自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章

皮膚敏感左好耐,五日前去睇中醫,飲左五劑藥,皮膚敏感比之前更嚴重,係咪應該轉左個醫師?定係中醫係要迫哂出黎先好番?而家照鏡見到塊面咁想喊

禁止訪問

回覆:面部皮膚敏感

伯爵府

畀面勳章

引用:當年我就係比個中醫話迫d濕疹出黎做左豬頭

原帖由 yukitsoi 於 15-05-04 發表
當年我就係比個中醫話迫d濕疹出黎

做左豬頭幾年
幾年?

子爵府

貓狗褓姆 DHA勳章 畀面勳章

回覆 yukitsoi 的帖子

迫完出黎有無變番靚先。

伯爵府

畀面勳章

引用:當年我就係比個中醫話迫d濕疹出黎做左豬頭

原帖由 yukitsoi 於 15-05-04 發表
當年我就係比個中醫話迫d濕疹出黎

做左豬頭幾年
咁最後點呀?

子爵府

有無叫你戒用護膚品果D?

試下轉晒敏感肌product? AVENE幾好,SOOTHING MASK可以幫到乾燥型敏感

又或者用CRUEL,都出名for敏感肌

希望你快D好返啦

伯爵府

畀面勳章

引用:有無叫你戒用護膚品果D?試下轉晒敏感肌pro

原帖由 一朵雲 於 15-05-04 發表
有無叫你戒用護膚品果D?

試下轉晒敏感肌product? AVENE幾好,SOOTHING MASK可以幫到乾燥型敏感
有呀!停哂所有護膚品,但愈來愈嚴重

大宅

引用:Quote:原帖由 一朵雲 於 15-05-04 發表有無

原帖由 littlecuitegirl 於 15-05-04 發表
有呀!停哂所有護膚品,但愈來愈嚴重
睇西醫控制咗先再睇中醫調理,我之前超嚴重都係睇咗西醫先!我咁多年睇中醫醫濕疹,無試過要迫出來,會有改善㗎,妳試多次唔OK就轉啦!

別墅

我家姐都係全身濕疹,皮膚專科都搞唔掂
佢話怕查得多類固醇會後遺症
最後都係睇中醫用天然既方法控制住
個中醫話要食去濕止痕既藥茶
用中藥浸洗同查紫草膏
而加春天發出黎既時間縮短左
手只係會發少少(以前成隻手都係)
始終濕疹可能係遺傳或免疫力同體質問題,要長期作戰
JM們,加油啦

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+littlecuitegirl+於+15-05-04

原帖由 LoveRilakkuma 於 15-05-04 發表
睇西醫控制咗先再睇中醫調理,我之前超嚴重都係睇咗西醫先!我咁多年睇中醫醫濕疹,無試過要迫出來,會有改 ...
咁我一陣去睇西醫先,一日比一日嚴重,勁醜樣

wcpcelia    發表於 15-5-4 08:38

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我上次睇西醫唔得,去睇中醫,中醫竟然講,西醫醫皮膚敏感好叻,最後唔得,終於去睇專科先好。

禁止訪問

引用:回覆 yukitsoi 的帖子迫完出黎有無變番靚先

男爵府

唔知你係點樣敏感法,我之前敏感係一達達紅班塊咁,由初初一兩達細細塊發到成面,睇中西醫食藥就會好d,但一唔食就翻發,反反覆覆大半年到唔斷尾,真係煩到人都癲。後尾我同事睇報紙廣告叫我試老和尚靈芝茶,唔知係咪咁啱咁巧就飲好左。
真係再唔好返你可以試下,華潤堂有得買,或者可以去佢佐敦有門市,有煲好一支支涼茶咁,我之前飲嘅係一包包水劑沖熱水飲,而家好似轉左粉劑沖水我就未試過,唔知功效係咪一樣。

伯爵府

畀面勳章

引用:唔知你係點樣敏感法,我之前敏感係一達達紅

原帖由 晴雯 於 15-05-04 發表
唔知你係點樣敏感法,我之前敏感係一達達紅班塊咁,由初初一兩達細細塊發到成面,睇中西醫食藥就會好d,但 ...
之前只係紅同暗粒,而家又紅又腫到一舊舊,又痕又痛又乾又甩皮,訓都訓得唔好

侯爵府

DHA勳章

敏感前係咪轉過護膚品或化妝品?

伯爵府

畀面勳章

引用:敏感前係咪轉過護膚品或化妝品?

原帖由 heavybb 於 15-05-04 發表
敏感前係咪轉過護膚品或化妝品?
冇呀!因為我皮膚一向易敏感,用sofina 防曬都會敏感,所以用岩左都唔會轉,但早幾日有朋友叫我買舒特膚冇藥用成份既保濕露用,話係皮膚科醫生叫佢用既,但用左都唔覺冇好轉,而家有朋友叫買AI cream,幾個都話用左好好

男爵府

BK Milk勳章

我上星期轉左用avene好返晒,原本塊面好紅、乾、痕同甩皮,佢支面膜止痕超掂,仲有出街記住用埋低敏防晒,如果唔係好易又曬傷,用普通起泡洗面膏都唔好。

侯爵府

DHA勳章

littlecuitegirl 發表於 15-5-4 09:21
冇呀!因為我皮膚一向易敏感,用sofina 防曬都會敏感,所以用岩左都唔會轉,但早幾日有朋友叫我買舒特膚冇 ...

我都係皮膚敏感, 完全唔用得防曬
有可能係轉天氣, 暫時停用所有護膚品及化妝品, AI cream我用過唔work, 敏感時間唔好俾新野佢, 會越用越差, 因為我都試過敏感到要睇醫生
之後轉左隻護膚品就無敏感

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 晴雯 於 15-05-04 發表唔知你

原帖由 littlecuitegirl 於 15-05-04 發表
之前只係紅同暗粒,而家又紅又腫到一舊舊,又痕又痛又乾又甩皮,訓都訓得唔好

...
我皮膚紅用AI CREAM都ok,呢d又天氣皮膚最易出事

伯爵府

畀面勳章

引用:我上星期轉左用avene好返晒,原本塊面好紅

原帖由 小龍寶寶 於 15-05-04 發表
我上星期轉左用avene好返晒,原本塊面好紅、乾、痕同甩皮,佢支面膜止痕超掂,仲有出街記住用埋低敏防晒, ...
醫生叫我千期唔好用mask

首頁

尾頁

跳至