婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

大宅

回覆:heily123 的帖子

99一見得多太熟落就會發覺好多問題, 好難融合. 當然有好99, 多數係同仔/新抱唔同住, 好少見, 見到面自然係客客氣氣, 感覺就良好喇. 總之見得多就多磨擦!

bmaychi    發表於 15-6-9 01:03

侯爵府

我的育兒心得勳章

引用:99一見得多太熟落就會發覺好多問題, 好難融

原帖由 MUF 於 15-06-06 發表
99一見得多太熟落就會發覺好多問題, 好難融合. 當然有好99, 多數係同仔/新抱唔同住, 好少見, 見到面自然係 ...
agree!!

珍珠宮

回覆:有無好既奶奶

呢到間中都有人讚自己99

但絕對唔係我個件
生b前會主動搵佢飲茶
生咗後覺得佢諸多意見 湊b又唔俾面我
而家一年見幾次
見得多我會癲

侯爵府

我的育兒心得勳章

都話生b係婆熄糾紛既導火線嚟架啦,就算之前點忍個極品99,為左個b同生自己既呀媽,我真係可以由綿羊變成老虎!!

別墅

有!我媽就係好99,佢做得到當新抱係女,因為我既待遇同我弟婦既待遇係一樣,弟婦都承認我媽錫佢,佢地係同住的,相反我就同人唔同命,我6299都好賤格,對我同大嫂都好差!

伯爵府

引用:有!我媽就係好99,佢做得到當新抱係女,因

原帖由 gibigibi 於 15-06-07 發表
有!我媽就係好99,佢做得到當新抱係女,因為我既待遇同我弟婦既待遇係一樣,弟婦都承認我媽錫佢,佢地係同 ...
你弟婦係咪都好錫你媽媽架?真係想知係咪真係有人可以當奶奶係自己媽咪。

男爵府

回覆 MUF 的帖子

AGREE
重要99本人, 不貪子女財. 有99, 想仔新抱什麼都金錢滿足. 呢D勁令自己夫妻不和.

當個仔是老公. 什麼要搶個D 99 最哀.

好99是一定有. 不過我不幸, 遇到個攻心計, 貪錢, 自私的.

別墅

引用:Quote:原帖由 gibigibi 於 15-06-07 發表有

原帖由 heily123 於 15-06-07 發表
你弟婦係咪都好錫你媽媽架?真係想知係咪真係有人可以當奶奶係自己媽咪。

...
甘一定唔可能當99係自己媽媽啦,不過弟婦好尊重我父母,99前99後,過時過節都有買野俾我爸媽,弟婦同我依個姑奶都冇乜姑嫂問題,好似朋友甘囉,可能我同弟婦都係年輕媽媽,未夠三十,而且我bb同佢bb差2個月大,我有咩關於bb既新資訊都同佢分享,有咩要注意既地方都有提醒佢,大家都有互相幫忙睇住bb,而且佢父母又好鬼客氣,成日買bb衫都預埋我個b,其實真係好睇個人既教養同性格,不一定所有99都唔好,睇下自己好唔好彩,嫁得好唔好,我自問就嫁得唔好,我6299一啲尊重都冇!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

人冇完美既,我覺得我奶奶算係咁,佢最唔好係遲到同埋污糟,我會盡量搵方法避左佢呢d缺點,例如明明係12點開始叫佢11點到,預埋遲到時間,另外佢來我家話想煮野食我通常都講我地出去食/買返來食,咁佢唔會煮野搞到我廚房好亂/污糟...

樓主你既情況,你奶奶比較其他bb,你咪心平氣和咁話個個bb唔同嘛,(如果你老公有兄弟姊妹)好似奶奶你生既小朋友都唔係人人一樣重啦...etc。佢話你無膽,你咪話咁我第一次做阿媽嘛,梗係想知多d問多d...呻可以同老公呻,不過為咁而嘈唔值得,聽左同老公呻完就算啦~

大宅

陪月勳章

回覆:有無好既奶奶?

其實好多婆媳關係於生完B之後先出現,我99以前好到冇朋友,點知我同姑仔差不多時間生B,問題出現了!

99幫姑仔湊B,我媽幫我湊,99成日教我媽點做點做,但佢4個月比B飲功夫茶,6個月比豉油粥B食,我同媽覺得好錯,叫佢唔好,佢話鄉下個個都係咁食!結果我個B依家好肯食野冇偏食,佢湊個孫偏食又矮我B半個頭!now我99話似我個B似佢地D種,你係我你會唔會好激氣!

99成日得把口,因為我唔聽佢話,所以佢錫凑個孫多過我個B,呢D我覺得無可厚非,我覺得有婆婆公公錫就好,但99一日到黑同個孫講要買咩同舅父(即c6)講!我覺得個小朋友有父母,點解要問我老公?唔通我又要學佢咁叫個B想買野問姑姐?咁教小朋友既方法我都第一次見!

所以我現在好耐先見一次,每次都啞了一樣!

男爵府

我認為我99算好99,雖然有d地方我唔係咁妥佢,但不至於去到話係衰99囉。對我唔算太差。問心我都唔係一個好心抱。我地唔係一齊住,一個月見1-2次左右。見到面,盡量少出聲,忍得到就忍。

大宅

回覆:ccw1830 的帖子

同意…我情況差唔多。
始終99就是99,對我再好都係新抱,大家唔係一齊住,見面自然客客氣氣,況且姑奶妒忌心好重鐘意計較,所以近年見面我都少出聲,以免又中箭

侯爵府

重點你講左,就係如果你阿媽講同一番話,你ok, 但呢個係奶奶,你就覺得有問題,咁你自問你當唔當到佢係你阿媽先?你都唔得,咁個奶奶都係做番基本野,有咩話好唔好之分?

大宅

我99好好

大宅

你應該諗多咗,你99 d說話冇問題喎,下下計較你自己唔辛苦咩?同你去健康院已經好好啦,唔去又話冇貢獻,放鬆d!!!!

大宅

我同我奶奶相處ok。 就咁看你寫的, 又唔覺妳奶奶有咩大問題喔

別墅

就算表面上係好99,9成9都係做俾個仔睇,我99成日想表現對我好,我覺得佢好假好煩,佢個樣成pat屎咁成日要人讚佢似關之琳,我就唔會好似佢啲朋友咁假。

好似我想生仔飲少啲奶茶咖啡,佢朝早一定冲奶茶,我唔飲,佢成日迫我飲朱古力,又要話特登買,又話驚飲唔晒,我話我飲水得,佢又話唔好嘅,總之就係死8婆一個。
佢淨係對佢個仔好,想話俾個仔聽佢好錫我,真係見到佢都想用粗口鬧佢,(我平時唔講粗口的)好難遇到一個真心好99,應該係傳說中先會有。

別墅

回覆:fantababy 的帖子

其實呢啲陪,係唔去好過去。

別墅

引用:重點你講左,就係如果你阿媽講同一番話,你

原帖由 lazywife 於 15-06-07 發表
重點你講左,就係如果你阿媽講同一番話,你ok, 但呢個係奶奶,你就覺得有問題,咁你自問你當唔當到佢係你阿 ...
係囉。睇完唔覺得樓主奶奶有咩問題,亦無講咩過份說話。樓主你諗多咗。

首頁

尾頁

跳至