跳至

首頁

尾頁

別墅

大家幾多分入?

伯爵府

20分, 入左~~

是是但但    發表於 16-3-21 15:05

別墅

15分入了.

大宅

恭喜,呢類比較冷門學校,有20分就真係必收

別墅

回覆:有無首輪入左普通話研習社科技創意小學

我都20分入,科小屬於次熱門學校的,好多人選。

別墅

我地可以做朋友喎😂提早搵伴

複式洋房

唔意思呀! 想下你地點解表選擇科技小學嘅?
(我呀仔今年讀K2, 我想知道多d科技小學野咋)預備出年呀仔報讀小一資料。

男爵府

20分係舊生5分? 我以為係新校

伯爵府

bb680 發表於 15-11-27 08:20
20分係舊生5分? 我以為係新校
我係主辦社團的成員...所以有20分.....

男爵府

引用:Quote:bb680 發表於 15-11-27 08:20 20分係

原帖由 貓山公主 於 15-11-27 發表
我係主辦社團的成員...所以有20分.....
唔好意思。係咩團體

伯爵府

bb680 發表於 15-11-27 10:43
唔好意思。係咩團體
每間學校都有所屬社團或創辦機構..
即我係普通話研習社的社員. 咁咪有5分...(本身適齡+首名共15分)
, 咁加埋咪20分

至於其他學校, 點為之係佢地所屬社團或會員或成員等等, 你可以問返你心儀的學校~

男爵府

哦。原來科小係呢個屬會。唔該哂

別墅

引用:唔意思呀!+想下你地點解表選擇科技小學嘅

原帖由 Bonbon708 於 15-11-26 發表
(我呀仔今年讀K2, 我想知道多d科技小學野咋)預備出年呀仔報讀 ...
我選擇科小係因為有20分先(辦學團體成員),我去參觀過學校,亦去過開放日,覺得老師、校舍、校長、設施都好好,好多資源,呢間學校係活動教學,好適合我仔仔,而課程方面唔淺又唔會好深,個人覺得適中,除左英文,其他就係普通話教,包括數學,呢間學校d學生中文水平會比其他小學高,因為用普通話多,有利d,最緊要家長唔介意全普通話教,K3派個本小學概覽睇到,科小師資仲比天天高,各種原因下所以我選擇科小。

別墅

引用:Quote:原帖由+Bonbon708+於+15-11-26+發表

原帖由 carsin519 於 15-11-28 發表
我選擇科小係因為有20分先(辦學團體成員),我去參觀過學校,亦去過開放日,覺得老師、校舍、校長、設施都 ...
我都好鐘意科小

伯爵府

carsin519 發表於 15-11-25 16:51
我地可以做朋友喎😂提早搵伴

到時分左咩班, 我地再聯絡下~~HAHAHAHA~~~
我仔學校都有幾個同學仔係已經入左科小~~~
分到同班就有伴~~~

伯爵府

Bonbon708 發表於 15-11-26 23:43
(我呀仔今年讀K2, 我想知道多d科技小學野咋)預備出年呀仔報讀 ...

最大原因係因為有20分之餘, 而呢間學校其實都幾OK...

今年自行後, 平均每間學校得45個位左右, 有些得37個位左右.....
天水圍仲要分俾位元朗 (74區都好慘, 要搭好耐過黎...)..
我地今年升小已經好嚴峻, 你地出年仲慘, 人數更多, 加上今年個D細仔未必升住, 加埋落你地下年到...
2010年88584個BB, 2011年95451個BB....(報紙文匯寫既)
咁你覺得, 每間學校仲有幾多位俾你甲一﹖甲二﹖甲三﹖乙一﹖乙二﹖乙三﹖
唔西你入D 3線小學你都偷笑...

好老實, 如果你有分, 有些學校真係OK又不過不失之餘, 你又歡喜既..
唔好諗太多...揀左先...
個D 10大受歡迎學校, 你無20分....
之後真係睇你好唔好彩...

別墅

引用:+本帖最後由+貓山公主+於+16-3-21+15:52+編

原帖由 貓山公主 於 16-03-21 發表
我仔同學中暫時無朋友入到科小,佢地多數選擇李兆基,佢地其實如果選科小都有20分,但佢地都放棄選李小

伯爵府

carsin519 發表於 16-3-23 09:03
我仔同學中暫時無朋友入到科小,佢地多數選擇李兆基,佢地其實如果選科小都有20分,但佢地都放棄選李小

...

揀學校既野, 各花入各眼...
李小又真係都唔錯架, 我都有心郁過想揀...(仲好花心咁想揀伊正, 伊分, 梁正, 天天ETC...)
只係礙於環境因素, 我唔想搏, 亦無時間搏同叩門.....
如果唔計分可以揀隨便入邊間, 都好老實, 我唔會揀科小 (因科小相對黎講係比較遠)....
我會揀最近我既小學黎讀.....

別墅

引用:Quote:carsin519+發表於+16-3-23+09:03+我

原帖由 貓山公主 於 16-03-23 發表
揀學校既野, 各花入各眼...
李小又真係都唔錯架, 我都有心郁過想揀...(仲好花心咁想揀伊正, 伊分, 梁正, ...
科小對我黎講係近的,行路10分鐘就到,再加埋有20分,學校又唔錯,有資源,所以唔再諗其他博其他,確實好恐怖,唔想扣門唔想大抽獎,所以我選擇科小,而家輕輕鬆鬆等九月開學

伯爵府

carsin519 發表於 16-3-23 15:19
科小對我黎講係近的,行路10分鐘就到,再加埋有20分,學校又唔錯,有資源,所以唔再諗其他博其他,確實好恐 ...

唔知到時分唔分到同班呢...好期待呀....
我就少少遠架, 要搭車.....好彩既係, 落車行都好近~~~

首頁

尾頁

跳至