論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有沒有僱主有經驗上網(C-trip/Skyscanner) 幫印傭買機票時, 如果佢嘅名係兩組字, 但又不是姓氏, 是否全放在last name 果欄? 謝謝指教 🙏🏻

水晶宮

Kyle-C 發表於 18-2-8 13:57
請問有沒有僱主有經驗上網(C-trip/Skyscanner) 幫印傭買機票時, 如果佢嘅名係兩組字, 但又不是姓氏, 是否全 ...

以 Passport 上的名字 Amy Mary Smith為例
last name 是姓氏= Smith
First name 是名 = Amy
有d airline 会問埋 middle name = Mary.

如只問 First Name, 我會輸入 Amy Mary, 免得跟 passport 上欠一組字而上唔到機。

水晶宮

回覆樓主:

香港人 CHAN Tai Man
買機票 ,
last name = CHAN
First name = Tai Man / TAIMAN

大宅

謝謝回覆 🙏🏻原來唔係, 剛問工人佢平時填表如: Amy Mary
Surname填Amy, Given name填 Mary
如果只有Amy一個名, Amy係填喺Surname果欄

水晶宮

Kyle-C 發表於 18-2-8 15:38
謝謝回覆 🙏🏻原來唔係, 剛問工人佢平時填表如: Amy Mary
Surname填Amy, Given name填 Mary
...

你工人passport 上個surname 係咩, given name 係咩, 你買機票時就照填咩。佢自己未必填得啱。
菲傭個passport 上係寫得好清楚 surname, given name, middle name

大宅

Passport上只寫Full name冇細分, 啱啱睇入境處啲form又真係將第一個名放surname第二個名放given name度, 我個係印傭............就係訂機票唔錯得😓

大宅

回覆樓主

問你個間航空公司 上次用電郵問佢地都好快覆

首頁

尾頁

跳至