想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

前幾日睇完何家慧婦科照超聲波,照到我有兩粒肌瘤,但係又冇講幾大,亦都冇解釋肌瘤係乜野又咩影響,佢答左我一句影響吾大。我係新手所以好多嘢都唔知,我同先生兩個人去佢計人頭費收咗我哋每個人400蚊,就係問咗我先生一個問題,小便有冇問題,咁就俾佢收多咗400,甘都正常嘅。。。話哂都有睇過我先生。

照完超聲波我同佢講經期唔準時經量好多同埋奶尾好耐 ,跟住佢就叫我去check下驗血同埋驗甲狀腺,我心諗唔係咁樣又要我哋等下次覆診先做到野啦,又係度dum症囉, 我就問佢可唔可以食排卵藥?佢居然問番我轉頭,你想食未開畀你囉。 我都唔知佢係咪真係會開,佢又無講實,跟住出到去counter俾錢個姑娘話開咗啲排卵藥,我打左個突,個何嘉慧都冇同我講過排卵藥係有咩作用?點樣食法?有咩副作用?我問姑娘,姑娘之後叫我入去問返何嘉慧,佢嗰陣時先話比我聽,我唔問佢真係乜都唔講。

大宅

回覆樓主:

仲有問佢洗吾洗照輸卵管, 佢又係答你想照咪照埋囉,佢問而加照定遲啲照,我問佢咁而家照同遲啲照有咩分別?咁佢先至再講有啲人就會遲啲照可以睇埋嗰啲驗血報告。

仲有我先生驗精又無講幾時要比佢驗,係邊度驗,要幾多日射精,因為 之前家計會驗過所以有經驗問,家計會有分幾時寫嘅精子去驗。

態度串串地我無所謂,但有人叫得佢睇真係需要佢的專業知識,佢的專業操守真係好有問題,咩都吾會同你講,要問到先答,起碼同我講肌瘤幾大啦!有咩要注意!因為果時大緊張,搞到我吾記得問。排卵藥,照輸卵管都係我作為病人要反 建議醫生佢先去做,真心講句佢真係好hea!吾想有其他絲打行冤枉路!又哂錢!真係好慘好傷心!甘就哂就二千六元了!有錢都想留返比bb,希望你地明白我對佢點解甘失望。。。

而加想轉醫生,但第一次跟左佢做化驗
1.要點樣轉?可否叫佢直接比返個報告我地,再去其他診所睇?

2.佢比排卵藥連續食三個月,但我事後上網睇人哋係食一個月停一個月,好唔好再跟佢連續食3個月好呀?係f字頭 牌子

3. 請問元朗仲有邊個好嘅婦科醫生? 馮樹明定陳樹武,或其他?收費如何?

萬分感謝解答!

大宅

pariscat 發表於 16-8-28 23:31
仲有問佢洗吾洗照輸卵管, 佢又係答你想照咪照埋囉,佢問而加照定遲啲照,我問佢咁而家照同遲啲照有咩分別 ...

我好明白你感受~
因為我本身想去港安順產生bb搵佢,但佢啲態度真係好麻麻。
我個日照超聲波,佢話阿b瞓左覺,我先生問佢咁係咪照唔到仔定女,何醫生答:「佢瞓左咪睇唔到囉,唔係次次都睇到咖。」啲語氣都串串地,well,咪無下次囉,我都係呢度睇啲人分享話佢好先去睇佢,但感覺真係麻麻地。
呢個係個人意見,不喜勿插!

大宅

tingx2 發表於 16-8-29 00:02
我好明白你感受~
因為我本身想去港安順產生bb搵佢,但佢啲態度真係好麻麻。
我個日照超聲波,佢話阿b瞓左覺 ...

唉,我都係睇到佢啲coomment話佢"又詳細又有笑容"先去睇佢,但事實並非如此,仲要差甘遠。。。。

態度串我都接受到,我吾可以改變人地性格,但佢得搵佢真係好想佢專業知識幫到我生bb,因為結婚兩年都未有,先去搵佢。
但作為一個醫生佢要負的責任一樣都無做到,無同病人解釋病情,無注意事項,無建議治療,係我反建議佢,不如我上網爬文教返佢!

仲要哂左我幾個月排隊睇佢,又浪費錢又哂時間,而加想轉醫生,點轉好??

大宅

pariscat 發表於 16-8-29 09:07
唉,我都係睇到佢啲coomment話佢"又詳細又有笑容"先去睇佢,但事實並非如此,仲要差甘遠。。。。

態度串 ...

我結婚3年幾都係剛剛先有~
不過我一開始去左睇不育科係中環 - 張慧醫生
佢一開始已經幫我照卵泡同埋睇有無多囊 & 朱古力猶呢啲,之後佢叫我照埋輸卵管添。雖然我地有做婚前檢查,但老公驗丁唔係世衛標準所以要再驗過。咁樣驗晒後我好心急咁要做埋iui,不過做兩次唔成功。
因為自己壓力大,後來停左年幾去左屯門睇盧醫師食中藥調理,又做下運動咁,可能諗住今年唔得去台灣ivf呢個無負擔情況下就中左。
希望幫到你啦~

大宅

pariscat 發表於 16-8-28 23:31
仲有問佢洗吾洗照輸卵管, 佢又係答你想照咪照埋囉,佢問而加照定遲啲照,我問佢咁而家照同遲啲照有咩分別 ...

陳樹武都ok架

大宅

回覆樓主:

報告一下,上午林住打返去何嘉慧,點知接電話個姑娘叫我自己上網搵資料!之後話打返黎話果日醫生講晒啦咼,下次覆診再講。

真係勁嬲!!!成間野勁差,邊有人甘講野叫病人自己上網查!上次佢有講我吾洗再問啦!呀何大姐甘嘅醫生下次都吾想搵返佢,既係上次檢查二千幾白白無左。。。。唉!!!

別墅

我仲諗住遲D搵佢產檢,聽完已經大打折扣

大宅

HAKWONG 發表於 16-8-29 15:03
我仲諗住遲D搵佢產檢,聽完已經大打折扣

唉,我都極度失望!我吾係想阻佢做生意,大家搵吾搵佢我不予置評。但對佢同啲姑娘真係o左咀,就當遇人不熟算了。。。。

大宅

樓主,你應該要搵不育科醫生做檢查先岩,因為普通婦產科同不育科係有分別嫁!不育科先會幫你搵原因,對正下藥。我之前都係兜兜轉轉睇左好多個婦科,先知自己搵錯人。。。個個婦科都話我無問題,所以我好明你感受呀!初時乜都唔識上網睇人地話邊個好,我就去,完全錯晒!

佢有無寫信比你排政府不育科呀?

大宅

jaiii 發表於 16-8-29 16:11
樓主,你應該要搵不育科醫生做檢查先岩,因為普通婦產科同不育科係有分別嫁!不育科先會幫你搵原因,對正下 ...

謝謝意見!但為之不育科呢?有介紹嗎?可以pm我,婦科吾可以醫不育?請問你係點發現身體有咩問題?
感謝解答!

大宅

回覆 pariscat 的帖子

你上網打不育科醫生都有好多,BK比較出名既有鄭競偉,藍寶梅,陳志慧,陳億仕,董曉芳等等,你可以慢慢爬下文研究下,不過不育科醫生都好FULL,一般都要排好耐先有得睇。唔係婦科醫生唔好,係不育科醫生先會幫你搵原因,我做婚前檢查照超聲波,個醫生叫我再出去睇多次睇下係唔係多囊。點知我睇左幾個都話我經期準,又唔肥又唔係多毛,唔算係,叫我再試下。。。之後有需要都係開下排卵藥,不育科醫生會同LAB合作先有得做IVF

大宅

jaiii 發表於 16-8-29 21:10

你上網打不育科醫生都有好多,BK比較出名既有鄭競偉,藍寶梅,陳志慧,陳億仕,董曉 ...

原來係甘。。。。感謝提供資料!!

大宅

pariscat 發表於 16-8-29 16:50
謝謝意見!但為之不育科呢?有介紹嗎?可以pm我,婦科吾可以醫不育?請問你係點發現身體有咩問題?
感謝解 ...

樓主,我睇中環張慧,佢同陳志慧同一間不育科診所。真心覺得佢好又唔hard sell ~

別墅

我在港安睇過佢一次,感覺都麻麻,
即刻轉睇盧乃本,感覺好好多 (雖比較耐先約到),
睇醫生一定要找個夾的,否則好難睇落去...

大宅

IceFione 發表於 16-8-30 02:21

我在港安睇過佢一次,感覺都麻麻,

睇盧乃本只是婦科嗎?佢好似唔接生

大宅

wfmama 發表於 16-10-11 14:10
睇盧乃本只是婦科嗎?佢好似唔接生

係呀

首頁

尾頁

跳至