自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

本人肝酵素高,但已照超聲波又沒有問題,想問點解會甘?有咩要注意不可做/吃?

男爵府

育兒性格勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

ckmouseckmouse 發表於 15-9-9 13:46
本人肝酵素高,但已照超聲波又沒有問題,想問點解會甘?有咩要注意不可做/吃?

...
肝酵素 = 肝嘅發炎指數, 肝酵素高 (如果已照超聲波又沒有問題), 醫生話即係個肝有少少發炎, 非病毒性, 係其他因素令佢自身發炎, 最大機會係膽固醇高, 令到有小小脂肪肝, 所以導致發炎, 食飯清淡 d 一排, 再驗應該會回落~

男爵府

回覆:肝酵素高一問

早睡早起,5好捱夜……肝酵素會降低!

大宅

引用:Quote:ckmouseckmouse 發表於 15-9-9 13:46

原帖由 ha930 於 15-09-09 發表
肝酵素 = 肝嘅發炎指數, 肝酵素高 (如果已照超聲波又沒有問題), 醫生話即係個肝有少少發炎, 非病毒性, 係其 ...
甘係咪不應吃肉/少吃?
因為我做流産手術後發現,要坐月。不敢亂吃,每天也肉餅飯

大宅

引用:早睡早起,5好捱夜……肝酵素會降低!

原帖由 babayip 於 15-09-09 發表
早睡早起,5好捱夜……肝酵素會降低!
thx!

男爵府

育兒性格勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

ckmouseckmouse 發表於 15-9-9 15:36
甘係咪不應吃肉/少吃?
因為我做流産手術後發現,要坐月。不敢亂吃,每天也肉餅飯
坐月時食咗好多補品?

我果時係生完 BB, 坐完月去做 Boby Check 發現的, 醫生話可能食太多補品所以先會咁, 叫我食返清淡 d, 過半年再 check 過, 又真係正常返 wor~

大宅

本身有沒有驗乙型肝炎/肝炎抗原﹖有的話要注意下,長期會變肝硬化。

最緊要早睡早起(11點前),不要挨夜,不要掂酒精。

大宅

引用:本身有沒有驗乙型肝炎/肝炎抗原﹖有的話要

原帖由 akbc1001 於 15-09-09 發表
本身有沒有驗乙型肝炎/肝炎抗原﹖有的話要注意下,長期會變肝硬化。

最緊要早睡早起(11點前),不要挨夜, ...
好細個患過乙型肝炎,媽媽帶我睇醫生時發現,但醫生話已經好番

大宅

引用:Quote:ckmouseckmouse 發表於 15-9-9 15:36

原帖由 ha930 於 15-09-09 發表
坐月時食咗好多補品?
未有吃補品,所以而家搞到唔敢食

男爵府

引用:Quote:原帖由 akbc1001 於 15-09-09 發表本

原帖由 ckmouseckmouse 於 15-09-09 發表
乙肝唔會好返架 你肝酵素幾多呀 有次我5百幾 嚇死我 d尿真係茶色 e院有冇轉介你去專科定期覆診? 唔好亂食野 , 生野, 酒都唔好掂, 中藥都唔好亂食

別墅

回覆:ckmouseckmouse 的帖子

要吃药的,詳情問E生

大宅

ckmouseckmouse 發表於 15-9-9 19:50

最好看埋乙肝的指數,免疫力下降會令到菌活躍返,如果抗體不夠,可以打針補充。

子爵府

指數80-100 ,其實算唔算高??照了超聲波同癌指數都冇問題,
食左佢開的護肝葯又冇咩幫助~~

大宅

牛媽 發表於 16-1-12 12:33
指數80-100 ,其實算唔算高??照了超聲波同癌指數都冇問題,
食左佢開的護肝葯又冇咩幫助~~ ...
唔算高, 我好幾年都係2百幾, 已照過超聲波, CHECK 過乙型, 冷門的 丙型的CHECK 過無事。 咁好幾年都咁上下指數, 最後抽埋肝組織CHECK 都無乜事。最後佢話KEEP CHECK 住指數。, 咁我就無特別理佢了。

子爵府

kippykippy 發表於 16-1-12 14:44
唔算高, 我好幾年都係2百幾, 已照過超聲波, CHECK 過乙型, 冷門的 丙型的CHECK 過無事。 咁好幾年都咁上下 ...
2百幾都可以唔駛理?你係私家定公立睇?
我係私家睇我係乙肝但其他野冇問題,佢又建議我考慮下打針一年或成世食葯,我覺得自己都唔算好嚴重,所以問下大家~~

大宅

回覆 牛媽 的帖子

私家。佢有提議食藥, 但一食要食一世。 我而家身體係無乜事, 無脂妨肝又乜都CHECK 晒, 我自己當然係唔想無情情食一世藥。我問E 生如果唔食, KEEP 住CHECK 會唔會有大問題, 佢話短期係無乜問題。 咁我自己衡量過, 我情願年年照ULTRASOUND 都好過食一世藥。就係咁啦。

大宅

我最初都覺自己好高。但原來高個D 可以去到5,6百。

禁止訪問

大宅

會有胆石嗎?肝胆胰都有影响

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:肝酵素高一問

患有乙型肝炎係唔會好返 係一世嫁 只有近呢十年係未患有乙型肝炎菌時打佐預防針才有得預防 我太太生阿囡時才發現是乙型肝炎帶菌者 所以屯門醫院幫我阿囡出世時打佐預防針 但我老婆就要每半年返去抽血驗肝酵素 醫生話冇得醫好 只要保持住唔高就可以 如果太高就要長期食藥控制 但自己控制到就最好唔好靠藥物控制 因為唔控制好長期太高好容易變成肝癌 另外問過醫生朋友 佢地話有乙型肝炎病者盡量唔好食咁多中藥 因為乙肝者肝臟排毒能力比較弱 有D中藥唔多唔少有少少毒性 肝長期吸收都會引起肝酵素提高的

首頁

尾頁

跳至