自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

見到JM 在討論醫療咭,喺呢度好想講吓,醫療咭根本係醫療集團,保險公司同你公司嘅大整古⋯

大部份嘅咭都係公司俾一嚿錢出啲咭,每次睇醫生,都只係包一個數嘅「基本藥」。個數好細,通常幾十蚊,只一過就要俾錢。「基本藥」好多時唔包括抗生素嗰啲。

所以一啲醫生會開啲平藥俾揸咭嘅人,因為好多時病人並不接受要補錢,結果大鬧診所,最後要改藥又搞一輪!小妹以前日日都俾呢啲病人問候咁濟。我試過坐喺藥房計一餐就係個病人蚊都唔肯俾多!

當然有好多病人會主動叫醫生開啲好藥,寧願自己補錢

JM 唔洗同我呻你睇個醫生有幾衰,我喺呢行咁耐,幾衰嘅醫生我都遇過。

我只係想大家有合理期望,你要補錢係你公司買個cheap plan 俾你,唔完全我冇醫德。你可以同醫生傾你想俾錢定將貨就價,但唔好揾職員出氣!咁樣仲會阻住其他病人!

要問就問你HR點解你只值一個cheap plan!!

(此po 並不打算挑起火頭,只係一個長期被病人因為補錢被問題嘅姑娘仔嘅內心感受)

禁止訪問

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

男爵府

畀面勳章

回覆:公司醫療咭(没有告訴你嘅事)

公司hr 應該有通告之類,只係d 人冇留心,以為一咭在手,世界通行

大宅

回覆:公司醫療咭(没有告訴你嘅事)

我公司門診包$350, 如果用咭爆左藥錢, 每年有一千蚊!

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

以前公司medical claim 係包一個數,自己就貼三份一到左右,唔理中、西醫。

伯爵府

減齡達人勳章 親子王國15週年勳章

我都用過醫療咭,寧願補錢要好啲嘅藥

子爵府

keroppi_pororo 發表於 16-10-26 14:57
一早就知,

所以我公司無用醫療咭, 反而可claim 門診, 當然睇你咩plan 有上限,

試過有一次有個女仔發晒癲咁問點解要俾,乜唔係包嘅咩⋯
我只可以叫佢問番HR
其實個心想講,你職位低,個plan咪唔包囉(因佢公司有另一啲咭係包嘅,當然嗰啲係高級職員)

大宅

回覆樓主:

我舊公司用卓健醫療咭,不嬲都知醫療咭d藥好屎,每次同醫生講比d好d藥我願意補錢(我好少病,一年用得2至3次),但每次醫生話d
藥都一樣,最後當然冇補錢,但仍比d屎嘅藥我食,食極都唔好,嬲死人

伯爵府

做開公司都係反去claim錢
包大概300

子爵府

MAXLAU2002 發表於 16-10-26 15:03
我舊公司用卓健醫療咭,不嬲都知醫療咭d藥好屎,每次同醫生講比d好d藥我願意補錢(我好少病,一年用得2至3 ...

邊區咁衰?

大宅

bebeyi 發表於 16-10-26 15:11
邊區咁衰?

cwb

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

不嬲都係咁....
我試過之前公司醫療卡睇開A醫生...後來我resign冇做了, 新公司未過probation未用醫療卡比我, 我就自費去睇A醫生, 之後A醫生見我冇用醫療卡, 就話: "開d靚d既藥比你啦"
果下我真係心諗...你駛唔駛明言到咁

所以我而家都好少用醫療卡睇醫生...因為我公司個plan係...
一年包30次西醫, 每次上限$350, 如用醫療卡睇集團內醫生, 就免費。
所以我一向自己去睇醫生, 然後claim max $350 (so far未超額過).

侯爵府

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 開心吸收勳章

gloriatutor 發表於 16-10-26 15:16
不嬲都係咁....
我試過之前公司醫療卡睇開A醫生...後來我resign冇做了, 新公司未過probation未用醫療卡比我 ...
me too, 寧願自己比左先再Claim返, 都唔用醫療卡睇醫生

JuneLai    發表於 16-10-26 16:50

水晶宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

要自己開聲講架
我有開聲講叫開靚藥
但以前公司醫療plan幾好
e生講有機會會收錢既藥
保險又無收過錢
我一星期睇幾日物理治療
都無問題
大公司pccx黎

公爵府

回覆樓主:

Again?

大宅

畀面勳章

我公司都係用醫療卡,但係我從來都未試過要補錢,每一次去睇醫生,都順便拎氣管藥(紫色餅)同鼻敏感噴鼻,埋單都成千蚊

水晶宮

BK Milk勳章

MAXLAU2002 發表於 16-10-26 15:03
我舊公司用卓健醫療咭,不嬲都知醫療咭d藥好屎,每次同醫生講比d好d藥我願意補錢(我好少病,一年用得2至3 ...

卓健醫生麻麻地

象牙宮

2024年龍年勳章

bebeyi 發表於 16-10-26 14:52
見到JM 在討論醫療咭,喺呢度好想講吓,醫療咭根本係醫療集團,保險公司同你公司嘅大整古⋯

大部份嘅咭都 ...

一早知。

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章 畀面勳章

我老公次次用公司醫療卡去睇醫生,次次不用講都要補150蚊,不過老公話噤都好,起碼d藥好靚d呱.

首頁

尾頁

跳至