想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原本14/08 來M,但到而架一直無嚟。27/09 我睇左醫生,驗尿沒有懷孕,醫生話子宮內膜厚,比左3日催經藥我食,食到30/9,而架仲未黎,有小小擔心會唔會有左?會唔影響?而架個心好亂...

大宅

寶尼 發表於 16-10-5 21:33
原本14/08 來M,但到而架一直無嚟。27/09 我睇左醫生,驗尿沒有懷孕,醫生話子宮內膜厚,比左3日催經藥我食 ...

我曾經都試過period遲左幾星期,醫生都建議我食催經藥,我自己唔想,之後等多2星期,m就來了,之後個cycle亦bingo了,依家已幾5個月喇!
我覺得period會因應自己身體狀況而來,如果格硬用藥迫佢黎,就算黎左,身體都要重新調整,因為俾粒催經藥打亂左。我自己等m來時,就當俾自己同身體放下假,暫時唔諗生bb嘅事

複式洋房

littlepigstar 發表於 16-10-5 22:04
我曾經都試過period遲左幾星期,醫生都建議我食催經藥,我自己唔想,之後等多2星期,m就來了,之後個cycle ...

我之前m 都好正常,係就係有計劃生BB,我承認之前自己壓力大,而架已經放鬆自己,但M都未黎。我想快D再黎M,可以比我下個努力下。我都係第一食催經藥...之後上網睇話對身體唔好,我就想問下大家。我想聽日去睇中醫,會唔會有幫助?

大宅

寶尼 發表於 16-10-5 22:13
我之前m 都好正常,係就係有計劃生BB,我承認之前自己壓力大,而架已經放鬆自己,但M都未黎。我想快 ...

其實你放鬆下啦,唔好咁緊張,太緊張或有壓力會影響荷爾蒙,荷爾蒙會影響period,中醫都有催經,但我真心覺得你太緊張喇,好影響生bb㗎!唔好當m come就一天光晒,拿拿林趕住下個cycle,你個target係生bb,就一定要放輕鬆,否則好影響著床!

大宅

寶尼 發表於 16-10-5 21:33
原本14/08 來M,但到而架一直無嚟。27/09 我睇左醫生,驗尿沒有懷孕,醫生話子宮內膜厚,比左3日催經藥我食 ...

樓主唔好咁擔心放鬆d.
你醫生比個隻係咪黃體藥?
我之前經期亂真頭拖尾流啡成10日,睇過中醫都唔得,醫生就開黃體比我食就幫我調返正經期,點之第2個月就中左,不過可能我身子未太好結果7wk幾停左心跳。

所以樓主唔好擔心咁多其實有時有需要就要食,加上bb呢樣野真係睇緣份呀!

我諗唔係長期食只係1次2次應該冇咩問題。

複式洋房

littlepigstar 發表於 16-10-5 22:50
其實你放鬆下啦,唔好咁緊張,太緊張或有壓力會影響荷爾蒙,荷爾蒙會影響period,中醫都有催經,但我真心 ...

係,可能我太緊張,身體有問題就亂諗野。:(

複式洋房

apingbb 發表於 16-10-5 23:56
樓主唔好咁擔心放鬆d.
你醫生比個隻係咪黃體藥?
我之前經期亂真頭拖尾流啡成10日,睇過中醫都唔得,醫生就 ...

醫生開藍色provera 5mg 比我。我都有打比診所問,幾時會嚟?佢話食完7-10日先嚟。而架4日,可能等多幾日睇情況。

大宅

寶尼 發表於 16-10-6 00:31
醫生開藍色provera 5mg 比我。我都有打比診所問,幾時會嚟?佢話食完7-10日先嚟。而架4日,可能等多幾日睇 ...

你食完停2至3日就會準時黎呀!
我都係上年10月緊急開刀生完d經亂晒食,不過我食白色。

公爵府

回覆樓主:

我食過一次,醫生就話冇影響,就算期間有左bb都冇影響,我記得係食哂藥停5日左右先會m到,食緊應該唔會有m

複式洋房

apingbb 發表於 16-10-6 07:54
你食完停2至3日就會準時黎呀!
我都係上年10月緊急開刀生完d經亂晒食,不過我食白色。
...

我要relax relax ....hah 希望經期可以正常返。

複式洋房

emimi 發表於 16-10-6 09:38
我食過一次,醫生就話冇影響,就算期間有左bb都冇影響,我記得係食哂藥停5日左右先會m到,食緊應該唔會有m
...

食完第六日喇,我都覺得有D奇怪。不過今日去睇中醫,希望調理下身體,希望無事

大宅

寶尼 發表於 16-10-6 09:44
食完第六日喇,我都覺得有D奇怪。不過今日去睇中醫,希望調理下身體,希望無事
...

我個時食一個星期。
跟住就停左2日到就即黎經啦!

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

不會吧?無聽過話傷身喎!我成日食個喎!

複式洋房

poonsun 發表於 16-10-6 14:59
不會吧?無聽過話傷身喎!我成日食個喎!

有人話怕太依賴會唔好架。我都覺得如果可以當然唔食就最好,但有需要既時候都無法。

複式洋房

寶尼 發表於 16-10-6 09:42
我要relax relax ....hah 希望經期可以正常返。

今日終於來M....實左心情放鬆了。:mother:

首頁

尾頁

跳至