在職全職

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

會計的媽媽請幫忙

我想問係咪開cheque先開voucher? 而家我有一問題:老細開了一張cash cheque 給 petty cash 的, 咁係咪開一張voucher係 for cash cheque 的, 咁之後 claim 了 petty cash 的一埋單要不要績張開voucher?
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

複式洋房

Re: 會計的媽媽請幫忙

我唔識用你的a/c software, 但如果你係問一般的做法, 你有需要就pm你的電話俾我, 我可以話你知黠做.

男爵府

Giant,

I don't know this helpful for you or not.

For my exp. before (Actually my job is not A/C).
I think that cash cheque should be issue A/P (Account Payable) voucher and particular should be for petty cash purpose. And all petty cash's bill are not necessary to attached with A/P voucher. All bill only attached with Petty cash record in usual.

Hope this useful for yoiu!!

大宅

Giant,

每人做Account都有唔同的習慣, 有d人鍾意即刻開voucher, 有d人就積埋至一次過開voucher, 咁都係視乎workload的. 我之前做account就喜歡日日清的.

Cash cheque voucher做法:
1) 開cheque
2) make copy of cheque
3) 開cash voucher:
Dr. Petty cash
Cr. Bank
4) 比老世簽名

但呢筆錢係比公司的petty cash用, 還是係比老板用的? 入賬係唔同的.

以上係我以往的做法, 希望幫到你.

伯爵府

A. 最基本有2個做法, 要視乎張CHEQUE係邊個開:
~ 如果張cheque係公司開的話,我會:
1. 開 cash cheque
2. copy 張cheque做attachement
2. 開 voucher ~ dr. cash cr. bank
~ 如果張cheque係老闆開的話,我會:
1.copy 張cheque做attachement
2. 開voucher ~ dr.cash cr. director a/c with boss's name

B. clam單時我會(可績可唔績):
1.將d單分類,然後 開voucher: dr. 已分類's a/c cr. cash

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

多謝各媽媽的幫忙, 請個"cash cheque"的問題已解決了; 不過又有另一問題, 希望妳哋可再教教我:

因酒樓開業初時比較混亂, 我又未返工, 冇人keep petty cash 的, 當有一些要cod的貨送來時, 有些同事就自行"殿住先", 之後佢哋問老闆claim番錢, 老闆就開了cheque俾佢哋 (抬頭係寫同事個名的); 我想問呢疊單我應該點入?

另外, MYOB 係冇voucher number 的, 佢哋話全世界只有香港會計才會用voucher number 的; 我想問, 冇voucher number 問題係咪真係好大?

老闆話11月頭會開股東大會, 我想問要俾乜report呀?

敬盼 賜覆
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

大宅

Giant,

Please check PM

首頁

尾頁

跳至