論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

妹妹同妹夫打算請姐姐湊BB, 想知道請一個姐姐每月開支大約多少? (包括人工, 伙食費, 保險等)

請指教~ 謝謝

禁止訪問

珊瑚宮

工人肯做到完約24個月

包A準保險機票除番24個月,每月平均六千至八千度

仲要工人無偷錢,無偷東西,唔爛食,無浪費,無整爛野,無病

仲要無話做幾個月唔做

否則.....平均約一萬

333s    發表於 15-4-12 22:34
玩具萬歲!

子爵府

回覆:請教: 請工人開支

$7000-8000 走唔甩, 仲未計佢係唔係 machine killer , 沖涼沖一粒鐘,兩日用一卷廁紙, etc

子爵府

QQ70 發表於 15-4-12 13:44
$7000-8000 走唔甩, 仲未計佢係唔係 machine killer , 沖涼沖一粒鐘,兩日用一卷廁紙, etc

...
Agree!

珊瑚宮

如佢日日買條魚比自己食

早餐一合鮮奶,貴價面包2個

上下午茶西點

貴價水果,十元一瓶凍飲

可能一百元伙食一天.........三千元一個月

wcpcelia    發表於 15-4-12 16:52
玩具萬歲!

象牙宮

二年至少要 十六.七万 至 廿万呀.

有數可以計.

网上 agent 有的會寫.
有几項, 有意/含糊不詳細..

帶工人旅行. 也是成本.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

fitfish 發表於 15-4-12 14:12
如佢日日買條魚比自己食
早餐一合鮮奶,貴價面包2個

貴過我每月個人, 膳食費。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

上网 search

聘請外傭支出預算...

fa2 雇傭 ... 比較 updated D, 都欠几項費用沒寫進去.

理性討論交流者。

大宅

真係睇你請到乜人,我工人無乜要求,食唔多,都無沖好耐涼,所以我計埋兩年一次的續約費加五千幾的來回機票,平均大約六千一個月,不過請一個可以standby係屋企,每日工作十六小時(當然佢自己會搵時間休息,我都唔會用到盡),以湊小朋友來計,一定平過本地姨,因為本地姨收你至少八九千,只工作七八小時。

講到底真係睇你請到乜人。因為啲人擔心工人衰多過擔心本地姨衰。

首頁

尾頁

跳至