自由報料

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

好肉赤呀 上年5月係韓國買,有3盒未開,原來09年1月到期,乜咁快過期架?幾千蚊唔濟呀

子爵府

我問都係費架喇
唔捨得掉,要嚟孚面得麻

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 # 的文章

我記得sale話可以孚面, 但我唔知點孚??

琥珀宮

畀面勳章

人參粉未開可以放好耐架, 佢個日期好似係銷售期限, 個sales未開封可以放成10年喎

子爵府

原帖由 littlesister 於 09-4-1 23:11 發表
人參粉未開可以放好耐架, 佢個日期好似係銷售期限, 個sales未開封可以放成10年喎

係咪架!唔好氹我開心喎!我果d獨立包裝,每次一包架!

子爵府

買左幾千銀冇個啱食,比左盒呀媽,食左幾日血壓高,比大囡食左2日,谷到經期早左嚟,唉唔知點算

大宅

精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

你可以用蜜糖加人參粉來敷面,可以去皺。。
原帖由 穎穎媽咪 於 09-4-1 22:17 發表
我問都係費架喇
唔捨得掉,要嚟孚面得麻

大宅

加入湯中, 都ok.

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 穎穎媽咪 於 09-4-1 22:12 發表
好肉赤呀 上年5月係韓國買,有3盒未開,原來09年1月到期,乜咁快過期架?幾千蚊唔濟呀

比我會照食

公爵府

好媽媽勳章

me too
原帖由 beverly@mim 於 09-4-2 02:14 發表

比我會照食
嚴 守 止 賺 、 止 蝕 位 , 相 信 每 個 投 資 者 都 曉 , 但 利 字 當 頭 , 確 實 知 易 行 難 。 所 以 , 希 望 大 家 , 贏 了 錢 , 開 心 之 餘 , 要 保 持 清 醒 ; 輸 了 錢 , 傷 心 之 餘 , 亦 要 保 持 冷 靜 。 懂 得 平 衡 投 資 心 態 , 也 許 是 致 勝 之 道 的 必 備 條 件 。

子爵府

如果冇變, 我都會照食

琥珀宮

畀面勳章

原帖由 穎穎媽咪 於 09-4-1 23:51 發表
買左幾千銀冇個啱食,比左盒呀媽,食左幾日血壓高,比大囡食左2日,谷到經期早左嚟,唉唔知點算

你個d 咩蔘黎架 太極蔘好似唔會咁架喎, 你個d 係紅蔘

子爵府

唔識分有冇變呀

你地好勇呀!

子爵府

原帖由 littlesister 於 09-4-2 09:34 發表

6年紅蔘精華加埋白樺茸,呢隻韓國正官先有喎!
個時比佢氹買嚟比小朋友保健,見咁方便一包包粉咪買lor,原來有限期,一枝技果d我叫人切片放雪櫃都放得好耐,早知買時睇下日期

子爵府

原來紅蔘可以放得耐過太極蔘,揾到d資料,咁多媽咪都話照食,咁我一個人食晒佢喇!得我一個寒底

太極蔘也是高麗人蔘的一種。

高麗人蔘從田中採收後稱為水蔘。但因保存期限較短,頂多兩個禮拜,所以就會以不同的方法處理,以利保存。

太極蔘就是高麗人蔘以水煮過後,再用熱風乾燥,脫去水份。如此保存期限會較白蔘與生乾人蔘久,其屬性是溫性。所以一般人食用都是很適合的。但保存期限若是不是真空包裝,那保存期限也可能只能兩年左右。

以外觀來說,你提到的泡起來會是紅色的。那就可能你泡的是紅蔘。紅蔘是高麗人蔘以水清洗,高溫蒸二十餘小時,再乾燥之。呈赤褐色且非常堅硬。這種加工法有防止腐化,發霉,防蟲及利於保存等優點,屬性燥熱。這是我們中國傳統中藥大部份使用的。因為利於保存,放個三四年應該都沒有問題。所以我們華人大部份的觀念是,人蔘是燥熱的原因也在此。

紅蔘就不是每一個人都適合,若是較燥熱體質的人使用的話,會造成身體的負擔較大,就是一般老年人所說的。但若是寒性的體質就蠻適合吃紅蔘,因可補氣促進血液循環。

而在價格部份,我就較不便談論。若是有品質保證的,當然會是一分錢一分貨。但若沒有注意到品質而只注重價格,那便宜的應該也不少。

現在人蔘也有很多種,有傳統的人蔘條,就是中藥在用的,需要再煮過的。還有人蔘正果,片蔘,人蔘茶,人蔘精或稱人蔘濃縮液。

以人蔘茶包來說就有兩種不同的,一個是類似我們泡茶葉包一樣的茶包,不完全溶於水的。他是將人蔘處理成小顆粒,用水去泡。而另一種是,經由科技技術,先萃取出對人體有效之皂草甘的部份,再經由葡萄糖凝結的人蔘茶。這種人蔘茶是會完全溶於水的。以此兩種人蔘茶包來看,後者的效果會更優於前者。

子爵府

原帖由 littlesister 於 09-4-2 09:34 發表

韓國的太極參就可算是東洋參(不是西洋參)。
但太極參品質上其實是不如高麗紅參的。
.
在韓國買就要買高麗紅參,買太極參沒什麼意義。
.
不過高血壓服用高麗人參要很有經驗者判斷指示才行,
跟天地良等級有關
("天"最熱,地次之,良較溫補,這主要是在於炮製時的差異。)
跟體質也有關(虛性或熱證或有無上火)。
這方面反而太極參較適合,因為太極參性質較涼。
.
強烈建議須由醫師診斷後指示服用。
.
人參對保護肝臟效果很好,
骨骼酥鬆方面則尚無此方面的研究。

早知買太極蔘喇!又唔識,好唔開心呀!害到呀媽有高血壓!佢食左3至4日就見頭暈,跟住就要長期食血壓藥!

首頁

尾頁

跳至