家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

那間保險公司提供已存在病患(小事)的醫療保險? 預左加些少保費。中壽保嗎?

別墅

Mandy2002 發表於 16-3-6 18:23
那間保險公司提供已存在病患(小事)的醫療保險? 預左加些少保費。中壽保嗎?
...
已存在係咩病先 有幾小事
好番未 好左幾耐 未好番GE話係咪要食一世藥?

已存在 E個用字唔係加保費 通常就唔受保

已存在病患都肯受投保只有AXA Global Elite , 其他保號好似AIA 保誠都係要驗身 已存在都係唔受保

但上面只係講受投保

意思即 如果曾經中過風 好多醫保都買唔到 但係AXA個隻買左都唔係保埋中風 要睇其他條件 但係就可以投保到 保到非中風 入院醫療開支 好似中過風買左 佢會保cancer手術 其他病手術

禁止訪問

引用:Quote:Mandy2002+發表於+16-3-6+18:23+那間

別墅

飛貓 發表於 16-3-6 21:17
AXA 唔係話帶病投保如果被接受,三年內無病發就完全受保?
無如果 只要投保 就一定受你投保 我指投保 係指一定會批 唔係討論已存在疾病保唔保
不過正如我所講 已存在疾病有其他條件

如果已存在疾病 係投保個刻GE 5年前已經完全康復曬 咁投保左 過等候期都係會保個個已存在病
(例如 2006年中風 2007年完全康復 2016年今日投保 過左等候期 30日 2016年5月又中風 此情況 保)

如果已存在疾病 係投保個刻GE 5年內好番 咁投保左 過左等候期就唔係即刻保埋
(例如2014年中風 2015年完全康復 2016年今日投保 如果係9個月內中風就乜都唔賠 但係係10-24個月內就會賠一個限額 但係係24個月之後中風 就會全包 )

佢有唔同時間限制對待個已存在疾病的

但好處在於佢唔影響其他疾病賠償 因為大多數保險公司有已在存疾病通常都係唔保

不過如果樓主個件係小事 唔似我上面舉例好似中風E D危疾 咁可以睇埋其他公司 通常就係不包你已存在的病GE 野 其他保

禁止訪問

引用:Quote:飛貓+發表於+16-3-6+21:17+AXA+唔係

別墅

飛貓 發表於 16-3-6 21:42
施主係 broker?
唔係 不過我係agent
我好鐘意睇理財版 大家問保險的問題

一黎學多D野 二黎對著自己D客會更加明白佢地擔心同憂慮緊D乜

不過我覺得agent broker都無乜差別 反正一向我都係貼裡問 貼裡回

你問到 我就講

男爵府

引用:那間保險公司提供已存在病患(小事)的醫療保

原帖由 Mandy2002 於 16-03-06 發表
...
Bupa 公務員 plan

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆:那間保險公司提供已存在病患的醫療保險

保柏專做醫保,沒AGENT(少左成本)但有24小時CS服務,亦有專業職員比到醫療意見~

唔似其他保險公司,掛羊頭賣狗肉,因醫保無肉食佣金底,AGENT ㄧ定狂Sell 妳公司其他高利潤產品(基金/年金/儲蓄保),煩鬼死~

保柏互通保額」計劃
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14562281

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:飛貓 發表於 16-3-6 21:42 施主係 br

原帖由 其實唔難 於 16-03-06 發表
唔係 不過我係agent
我好鐘意睇理財版 大家問保險的問題
同你樓上同行~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 其實唔難 於 16-03-06 發表無

原帖由 飛貓 於 16-03-06 發表
施主係 broker?
拿拿拿,AGENT 寫D野很容易就睇出,我一早睇出了~

買基金真係好傷

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+飛貓+於+16-03-06+發表施主係

大宅

不需治療的病吧

大宅

...
你可以試下bupa,打去cs到問清楚先。

大宅

引用:Quote:Mandy2002 發表於 16-3-6 18:23 那間

已存在係咩病先 有幾小事
好番未 好左幾耐 未好番GE話係咪要食一世藥?
Global Ellite 當然好,不過可能唔平,特別要包海外醫療

Bupa咁嘅保障, 個價錢居然咁貴,都係比啲貪方便嘅人

別墅

引用:Quote:原帖由+其實唔難+於+16-03-06+發表已

原帖由 Neromagic 於 16-03-14 發表
Global Ellite 當然好,不過可能唔平,特別要包海外醫療

Bupa咁嘅保障, 個價錢居然咁貴,都係比啲貪方便 ...
高端醫療就一定係比普通醫療價錢高
不過海外都有分亞洲或者美國 或者全球唔包美國

禁止訪問

大宅

引用:我又覺得Bupa其實唔貴喎,佢都有個plan保已

原帖由 ellafun 於 16-03-23 發表
我又覺得Bupa其實唔貴喎,佢都有個plan保已存在疾病,我有個fd都買咗,而家都心郁郁諗緊。 ...
呢個唔係貴唔貴的問題,係保險公司肯唔肯保的問題,而家未有自願醫保,各大保險公司有權唔受保,就算受保會落拒保疾病/要加保費先包埋有關疾病

就算bupa肯保,但一定會加保費

民房

...
我JM心臟病,喺Manulife買左癌症治療,不過好似要睇你咩病

大宅

我簡單睇過 Bupa「保柏悅康健醫療保險」及 AXA Global Elite 「寰宇特選」

兩個 plan 上面都提過,跟本但無得比,Global Elite 好太多,我相信保費會較高,我都要搵個 agent 問問

男爵府

引用:Quote:飛貓 發表於 16-3-6 21:17 AXA 唔係

無如果 只要投保 就一定受你投保 我指投保 係指一定會批 唔係討論已存在疾病保唔保
不過正如我所講 已存 ...
解釋詳細,值得俾like

首頁

尾頁

跳至