論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

育兒性格勳章

工人成日講大話(不過係d小事),例如無抹地話抹左,無關熱水爐話關左,但平時做野ok, 係咪應該隻眼開隻眼閉?定誠信問題應該炒呢?

男爵府

喱啲大話唔算小事吧?係好基本嘅嘢喎

別墅

oilywater 發表於 17-3-29 17:24
工人成日講大話(不過係d小事),例如無抹地話抹左,無關熱水爐話關左,但平時做野ok, 係咪應該隻眼開隻眼 ...

我果個咪又係咁,都唔明白點解佢地成日請大話,你坦白同我請都冇咁嬲。。我都好明白,雖則是小事,但好多次的小事就會好討厭。

大宅

係咁架啦,肥廢次次都無做話做左~~
佢地呢D人唔可以當成年人看待,咁大個人佢係都要打爛沙盤篤爆佢~
無癮架對住佢地。。。要習慣!

別墅

回覆樓主:

唉。。來了唔 ok 又要賠錢買機票比佢地走,請過個又要比貴一貴的 agent fee ,真的太唔公平了。。我地班僱主好可憐

珍珠宮

歌莉泡泡 發表於 17-3-30 11:25
係咁架啦,肥廢次次都無做話做左~~
佢地呢D人唔可以當成年人看待,咁大個人佢係都要打爛沙盤篤爆佢~
無 ...

公爵府

我也好討厭呢d冇誠信的交流,佢地呢d行為好令人反感,點建立信任呀?我通常會俄吓佢,比機會佢改,而我在所有公衆地方也有錄影Cam,試過佢有d野明明冇做,我問到,佢當然話有做啦,仲大返我叫我check cam! 好彩冇比佢大倒我,若冇錄影功能白的話,我仲出到聲叫佢地做野!也比佢地睇死兼繼續亂up灑我!我當晩,小朋友瞓晒後,我找到証據丶Cap咗條片比佢地睇返,佢仲要睇了兩次先信,同知自己講大話而被識穿!
你話d咁既文化程度的外傭,有乜辨法唔裝錄影Cam吖?
吹水講大話,當人冇腦,仲要大返老坂?

男爵府

工人成日講大話(不過係d小事),例如無抹地話抹左,無關熱水爐話關左,但平時做野ok, 係咪應該隻眼開隻眼 ...

在佢面前check,唔乾淨就叫佢重做,試多幾次知你嚟真,無乜放肆

子爵府

回覆樓主:

佢哋係咁,如果警察同佢哋落口供,係會完全問唔到事情既來龍去脈,冇句真,問乜都答: 係呀、有呀,係咪咁呀? 係呀。(將問題相反問一次)係咪咁呢? (又係)係呀! 放棄把啦,你眼見到乜就係証據,見到地方唔乾淨,無論佢話有冇抹過都話污糟要抹多次,唔駛問咁多

大宅

Gmama 發表於 17-3-30 21:18
我也好討厭呢d冇誠信的交流,佢地呢d行為好令人反感,點建立信任呀?我通常會俄吓佢,比機會佢改,而我在所 ...
只可用廢人來形容~~HAHA

男爵府

如果話佢唔認..咁...唔好當面話佢, 叫佢明天記得抺地, 咁佢話抺左, 你話日日都要抺, 抺乾淨啲, 講到佢做, 我果個之前日日開機洗佢自己一套衫同內衣褲, 之後同佢講唔好日日開機, 隔日先開, 佢都係話佢無日日開架,不過啲衫又日日晾左出去又點解釋?? 叫左佢佢自己啲內衣褲用手洗, 佢又話有, 咁我就成日叫佢手洗, 如果唔係一係唔好分開洗, 連埋我全家果啲一齊洗囉, 咁佢之後就手洗自己果啲喇 , 我都費事同佢講咁多

禁止訪問

大宅

基本上所有印尼姐姐都會講大話,有時吾明佢地的,無謂的小事都要講大話, 我果個又係, 剛來做時冇甘嚴重, 俾啲同鄉教到,講大話講到出神入化,連話同老公離左婚的事,隔一年半載都吾同版本

複式洋房

多數會講大話的⋯

大宅

回覆樓主:

問題吾係講咩大話,大事定小事喎,重點係吾可以講大話,我每次發現都會出聲

珍珠宮

Sashajiffytsang 發表於 17-6-25 11:19
多數會講大話的⋯

我請個個都講,佢地講大話係民族性。

複式洋房

OKC 發表於 17-6-26 07:18
我請個個都講,佢地講大話係民族性。

Exactly ! 我諗佢地因為驚做錯事或做少了給僱主怪責、所以一定lie.

我個菲整爛嘢死唔認、已經好多次。但呢D已經小事。我講明整爛嘢唔緊要、告訴我、會明忙中有錯、但integrity 才是我concern 的。

最煩係面黑、死撐、駁咀、菲律賓比印尼對我來說更難駕馭⋯佢地係唔可以比你擋下人咁對待、佢地認為I come to help you, not ur slave..

大宅

佢地成日講大話真的很討厭,誠信很有問題,佢地講得大話咁多,有時真係想信佢地都難,請佢地嚟幫手,有時又製造麻煩出嚟;冇做又話有做依個已係講到慣晒,有時我都篤爆佢,令到大家都冇引;最幣成日以為自己講大話好叻可以滿到我,做錯事又搵藉口,很少會承認,除非你當場捉到佢;到有事起上嚟問佢,乜都話唔知,淨係識講"唔知""唔知""唔知"去逃避

複式洋房

PurinBB 發表於 17-6-26 07:55
佢地成日講大話真的很討厭,誠信很有問題,佢地講得大話咁多,有時真係想信佢地都難,請佢地嚟幫手,有時又 ...

如果香港環境可以、真不想請工人、超煩、自尋煩惱⋯奈何自己環境不許可。

琴日、工人同我講(好高招的)、日本已開放可請菲傭、人工好高的!我回應、係咩?噢不過日本人文化生活習慣超級不同亞洲其他地區、淨係垃圾分類超級複雜、以佢地家務標準、我guarantee 你們要好大調整才適應、我寫包單、一定夾唔到lor, 你估咁易!(你估大我咁易)

珍珠宮

回覆樓主:

係啊!無論大小事情都講大話,每次都否認,我都無佢咁好氣,邊有咁多時間處理佢既事。

首頁

尾頁

跳至