論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

收到姐姐的財仔信, 間野叫 "東洋財務X貸有限公司", 我應該點做呀

男爵府

sarahchan12 發表於 16-10-20 09:39
收到姐姐的財仔信, 間野叫 "東洋財務X貸有限公司", 我應該點做呀

你姐姐係咪剛新到架? 佢地係印尼借錢要還6個月架

大宅

sarahchan12 發表於 16-10-20 09:39

係呀,我新請左個印姐姐,agent 有提我地會收到呢間公司嘅信,因為佢地來前要問印尼政府借錢,會找hk 財務公司做中間人,咁姐姐分6個月還錢(約$2000/月)。agent 教地去7仔(有這服務,記得keep receipt)幫佢還(因確定佢真的有還),再每次在人工扣番

水晶宮

lmmlkk 發表於 16-10-22 23:44
係呀,我新請左個印姐姐,agent 有提我地會收到呢間公司嘅信,因為佢地來前要問印尼政府借錢,會找hk 財務 ...

你唔好制。
你帶佢還好啦,唔好扣跟住幫佢還。
等陣佢話你無出齊糧。

大宅

puppydingo 發表於 16-10-23 01:57
你唔好制。
等陣佢話你無出齊糧。

但7-11 會有receipt 比我(未試,因姐姐剛到),keep 左也不ok?

大宅

你唔好制。
等陣佢話你無出齊糧。

但7-11 會有receipt 比我(未試,因姐姐剛到),keep 左也不ok? 同埋糧單簽收也要她照簽$4210。只是比cash 時減番

大宅

你唔好制。
等陣佢話你無出齊糧。

但7-11 會有receipt 比我(未試,因姐姐剛到),keep 左也不ok? 同埋糧單簽收也要她照簽$4210。只是比cash 時減番

大宅

你唔好制。
等陣佢話你無出齊糧。

子爵府

lmmlkk 發表於 16-10-23 12:00
但7-11 會有receipt 比我(未試,因姐姐剛到),keep 左也不ok? 同埋糧單簽收也要她照簽$4210。只是比cash ...
千萬不要牽涉到姐姐與agent之間的財務安排,你亦不能以任何理由強行把原屬姐姐的每月薪幫佢還錢給agent,就算你明知姐姐拖欠agent亦不可以,否則你隨時違法,要懂得保障自己,agent的說話不要盡信,要考慮清楚有無風險才去做,正如agent叫僱主扣起姐姐護照或頭幾個月唔比姐姐放假都係犯法。

水晶宮

lmmlkk 發表於 16-10-23 12:00
但7-11 會有receipt 比我(未試,因姐姐剛到),keep 左也不ok? 同埋糧單簽收也要她照簽$4210。只是比cash ...

我一定唔會。

佢咬你,你後悔。佢話你迫佢。

你每次同佢去7仔,都係6次。

男爵府

回覆 lmmlkk 的帖子

工人又唔係同你借錢, 你要扣佢人工去幫佢還錢, 仲要佢簽收全數人工?

你咁做就係

1) 尅扣人工

2) 偽做假文件, 要僱員簽收.

工人債務, 工人自已還啦

翡翠宮

回覆樓主:

佢自己同 agent 搞,我吾會插手

翡翠宮

回覆樓主:

佢自己同 agent 搞,我吾會插手

子爵府

lmmlkk 發表於 16-10-22 23:44
係呀,我新請左個印姐姐,agent 有提我地會收到呢間公司嘅信,因為佢地來前要問印尼政府借錢,會找hk 財務 ...
千祈唔好理佢還錢d 嘢,唔好幫佢還,我香港agent 都唔理架
我照出全薪俾工人,工人自己去7仔還錢,剛上個月還晒6期,工人攞receipt 俾香港agent 睇,香港agent 冇眼睇,香港agent話d 錢唔關佢事

我都唔會理,話之佢!

大宅

細姐姐 發表於 16-10-23 17:56
千祈唔好理佢還錢d 嘢,唔好幫佢還,我香港agent 都唔理架
我照出全薪俾工人,工人自己去7仔還錢,剛上個月 ...

咁係咪同姐姐去7-11睇佢還? thx

大宅

puppydingo 發表於 16-10-23 13:39
我一定唔會。

佢咬你,你後悔。佢話你迫佢。

thanks, 咁同佢去7-11睇住佢有還先

子爵府

lmmlkk 發表於 16-10-23 18:38
咁係咪同姐姐去7-11睇佢還? thx
我冇同佢去喎,冇咁得閒,佢自己放假去7仔,
第一次出糧,我叫工人上agent 公司,(agent 都好人,俾咗$100個old seafood 工人,過嚟九龍MTR帶我工人去佢causeway bay office),我叫agent 揾其它工人帶佢去7仔,教佢一次

佢還唔還,與我無関,唔想involve

講真,工人係helper, 唔係我個女,我唔會太上心佢地d 嘢

子爵府

lmmlkk 發表於 16-10-23 18:39
agent叫你咁做係完全基於保障佢自己,到時檢控係你自己,唔係好明為何其他僱主講得咁清楚你到現在還把監察姐姐有無還錢比agent視為你的責任,你的責任只係按時支付薪金,姐姐收咗薪金還唔還比agent絕對係佢自由,你無權迫佢還錢比agent,佢唔還你咪叫agent自己搞掂囉,為何總要自找麻煩一定要介入佢地之間的財務安排?

水晶宮

lmmlkk 發表於 16-10-23 18:39

佢ok嘅咪一齊去。
佢唔岩你都無辦法。

當然好似其他人咁講,關你咩事。但如果姐姐走佬咪又煩倒自己。

大宅

細姐姐 發表於 16-10-23 18:49
我冇同佢去喎,冇咁得閒,佢自己放假去7仔,
第一次出糧,我叫工人上agent 公司,(agent 都好人,俾咗$100 ...

sorry, 其實我不太明,如果佢欠錢,咁因為寄我地地址,不是對我們也有影響嗎?thx

首頁

尾頁

跳至