自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個仔已兩歲了行路時仲係左搖右擺行唔穩成日跌,不過佢行到上落樓梯同跑同原地跳起(不過都係會左搖右擺),行路時對腳掰大來行(好似着住片咁),同健康院講見醫生佢話戒片後會好些,佢戒左兩個月個情況都差不多,想問下如果帶阿仔出去睇醫生應睇邊科(骨科,足科矯形??)
謝謝各位

伯爵府

回覆:兩歲小朋友行路唔穏

兩歲先剛戒片,
可以睇多一段時間。又發育緊。
驚既叫健康院睇下可唔可以轉介物理治療睇下。

男爵府

回覆樓主:

應該那那聲搵私家醫生轉介啦。健康院真把鬼,一味叫人等,睇下點先。等得黎都過左發展黃金期。如果經濟許可,搵私人物理治療師做評估先,e.g 協康會。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

睇骨科,足科矯形,好似都要轉介喎

睇普通醫生問下意見先

男爵府

有可能感統問題,小朋友肯玩千秋嗎?

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

funghon 發表於 16-8-2 15:36
應該那那聲搵私家醫生轉介啦。健康院真把鬼,一味叫人等,睇下點先。等得黎都過左發展黃金期。如果經濟許可 ...

平衡力弱可以自己練習吓單腳站立
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

男爵府

回覆 wendyplc 的帖子

小朋友在1歲多時肯玩,大大下佢話驚唔太敢玩千秋
乜野叫感統問題?

男爵府

回覆 pretty_cat 的帖子

健康院只係轉介去普通兒科

男爵府

回覆 奇異果小邱 的帖子

平時睇開個私人醫生都同過佢講過下但佢話咁細個好難睇,好似唔係好識咁

男爵府

回覆 catfitfit 的帖子

單腳站立好似好難

複式洋房

豬POOHPOOH 發表於 16-8-2 17:50
回覆 catfitfit 的帖子

單腳站立好似好難

兩歲未可以單腳企喎

複式洋房

豬POOHPOOH 發表於 16-8-2 14:50
我個仔已兩歲了行路時仲係左搖右擺行唔穩成日跌,不過佢行到上落樓梯同跑同原地跳起(不過都係會左搖右擺) ...

小朋友幾時識放手自己行? 足兩歲行唔穩可以無問題,又可以好多問題...請留意以下項目,

1. 幾多個月識行,幾大放手自己行,只是行唔穩?行樓梯呢?如果地下有平面的缐,佢會如常行過去?

2. 除了行,他喜歡四處摸嗎?

3. 開始説話未?

男爵府

回覆 萍萍凡凡 的帖子

hi 萍萍凡凡,
我個仔13個月識行,只是對腳分好開來行,可能著左片,但依幾個月戒左片都係咁

佢可以上落樓梯(慢上慢落)

地面有平面線可以如常行過去

他很喜歡四處摸

現在兩歲識講好多野了

男爵府

回覆 funghon 的帖子

打左去協康會佢地話問左阿仔的情況話先睇左兒科先做評估先轉介, 佢地係收d嚴重些的個案,無得係佢地度做物理治療評估

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

我覺得如果有擔心, 去搵私家兒科睇左, 再叫佢轉介去適當機構跟進

.........................................

珍珠宮

回覆樓主:

有可能係大肌肉問題,我以前識個小朋友就係錯過黃金期治療,佢媽咪5歲先發現,5歲仲成日跌損手爛腳,問題原來細個比老人家湊抱得多少行路,個小朋友講野好叻,但全部痴脷根懶音,要言語治療,佢5歲時要密集去做治療。
樓主要睇睇兒科醫生。每日出街行半小時,再去公園玩下爬上爬落。

男爵府

回覆 小紅梅 的帖子

hi 小紅梅
好的,謝謝你的意見

複式洋房

豬POOHPOOH 發表於 16-8-3 09:40
回覆 萍萍凡凡 的帖子

hi 萍萍凡凡,

照咁睇真係可以觀察下先,因為有些BB骨骼還在發展,你小朋友的情況經常有,有啲會見到O型腳,兩歲半後會好轉,兩歲人仔如果唔多飲奶,請注意補充鈣,例如一星期一次豆腐(最好係鹽鹵豆腐),豆漿,大豆芽,白菜,魚,雞肉等。

至於問你的問題,是因為要判斷BB的問題要好多方面,我小朋友有7個專科

1. 先確定小朋友視力良好,冇斜視,散光,遠視問題,因為視力可影響行路,每個小朋友本身都有遠視,檢查亦十分困難,所以佢眼神正常,肯看,摸,玩,就好了,你小朋友似乎無這問題。

2. 排除了視力影響,髖關節是另一個可能影響行路的,但只有照x-Ray 才可以診斷。

3. 發展遲緩也可以導致走路問題,但依你所說,你小朋友一直發展很好,這也不是你小朋友的問題。

所以,等兩歲半左右再看情況吧。

PS: 我不是專家,只是以上的都經力過。希望能令你安心點。

男爵府

豬POOHPOOH 發表於 16-8-3 09:49
回覆 funghon 的帖子

打左去協康會佢地話問左阿仔的情況話先睇左兒科先做評估先轉介, 佢地係收d嚴重些的個 ...

你仔仔識講幾多野?合格嗎?
大肌肉慢會拖慢其他發展,因為冇咁容易探索。重有小肌肉。

男爵府

豬POOHPOOH 發表於 16-8-2 17:42
回覆 wendyplc 的帖子

小朋友在1歲多時肯玩,大大下佢話驚唔太敢玩千秋

你可以上網search 兒童感覺統合,就可以了解多d,可透過職業治療訓練,小朋友會好快改變

首頁

尾頁

跳至