自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我和老公想助養兒童, 正在考慮助養香港兒童或是國內又或是其他國家的. 點簡呢? ?

時常聽到人地話保良局funding 好足夠, 唔使幫助好多. 係唔係呀, 請比d 意見啊, 謝謝

子爵府

首先我要表明我自己o既觀點先, 我唔係唔贊成係保良局助養兒童, 而我覺得係保良局入面o既兒童受到o既待遇唔會差得過第三世界&發展中國家o既兒童, 所以我同先生選擇左助養香港以外o既兒童.

我地開宣明會申請左助養一位兒童, 以我所知宣明會係會跟據兒童o既需要而排列佢地o既優先次序, 同埋宣明會係世界好多地方都有辨事處, 所以受助兒童係好多國籍都會有, 而我同先生就分派到一位蒙古兒童.
原文章由 rtt@kaikai 於 08-11-4 12:46 發表
我和老公想助養兒童, 正在考慮助養香港兒童或是國內又或是其他國家的. 點簡呢? ?

時常聽到人地話保良局funding 好足夠, 唔使幫助好多. 係唔係呀, 請比d 意見啊, 謝謝 ...

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 毛B 於 08-11-4 13:06 發表
首先我要表明我自己o既觀點先, 我唔係唔贊成係保良局助養兒童, 而我覺得係保良局入面o既兒童受到o既待遇唔會差得過第三世界&發展中國家o既兒童, 所以我同先生選擇左助養香港以外o既兒童.

我地開宣明會申請左助養一 ...

好讚成你嘅睇法吖 :)

大宅

回覆 #1 吱仔與lo仔 的文章

我在保良局助養2名小孩已10多年了, 明年他們都中學畢業. 其實保良局最希望是各助養者可探望助養的兒童, 給他們一點愛和關懷,同他們談話, 更可幫他們補習.探望一段時間後還可以帶他們出街, 讓他們多接觸外界環境,如你們假日有空, 我都建議各位到保良局助養兒童

大宅

我就o係宣明會助養中國兒童讀書,每個月2百幾, 雖然可以書信聯絡, 卻一直沒有收過他一封信, 算吧~ 希望他長大後做個有禮貌、品格高尚的人就很好了.

大宅

回覆 #1 constance0801 的文章

如果各位想助養國內孤兒, 可聯絡"香港基督教栛進會" -電:2136 3131
E-MAIL: www.hkcc.org.hk
HK$1,500/年, 助養的孤兒會寫信給助養者, 而助養人可回信給他們, 更可寄文具給山區的孤兒.提醒我了, 我都未回信給他們

複式洋房

我試過助養保良局小朋友和探望他,但感覺不好,覺得教到d小朋友好擦鞋、好勢利,收咗/你冇禮物就唔so你,所以之後冇啦.

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 POTATOYUNG 於 08-11-4 16:29 發表
我在保良局助養2名小孩已10多年了, 明年他們都中學畢業. 其實保良局最希望是各助養者可探望助養的兒童, 給他們一點愛和關懷,同他們談話, 更可幫他們補習.探望一段時間後還可以帶他們出街, 讓他們多接觸外界環境,如你 ...

我就助養有殘障兒童,雖然初初去見亞仔個心好酸,學校有教佢地當見到人想表現大家係朋友就用手去搖一下手,第一次接獲我喊在好耐,佢地外表真係好難受,不過接觸耐左都ok架.

如果有時間助養香港小朋友會好d,因為助養佢地你唔係只捐款比佢生活,而係當你地通訊多左,了解多左院方覺得適當時間會建議助養人去同小朋友見面,到更適合時候可以帶小朋友出外同你自己家人,小朋友一齊親子日,咁係想比返小朋友有家庭溫暖.

助養外地小朋友我都有一個係雲南,而家7歲我係助佢讀書,講真相隔太遠,有樣野係事實...助養貧窮國家小朋友係要有心理準備佢地分分鍾會死,我初初就係助養越南孤兒,因為冇經驗,3,5,7日可能已經又換左第個小朋友,佢地會定期寄相來同錄音帶來,不過就發覺點解個樣唔同左,名又唔同左.

後來問返,因為有好多小朋友身體有重病,好易冇左,呢樣就令我心唔舒服在幾個月,因為唔想睇親d小朋友個樣都唔同.

助養香港小朋友起碼你唔止用金錢而係用你愛心去牽著一個真實的人,考慮一下吧!
<br><br>

子爵府

我在宣明會助養了兩個小孩(一個在緬甸 and一個在坦桑尼亞). 佢地定期有報告給我,講下小孩近況,有近照,學業成績.我信宣明會有效使用捐款.佢地每年都有財政報告講下d捐款使用分佈.

其實我自己經濟都係好一般,但睇到d小朋友真係好慘好慘好慘, 每個月都係二百幾元ge. 施比受更有福ma

伯爵府

我係宣明會助養過國外(巴西),依家助養緊1個國內 (河南),覺得d 錢o係呢D地方會好"使"過o係 HK,起到的幫助會大 D。

如果助養 HK 的小朋友,佢係乖故然之好,但如果佢係"問題兒童、誤入歧途" o個種,因為大家都住o係 HK,實在太近,我怕我自己會過份投入,擔心埋佢一份,就好似佢係自己D子姪咁,佢有事我會憂心埋一份。
正義或會遲來但不會缺席

首頁

尾頁

跳至