 08-3-21 18:09 發表
我以前一起身就成面油,用指甲一"R"塊面,成隻指甲都係油,做咗微針之後就冇油出啦,我都覺得好奇! 後來我介紹兩個油性skin既朋友做mts,佢地都覺做咗mts出少好多油.你可以係d美容院試做一次,真係work ...

甚麼是"微針"? 我去開果間美容院無同我提過, 只介紹我搽T-zone控油gel. 請問哪裡有得做? 收費大約多少? 可否收細毛孔? 安唔安全?

伯爵府

原文章由 Emily-Liu 於 08-3-21 19:08 發表
草本配方
1. 可用較溫和而 ...

Emily-Liu,

咁請問我用卸妝油orFANCL的納米卸妝液, 再用洗臉奶, 有無錯?

我洗臉後已經有用爽膚水和lotion, 又用了收細毛孔的產品和控油gel, 但都係唔得, 情況愈黎愈嚴重. 日間去街時我無辦法唔用吸油紙, (雖然我覺得愈用反而愈多油), 吸油後我已經有噴保濕水(clinique), 但都係無用. 點算好?

大宅

透明質酸液有咩作用ga??

民房

係咪用了 "透明質酸液" 就可以改善面油多的情況呢? 在那裏可以買到呢? 謝謝!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至