自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

之前聽過有 sis 分享茶籽粉洗碗去油又唔傷手..想請教下其實係點用?
碗碟是否應濕水然後放茶籽粉於碗內塗勻?
定係放係洗碗海綿上?
一次應該用幾多?
同埋茶籽粉你們會用咩容器去裝方便使用呢?

大宅

回覆:請教茶籽粉洗碗用法

想知

子爵府

我唔知冼碗,鄉下盛產茶葉,我地會用茶籽粉洗頭,(用水煲好的茶籽粉)我估洗碗亦應用少少熱水溶開先

男爵府

引用:我唔知冼碗,鄉下盛產茶葉,我地會用茶籽粉

原帖由 dobbybabie 於 16-02-14 發表
我唔知冼碗,鄉下盛產茶葉,我地會用茶籽粉洗頭,(用水煲好的茶籽粉)我估洗碗亦應用少少熱水溶開先

...
我記得ofarm 個sales 話茶籽係苦瓜既種子。 唔通我記錯呀 同菜葉有關係的嗎? 我自己畢3匙奶粉匙落碗加水 用百結布沾來碗

子爵府

引用:Quote:原帖由 dobbybabie 於 16-02-14 發表

原帖由 dordorcat 於 16-02-14 發表
我記得ofarm 個sales 話茶籽係苦瓜既種子。 唔通我記錯呀 同菜葉有關係的嗎? 我自己畢3匙奶粉匙落碗加水 ...
咁我唔清楚了,我鄉下是茶樹開花後結的籽(真是飲的茶)。有殼包住,剜出來似的手指頭咁大既果仁發酵而成。制成—餅餅,煲成水後有微微的皂水泡咁,

象牙宮

teresayan07 發表於 16-2-14 14:09
之前聽過有 sis 分享茶籽粉洗碗去油又唔傷手..想請教下其實係點用?
碗碟是否應濕水然後放茶籽粉於碗內塗勻 ...

似咖啡渣。
用過, 个人覺並不太好用。
唔試就唔知。

我目的是去油, 去黑漬, 也要方便。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆樓主:

用個碗仔裝住茶籽粉加水,用海棉點少少卒碗,跟住過水
我家嚴麻煩轉用家事皂洗,唔傷手又方便,海棉濕水係皂上擦2擦就用得

珍珠宮

引用:之前聽過有 sis 分享茶籽粉洗碗去油又唔傷

原帖由 teresayan07 於 16-02-14 發表
碗碟是否應濕水然後放茶籽粉於碗內塗勻 ...
我用左好幾年了,可以分享下用法。

開一盆水,加1-2匙茶籽粉(其實除量都可以), 碗碟放入水中洗,用去油海棉更好,洗好再用清水輕輕一過水 就ok. 超簡單!

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 dobbybabie 於 16-02-14 發表

原帖由 dordorcat 於 16-02-14 發表
我記得ofarm 個sales 話茶籽係苦瓜既種子。 唔通我記錯呀 同菜葉有關係的嗎? 我自己畢3匙奶粉匙落碗加水 ...
我曾上網查,茶籽同苦茶係兩樣野,其實好多人都攪錯。

喺香港苦茶同茶籽並唔普及,我揾到台灣網站有詳細講, 因為有苦茶油同茶籽油之分,又係好野呢架

子爵府

畀面勳章

回覆:teresayan07 的帖子

如洗一般碗碟,加水落粉到再用海綿浸d漿清洗後過水

如好多油嗰d就直接倒粉落去,d粉索走d油會好洗好多

不過我而家懶,通常成底油嗰陣先用

珍珠宮

我將粉開水,用綿花點啲水洗。

珍珠宮

唔該咁多位.. 咁即係要搵個碗開水再沾來洗.. 咁有d麻煩 wor..

公爵府

熱血勳章 畀面勳章

我先整濕碗碟,要倒啲菜籽粉,捽乾淨,無哂油再沖水

男爵府

咁d粉會唔會塞左d喉管架

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 lambxx 的帖子

之前,有jm 話會的!溝混的粉,先用!

子爵府

lambxx 發表於 16-2-14 17:45
咁d粉會唔會塞左d喉管架
我今日係網上見到, 放茶籽粉落渠, 然後倒入100cc 加熱的醋, 會見到泡, 待2 - 3 小時後再加入熱水, 可通走阻塞物.

大家不防一試

侯爵府

會唔會塞左d喉管

首頁

尾頁

跳至