婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

我個女有脊柱側彎(21度),她成日話痛,有無好脊醫介紹??

Thank you !!!

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 apple_abcabc 於 08-11-15 16:54 發表

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1005162&extra=page%3D1&page=1

醫生話脊醫無用架 不過我未睇過,唔知

叫佢做運動啦

21度,去了醫院排期未呀

[ 本文章最後由 beverly@mim 於 08-11-16 19:22 編輯 ]

洋房

有排期, now 有 follow up(半年一次),但我想帶她看醫生~
希望唔好再惡化!

原文章由 beverly@mim 於 08-11-16 19:20 發表

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1005162&extra=page%3D1&page=1

叫佢做運動啦

21度,去了醫院排期未呀 ...

洋房

脊醫???

原文章由 fanclhome 於 08-11-16 16:38 發表
Dr. Ho Ying fai is ok ga.....his tel no is 2365-3528.

複式洋房

我之前睇過係油麻地既恩行脊醫,
不過而家冇電話係身,可打1083check下...

伯爵府

原文章由 apple_abcabc 於 08-11-15 16:54 發表

係mk雅x中心有個幾好叫黃振豐

洋房

譚宗城脊醫is it ok ??
有無人睇過??

Thx~

子爵府

好媽媽勳章

去睇物理治療好過啦 d運動要日日做

脊醫話用手推番直條腰,唔知推幾耐先有效

複式洋房

原帖由 beverly@mim 於 08-11-16 19:20 發表

叫佢做運動啦

21度,去了醫院排期未呀

[ 本文章最後由 beverl ...

我都認為有些脊醫無用,既無醫術又無醫德,只係識搶錢,最近我有一位親友來電向我吐苦水,他最近睇一位中環的吳X仁脊醫,條頸給他醫到經常頸痛及頭痛,而且他的診所是與一間復康用品公司掛鈎的,他經常強迫病人做鞋墊,每對鞋墊需要$1500-$1600元,仲貴過名牌波鞋,好過去搶,我估他分錢都分到笑,當病人是水魚及傻瓜。我個親友說他醫壞人兼搶錢。

大宅

我之前都因為脊柱側彎痛到條腰緊晒!最快既方法就係去西醫度打止痛針,但就係治標唔治本,間唔中,就又痛到死死吓!
後來有個朋友介紹了一位好nice既脊醫比我,佢先叫我去照x-ray,然後再話我知我既問題,雖然醫治既過程都幾長,但我條腰真係慢慢好咗好多。依家都唔使成日去睇啦!

民房

原帖由 wynsie0307 於 09-3-4 23:46 發表
我之前都因為脊柱側彎痛到條腰緊晒!最快既方法就係去西醫度打止痛針,但就係治標唔治本,間唔中,就又痛到死死吓!
後來有個朋友介紹了一位好nice既脊醫比我,佢先叫我去照x-ray,然後再話我知我既問題,雖然醫治既過程都幾長,但我條 ...

Can you PM the doctor to me please?

洋房

回覆 # 的文章

我個女是, 發現時 37度, 後來 49度, 在大口環做左手術, 按我經驗, 脊醫對此証無大幫助.

係會好痛, 反而去D對此証有經驗的中醫做推拿, 會對痛有幫助, 先前有病友介紹過一個給我個女, 當時我一星期去兩次,每次半小時.

還要跟足物理治療師指示做運動. 要著架. 但, 至於會否惡化, 根本係由佢自由發展. 我個女原本9個月帶架無惡化, 點知三個月內由37度變為49度. 隔晚痛醒, 見有D帶友, 三年都無惡化, 真係睇運氣. 祝你好運吧.

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 cherryj 於 09-3-6 00:25 發表
我個女是, 發現時 37度, 後來 49度, 在大口環做左手術, 按我經驗, 脊醫對此証無大幫助.

係會好痛, 反而去D對此証有經驗的中醫做推拿, 會對痛有幫助, 先前有病友介紹過一個給我個女, 當時我一星期去兩次,每次半小時. ...

pm你女睇既推拿俾我呀,幾錢次?
thx

洋房

回覆 # 的文章

Beverly,
唔好意思, 我剛登記無耐. 唔知點pm俾你, 有人發過訊息問我, 我覆左, 一係你留電郵地址給我, 我把資料俾你.

HK$ 150 /30分鐘

洋房

回覆 # 的文章

我還想和大家分享, 經歷過我個女個例子, 我相信無可能用手可以推得直,尤其當各位媽咪睇過張 X光片. 我個女做手術 難聽D講句, 睇住條骨用手盡執,加埋鈦金屬 都係仲有十幾度. 隔住皮肉又點會得呢. 
大家要努力去做運動才可以無貢痛. 
面對子女病痛, 做媽咪係極痛苦的.大家要加油!! 祝所有病友早日康服.

子爵府

好媽媽勳章

等我post張x ray出來俾大家睇啦
(網上search的)

原帖由 cherryj 於 09-3-9 21:40 發表
我還想和大家分享, 經歷過我個女個例子, 我相信無可能用手可以推得直,尤其當各位媽咪睇過張 X光片. 我個女做手術 難聽D講句, 睇住條骨用手盡執,加埋鈦金屬 都係仲有十幾度. 隔住皮肉又點會得呢. 
大家要努力去做運動 ...

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 cherryj 於 09-3-9 21:31 發表
Beverly,
唔好意思, 我剛登記無耐. 唔知點pm俾你, 有人發過訊息問我, 我覆左, 一係你留電郵地址給我, 我把資料俾你.

HK$ 150 /30分鐘 ...

咁價錢都唔係貴喎

你e-mail我呀,thx

[email protected]

平時我地講的pm,即私人信息

洋房

原帖由 beverly@mim 於 09-3-9 23:57 發表

咁價錢都唔係貴喎

你e-mail我呀,thx

[email protected]

明白啦! 我都send 左, check yr mail box.
cherryj

平時我地講的pm,即私人信息

洋房

原帖由 beverly@mim 於 09-3-9 23:35 發表
等我post張x ray出來俾大家睇啦
(網上search的)

各位: 咪就係貢law, 你地信唔信可以推拿推得直!! 唉!!有人同我講有醫生可以每一節骨推, 但我真係好怕會影響d神經線. 大口環話做手術時會有電腦同醫生監察住的神經系統. 我都好怕, 不過, 亞女情況一日壞過一日, 才無奈去接受手術, 當日我真係想死.....

首頁

尾頁

跳至