懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

開刀半身麻醉感覺

請問各位有半身麻醉經驗的媽媽,
手術過程是否很恐怖呢,手術過程中有否任何感覺?
很多人話半身好過全身好多,但我本身是十分細膽的,係咪其實可以克服呢?

男爵府

Re: 開刀半身麻醉感覺

hi,

我2002年生第一個是半身麻醉的, 要在尾龍骨打針, 都有少許驚呀, 好像觸電的感覺.
跟住去到手術室, 佢地開始落藥, 之後每落少少就問我個肚有無感覺, 佢地好似用隻手拍我個肚問, 我都覺得仍然有感覺,
試了兩三次我開始話只剩少許感覺, 佢地就停止落藥, 其實我都好驚藥力唔夠, 做做下有感覺就死啦. (我記得隔離床的太太就是這樣, 之後要即刻全身麻醉), 不過整個過程會有位麻醉師在旁的.
那時我雙手是十字形被輕輕挷在床上, 好像釘十字架的姿勢,
我驚到陣, 心裡不斷幻想醫生落刀的那一刻, 我整個過程都緊閉雙眼.
當他們取bb出來的那一刻, 我整個身體都有被搖晃的感覺,
好像他們要好大力拉bb出來.
不過, 不用擔心, 整個過程都只是差不多半個鐘多些,
其實, 完全感覺唔到痛的滋味.
所以我今胎都會選擇半身.

公爵府

記得當時半身麻醉手術過程其實並不恐怖, 不過我本身都是十分細膽的, 所以自己在亂想野赫自己而已! 有d媽咪說會聽到d tools 的聲, 但我唔覺聽到囉! (全程我是十分清醒的) 我老公陪產! 就算是沒有老公陪產, 都有位麻醉師同您傾計, 不過叫佢千萬不要說給您聽...現在已開了一刀嘞, 等等...您可以叫佢分散您的注意力, 有位媽咪話同麻醉師一起唱歌都得!!
其實, @個手術都會有一定的危險, 視乎%! 但相比之下全身麻醉比半身麻醉的風險高一些而已!

複式洋房

嘩聽完Doris媽咪講完後好似好恐佈咁,其實半身麻醉同無痛分晩都係用針打落條尾龍骨度,我睇電視d女主角好似痛到想死咁,其實係咪真係咁痛架?

公爵府

我之前都以為係痛到想死咁, 但唔知係唔係我個麻醉師手勢好呢, 唔痛woh! 好似一般打針咁, 咁快! 不過我相信這一針係唔痛的!

男爵府

salichan
Hi, 打個支針落尾龍骨時, 是要打側身並要彎低個身,
好像蝦米一樣, 有一個姑娘會按著我的背, 叫我千祈唔好郁,
另一個是麻醉師就打落去, 我打的個刻彈了一下好似觸電一樣, 其實唔系好痛, 只是驚多d.

大宅

Luzern,

你在邊間政府醫院生架,開刀老公都可以陪產,我聽其他媽咪講只有東區醫院可以讓老公陪產,我覺得如果有老公陪產會無咁驚。

公爵府

siubakto

我係瑪麗生, 只要預先(即早一日)同麻醉師講, 佢批准就得嘞!

複式洋房

我2003在法國生, 過程大約30mins(打針,接生,聯針) 好快跟本無時間驚, 麻醉師好手勢打針唔痛, d藥好快麻醉下身, 我試過郁自己腳趾好似做唔到, 其實係自己無感覺, 我臨入手術室都有d驚, 不過諗下自然妢娩我驚痛, 有得麻醉唔痛生, 唔驚得咁多, 快d見到bb快d見到......

首頁

尾頁

跳至