嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb呢幾日成日有時依依呀呀, 郁嚟郁去, 谷到面都紅哂, 有時谷到咳兩聲, 有時喊兩聲, 好辛苦咁, 跟住又會冇事. 但成日都係咁, 點解會咁呢? 係咪肚仔多風所以攪到佢肚痛唔舒服呢?

大宅

環保接龍勳章

你bb幾大?便便正唔正常?有冇出緊牙仔或其他徵狀?

複式洋房

bb而家先1個月大, 所以唔會出牙仔, 便便正常, 每日都有2次, 我懷疑係有肚風, 因有時扭幾扭會吐奶同放屁, 唔知有冇人試過呢!!

子爵府

回覆 # 的文章

嘔奶放屁好正常,會唔會太熱或者鼻塞

複式洋房

回覆 # 的文章

應該唔係太熱或者鼻塞, 我知嘔奶同放屁正常, 但佢成日好用力咁郁嚟郁去, 好似好辛苦咁, 又依依呀呀係咁叫, 谷到塊面紅哂, 又咳兩聲或喊兩聲, 要谷一陣先冇事.

大宅

可能係肚風 , 你試下用生油搓興隻手然後搽係 bb 肚度 , 唔好太大力 , 睇下會唔會好 d

大宅

佢飲完奶你有無幫佢掃風呀

複式洋房

原帖由 bonnie1103c 於 09-3-2 17:51 發表
佢飲完奶你有無幫佢掃風呀

有呀.... 通常會掃2次, 飲一半會幫佢掃一次, 飲哂再掃一次, 而且飲完奶都會抱佢個幾鐘先放低佢.

尋日巳經買咗bb油幫佢按肚仔, 但好似都差不多, 都唔知點算

別墅

原帖由 Katherinelam280 於 09-3-2 19:48 發表

有呀.... 通常會掃2次, 飲一半會幫佢掃一次, 飲哂再掃一次, 而且飲完奶都會抱佢個幾鐘先放低佢.

尋日巳經買咗bb油幫佢按肚仔, 但好似都差不多, 都唔知點算 ...

我陪月教,每次抱起bb都要掃風,無論是bb扭定0吾扭,尤其是放低bb后bb又再睜開眼,又或扭,都要掃。0甘我bb又真係仲有風er出黎, 又0吾到你0吾服個陪月的經驗。

民房

原帖由 Katherinelam280 於 09-3-2 19:48 發表

尋日巳經買咗bb油幫佢按肚仔, 但好似都差不多, 都唔知點算 ...

你有無將bb油倒o係你手中搓慶佢先按落bb肚上呢,我試過呢個方法幾有效,特別係bb如果係每日同一鐘數有咁既情況,多數都係肚風.有時我會輕輕在他的肚上打圈按摩添,有次按完後,他的屁仲放到好似機關槍咁,之後就瞓得好好......肚風不單止來自飲奶,喊既時侯都會吸入不少風的.

首頁

尾頁

跳至