嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

6歲小朋友尿頻,成日話急尿,去得好密。試過5Min 內去2次,
但都有尿柯,係有小小尿出。
懐疑小朋友會吾會尿道炎,有問過小朋友尿尿痛吾痛,佢答又吾痛。請問小朋友有咩問題?要去睇醫生嗎?謝謝

子爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章 BK Milk勳章

回覆 baby-tung 的帖子

老人家叫呢啲做“痾ug尿"用田灌草薏米煲水,半小時後加片糖,飲咗就冇事

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

睇醫生穩陣d。我大仔係咁,d 尿有菌要食抗生素。

子爵府

Thank you All JM

男爵府

回覆:6歲小朋友尿頻

似尿道炎,如仲未睇醫,就每隔一個鐘比佢飲,之後每次wiwi完都飲一杯水,5,6個鐘後就會無痾得咁密架喇,跟住個幾日都要多飲水,如果5,6個鐘後無改善儘快睇醫生

子爵府

回覆 topyy 的帖子

好的,我試下。謝謝你

男爵府

請問知道小朋友係咩事嘛 我小朋友依家都係咁 好擔心 睇左醫生等驗尿化驗報告

大宅

育兒性格勳章

回覆樓主:

似尿道炎,但有時尿路損左都會咁,唔一定痛的,但會常常想去小便,但有無乜小便咁,若無分泌物,又無燒,更無特別腫或痛同尿尿無異常味道或變成啡色,都係選擇飲多幾杯水,沖走哂啲細菌或異物先,過左一日都唔work就要睇醫生。

我細個都經常係咁,阿媽又係話我痾ug尿,佢就咁用糖沖水比我飲就算,但又唔知點解真係work,大個左知自己食過鹼水重的面都會咁,之後食少啲鹼水整的東西就無事,所以除左尿道炎,你都可以留意下佢食過乜。

首頁

尾頁

跳至