跳至

首頁

尾頁

大宅

本人近期有去錦繡花園睇樓,本人現在是住在九龍的,
見近期樓價下跌,又想有一間獨立屋住,
本人想搬入去住,請問這裡好住嗎?小朋友讀書學校好不好,
夏天會唔會有好多蚊及其他昆蟲.
請住在錦繡各位媽咪給我多點意見,好不好的事情都講我知,
謝謝!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 kee1778 於 08-11-18 00:15 發表
請住在錦繡各位媽咪給我多點意見,好不 ...

我住係錦绣,環境我好鍾意,但我未有小朋友,學校好不好我唔識.

夏天會唔會有好多蚊及其他昆蟲.>>>非常多,亦係我最憎既地方.
如唔怕小昆蟲既,住就好好住,夜晚9:00已好似半夜2:00咁靜.[除狗吠聲外]

大宅

是何種昆蟲,會不會咬人,我有小朋友都會擔心這個問題,
錦繡環境真是好好,我同我先生都好喜歡,前日放假,睇完
樓後,食完飯在這環境行了一會兒,也有開車行了2至3個
圈,見到環境真是好清靜.
現在,是在考慮中.

男爵府

我住在這裡一年了, 都好喜歡,
不過, 昆蟲的問題, 例如: 蚊, cockcoaches,
gecko, 最多. 但加蚊網都可以減少的.
你會不會養狗呢, 因為這裡都聽聞有"爆舌"案.(忘記了怎樣寫).
小朋友讀書方面, 好似有一間小學, 一間中學,
小學的課程較出面的淺; 中學就不知道了.
有好多住錦繡的小朋友都是出去九龍讀書的,
有好多校車都到的, 而且上車的時間都可接受.

子爵府

好媽媽勳章

我住這裡都有6年多,非常喜歡這裡。地方大,附近有日常用品買,街市,7-11齊備。。。
蚊子問題,我夏天開冷氣,蚊飛吾入屋。冬天都吾係太多蚊。

不過,近大路就比較嘈。到處(時時刻刻)有狗吠聲。。。

讀書方面,我仔就1嵗,暫時都係念住響錦繡讀幼兒園,出九龍塘讀幼稚園。
Hello everybody~~!

男爵府

我在錦绣住了2年, 在中西區搬來, 由於先生在南山工作, 有物業在南山及有親戚往這兒, 所以搬來, 全家都很喜歡這裡。

原文章由 kee1778 於 08-11-18 00:15 發表

男爵府

我以前往碧嗂, 近山, 所以都有蚊叮小朋友, 現在裝了蚊網後, 反而小朋友很少給蚊叮。

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

錦繡一直係我心儀屋苑,
請問最近租/售咩價位?

複式洋房

我結婚前係錦綉住左十幾年,講住真係好好住。有花園,細個時好多活動空間,又可以種花草樹木,係俾小朋友最好的自然教育。呢度又可以成日踩單車,運動量好大!

我自己就係喺錦綉間小學讀書,當年d老師好好,我好鍾意返學。不過隔左咁多年,而家呢間小學係點我就唔清楚lu。不過佢地個校舍好靚,又有一大片草地,環境就真係好好。

呢度好多小朋友都會出九龍讀書。我成日都見好多保姆車出九龍d學校。如果自己有車送小朋友出九龍返學都好快好方便。

小昆蟲真係幾多,主要係蚊同曱甴。一定要裝蚊網,每年做下滅蟲都應該有幫助。不過住得新界,就算住樓都會有。

大宅

有盜竊請問多唔多,這裡管理好不好,有沒有定時有管理巡查,
本人不會養狗,現在睇樓房都要左右沒有養狗.

複式洋房

many security patrol around the houses especially at night,
the robbery problem is not serious now,
& if u have instored a home security system in your home, u can connect it to the secuity centre here or police center directly, it's free of charge~~

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

錦綉好似有一間幼稚園喎﹗點解你唔讀呢間,要小朋友到咁遠讀書呢﹖
原文章由 VB04 於 08-11-18 08:52 發表
我住這裡都有6年多,非常喜歡這裡。地方大,附近有日常用品買,街市,7-11齊備。。。
蚊子問題,我夏天開冷氣,蚊飛吾入屋。冬天都吾係太多蚊。

不過,近大路就比較嘈。到處(時時刻刻)有狗吠聲。。。

讀書方面,我仔就1嵗,暫時都係念 ...

子爵府

好媽媽勳章

九龍塘d幼稚園比較出名,容易入好既小學~~

原文章由 yee2008 於 08-11-27 17:53 發表
錦綉好似有一間幼稚園喎﹗點解你唔讀呢間,要小朋友到咁遠讀書呢﹖
Hello everybody~~!

複式洋房

我住錦繡十年以上, 由未結婚到現在已經是兩女之母, 我住在四間屋, 先前兩間係租, 之前因有憂慮, 怕遠唔方便(因十多年前未有大欖隧道同三號幹線, 我在港島區上班), 怕蚊, 怕..., 但住落真系好好, 樣樣都ok, 住得開心後, 之後兩間都係買, 唔單止自己喜歡, 依家兩個女都好喜歡住錦繡, 話唔要搬上樓。

複式洋房

原文章由 kee1778 於 08-11-18 02:07 PM 發表
有盜竊請問多唔多,這裡管理好不好,有沒有定時有管理巡查,
本人不會養狗,現在睇樓房都要左右沒有養狗.

盜竊所有屋苑都有, 錦繡也唔例外, 但就唔算多, 管理處定期有報告盜竊案情況, 如日間/晚間都會有報告。
養狗當然會好D(自己唔養隔離養都好啦), 至小有陌生人行過吠, 你都會警覺性高D。

複式洋房

原文章由 VB04 於 08-11-18 08:52 AM 發表
讀書方面,我仔就1嵗,暫時都係念 ...

其實錦繡入面兩間幼稚園都幾好, 宣道傳統D, 天美就小班及活動教學, 小朋友太遠讀書會好辛苦, 如果小學就好D啦, 幼稚園比多D睡眠時間佢地好D。

複式洋房

原文章由 kee1778 於 08-11-18 01:05 AM 發表
...錦繡環境真是好好,我同我先生都好喜歡,前日放假,睇完
樓後,食完飯在這環境行了一會兒,也有開車行了2至3個
圈,見到環境真是好清靜.
現在,是在考慮中. ...

昆蟲一定有,咬人當然會,我都有小朋友, 習慣左就ok啦。

錦繡除地方好外, 人與人間的關係都好好(除左管理處), 住落你會愛上佢。

男爵府

我小朋友都係在宣道幼稚園畢業嫁, 佢d老師都好友善,有耐心的

大宅

多謝各位媽咪給本人意見.
謝謝!

首頁

尾頁

跳至