烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

金銀菜即是菜乾+鶴斗白菜仔

豬筒骨是阿女落 order 的,因為可以啜和旁邊的豬軟骨稔滑好吃,但煲起湯比較油了少許

lovegrandma    發表於 17-11-3 11:44
la_source    發表於 17-10-3 12:42

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

回覆樓主:

韮菜花炒豬柳片

韮菜花是老公鐘愛的食物,阿女都會吃一口,我就一條都唔會食
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

侯爵府

回覆樓主:

麻婆豆腐

極容易做的菜式,主要有豆腐,肉末,榨菜碎,還有它的靈魂豆瓣醬和花椒油

記得煲多D飯
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

侯爵府

回覆樓主:

凉拌海蜇絲

買了即食海蜇絲,內裡有調味料和陳醋,自己再加上麻油和炒香芝麻。
吃下不錯,十分爽脆。

侯爵府

回覆樓主:

是日自家煑晚餐 @30/9/2017

金銀菜南北杏陳腎豬筒骨湯
韮菜花炒豬柳片
麻婆豆腐
凉拌海蜇絲

開飯咯)))))

伯爵府

伯爵府

Charitymami 發表於 17-10-1 03:38
是日自家煑晚餐 @30/9/2017

金銀菜南北杏陳腎豬筒骨湯

好想飲汤

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

犀利

大宅

回覆樓主

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

好正喎...

大宅

回覆樓主:

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

侯爵府

Charitymami 發表於 17-10-1 03:31
金銀菜即是菜乾+鶴斗白菜仔

豬筒骨是阿女落 order 的,因為可以啜和旁邊的豬軟骨稔滑好吃,但煲起湯比較油 ...

個湯我最愛,但我自己煲得冇出面例湯咁好飲!

子爵府

回覆樓主

侯爵府

tutik 發表於 17-10-3 15:43
個湯我最愛,但我自己煲得冇出面例湯咁好飲!

會唔會唔夠火候呀?
一般老火湯滾起半個鐘轉小火,前後煲3個鐘。
如果你用壓力煲或真空煲,跟番你平照處理時間

至於材料都是平常的食材:
菜乾、白菜、陳腎、陳皮、蜜棗、南北杏、一般煲菜湯我喜歡用骨頭,e.g.西施骨,唐排,豬筒骨

陳腎我係用南安鴨腎,我在街市海味鋪買的鴨腎不太靚,這些陳腎都是在一間廣州賣家買的,特别新鮮油潤,煲湯味道特别濃郁,我有用來煲過西洋菜湯,連賣家都讚&將我的還圖做廣告。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Charitymami 發表於 17-10-3 23:16
會唔會唔夠火候呀?
一般老火湯滾起半個鐘轉小火,前後煲3個鐘。
如果你用壓力煲或真空煲,跟番你平照處理 ...

白菜或者學斗呢啲鮮菜係咪都係煲三個鐘??

侯爵府

hoichingching 發表於 17-10-8 07:50
白菜或者學斗呢啲鮮菜係咪都係煲三個鐘??

因為有陳腎和菜乾,煲耐些也會出味些。

蕃茄薯仔甘筍湯就會煲2個鐘。

子爵府

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至