夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

.

大宅

...可能你自己都壓力大了,唔好急住同佢傾錢既問題住。自己轉新工未習慣,飯唔洗迫自己日日煮。唔夠錢咪唔好煮咁好餸同煲埋湯囉。
...揾啲嘢去平衡同令自己開心返啲先。 温柔唔發脾氣同男人傾有時都係無用, 佢地覺得要傾既嘢要用腦都係唔會理你....
...你自己開開心心,佢又見到開開心心唔洗為你情緒而煩,仲可能打開銀包任你拎添...

男爵府

回覆 rambus99 的帖子

佢問我佢幾時TOCK我手肘過, 只不過佢覺得我計教, 如果個POOL唔夠使咪大家放落去, 點解我2000, 佢4000, 而家唔係佢計較係我
佢一發脾4把口抝都唔開, 我都唔知點落咀頭再了解佢心中想法....

大宅

男人把口你好聲好氣係拗唔開, 因為佢地覺得我地女人有情緒....
佢應你一句, 我地女人有十萬個問題再追問落去, 佢唔答, 我地咪奈佢唔何囉...

你呢排唔好再問佢住, 自己令自己開心返先....
佢個兩仟蚊好小事,今日今個星期未傾掂唔係問題....
唔好因為錢銀既討論影响左兩個人既關係...你再追問,佢就會再收埋自己多啲...

佢會唔會因為你唔煮飯而發脾氣?會唔會因為你煮得唔夠豐富而發脾氣?
俾啲空間自己透下氣先....
辛苦既, 同老公WhatsApp講"不如今晚出街食", 食個茶餐廳晚餐都可以一百蚊有找送例湯....
同埋唔好唔記得同老公拍拖....去睇場戲都係有限錢....

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆 Vividada4472 的帖子

人工加埋有6萬多,仲為2000而吵,值得咩,我個人覺得你太計較,不喜勿插,宜家就系甘計較,以後有左BB仲有排爭辯

Jolin_Yuen    發表於 14-12-1 15:58

男爵府

佢唔注重食呢方面, 佢可以一起身到下晝4點第一餐都OK,
我煮得差佢都無話我, 我又可以求其煮個麵幾粒魚旦都OK
佢有TV, 新聞, IPAD, 電話就OK
對錢, 佢比較著緊, 佢話結婚洗到見底, 結左6個月而家儲到7萬, 佢仲想買個新電腦俾我(5千)

佢對我不好嗎? 又不是, 對我好體諒嗎? 又不是

男爵府

0030 發表於 14-12-1 11:44

人工加埋有6萬多,仲為2000而吵,值得咩,我個人覺得你太計較,不喜勿 ...

男爵府

我不是計較2000蚊, 只是家用是想多點對家既負擔, 是一種承擔既表現

男爵府

你又真的計較了些
我反而覺得不是細聲大聲問題, 是你好"蘿蔬", 死咬唔放
所以住埋無耐, 你老公都開始有行動
善意提你-再這樣下去, 對你沒好處
(如不啱聽, 不好意思)

大宅

我啱啱結婚搬埋一齊住之後都有差唔多既情況....新婚都可以感情好差....差到係大家返屋企係有壓力, 唔想同對方講嘢...
我仲傻到搬屋裝修自己攪晒, 用晒自己啲CASH都唔識同C6開口攞返...

結果最後我係調整自己 (唔係去調整佢 )....
由我成日想捉佢傾, 好聲好氣同佢傾 到我唔再同佢傾錢或者其他屋企鎖碎事既問題 (當然有時要揾幫手, 例如揾阿媽出馬). 過一排, 大家無咁tense咁先再少少, 少少咁WhatsApp同佢傾, 响屋企"扮死", "扮無賴" "嗲"住同佢傾...

我C6返到屋企可以淨係打機, 睇漫畫....家務睇你點"使計"咁佢先會做...
錢佢只會係每個月定額入去我戶口, 我唔夠錢再問佢攞

但呢一刻我可以話你聽, 我地感情好OK

所以, 放鬆啲囉~~

男爵府

回覆:Vividada4472 的帖子

剛一齊生活,係易有問題,感覺你只係未掌握到同佢傾現實問題既方法。
唔好咁快想放棄,慢慢試下傾下先啦…

大宅

回覆 0030 的帖子

agree

男爵府

rambus99 發表於 14-12-1 12:18
我啱啱結婚搬埋一齊住之後都有差唔多既情況....新婚都可以感情好差....差到係大家返屋企係有壓力, 唔想同對 ...
maybe真係有咬住唔放, 我會學習適時放鬆, 佢唔想傾時亦要俾大家冷靜下, 要調整都是自己先. 新婚真係都可以感情好差, 我試過搵社工傾過, 佢分折了其實c6都不是不愛你, 只是因為原生家庭爸爸對媽媽很好, 所以不其然自己會想模仿自己老公也是這樣, 但其實c6是c6, 我爸爸是我爸爸, 聽了, 自己心鬆了很多.
唯有自己調整自己, 你既情況跟我一樣, c6 性格如果係咁唯有自己接受, 放大佢既優點吧

rambus99    發表於 14-12-1 13:22

男爵府

rambus99 發表於 14-12-1 12:18
我啱啱結婚搬埋一齊住之後都有差唔多既情況....新婚都可以感情好差....差到係大家返屋企係有壓力, 唔想同對 ...
唔好意思8掛問下, 最後你有無問c6拎番搬屋裝修錢呀?咁你c6俾你既家用夠用嗎?

大宅

其實果時裝修既錢差唔多係一半一半, 係最後埋尾有啲材料錢我用咭買左先, 同埋搬屋啲濕碎洗費,最後我出多左6萬左右。 因為唔想再嘈, 硬住頭皮用自己啲私己清晒尾數再同銀行借, 頂左頭幾個月, 之後等大家關係好返啲, 唔夠錢洗再問佢攞左一兩次錢,咁佢都唔問我洗左去邊就5,6仟, 5,6仟咁俾我。。 (但係首要係, 唔好俾大家再纏住响同一件事上嘈先..)
除左供樓同雜費各一半外, 每個月會俾多5000蚊我,當係儲起又好買餸又好,咁我每個月拎幾多出嚟佢又唔會過問。所以扣下扣下,扣左成年就差唔多夠填返6萬條數。

我同我老公都叫揾得唔少,我老公仲差唔多揾多我一倍,但係我自己娘家負擔大,我都有錢銀既壓力。 如果當時我好堅持佢做左我老公就要同我分擔既話,兩個既關係就可能返唔到轉頭同埋後悔點解要結婚。

男爵府

岩岩C6 wtsappp我, 話每個月2000蚊, 其餘ad hoc洗費就問佢拎 (實報實銷)....雖然我唔鍾意呢個實報實銷, 同埋2000蚊真係唔知可以點儲錢, 但都叫做讓步....所以我唔會而家再係呢件事爭論住, 最多過多排我唔夠洗過時過節先問佢拎.....
希望關係好似你地咁好啦....

大宅

放心啦, 慢慢會好架喇~
我咁耐都係試過一次, 攤開條數俾佢睇 (啱啱結婚)...咁就中伏
黑面衰聲左幾日....我當時同你一樣, 覺得自己無錯, 話晒叫一頭家

男人係唔會明我地諗咩, 有咩可以返去同阿媽傾或都同自己女仔朋友傾,要呻既呻完就算
錢銀既嘢, 你要佢話實俾你幾多一個月,你不如諗下點可以令佢乖乖地就範...^^
我老公初時聽到"家用"兩個字都會反感, 之後我同佢講叫"山區兒童助養基金"
唔夠錢洗都係同佢講"山區兒童需要多啲資助" 

呢啲都係我啲人妻朋友教我, 男人既嘢你同佢認真,佢咪同你起晒"GONG"
你有限度扮低B同白痴, 佢又奈你唔何,仲萬事有商量。

加油~

candy_kiki2005    發表於 14-12-2 13:39

男爵府

rambus99 發表於 14-12-1 14:30

放心啦, 慢慢會好架喇~
多謝你呀, 男人都係受女人軟, anyway, 我會慢慢黎, 希望有一天佢會明白我多點

公爵府

男人唔當家,都唔知油鹽貴呀,而家做女人真係難既,要主內外,仲得唔到男人既諒解,如果男人咁難搞,商量下一人當家一個月算喇

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至