1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

父母要返工,夜晚要OT, 返到黎個b都訓咗,得周末有機會相處。我哋係度當然會同佢睇吓書,但一至五就倚賴工人。如果印傭英文唔得,又唔想請菲傭,有咩方法另個b學多d英文呢?

珍珠宮

有覺得可以平時播D英文歌俾佢聽

大宅

返英文playgroup

複式洋房

回覆樓主:

唔該。依家有播英文歌。都唸住同佢報吓d英文playgroup, 但一星期一堂似乎幫助有限。

男爵府

hmfafa 發表於 18-12-28 20:53
父母要返工,夜晚要OT, 返到黎個b都訓咗,得周末有機會相處。我哋係度當然會同佢睇吓書,但一至五就倚賴工 ...

美語世界

伯爵府

係屋企時係咁播係咁播係咁播......

歌又好卡通又好,淨係聽都得,當然再大啲就要搵地方有英文互動

複式洋房

csc1016 發表於 18-12-28 22:38
美語世界

傳說中幾萬蚊一套的迪士尼教材?
真係work?

複式洋房

Ytfc 發表於 18-12-28 22:41
係屋企時係咁播係咁播係咁播......

歌又好卡通又好,淨係聽都得,當然再大啲就要搵地方有英文互動

等我播多d

水晶宮

你接受到比佢睇電視的話,唔使幾萬蚊的甚麼世界,睇peppa pig 一樣得,而且係學英國口音。我女喺peppa 到學到好多生字同句子。

伯爵府

hmfafa 發表於 18-12-28 22:44
傳說中幾萬蚊一套的迪士尼教材?
真係work?

我覺得而家youtube咁多野睇,呢套野真係唔使買,學樓上話齋Peppa pig都學得好好

幾萬蚊我用黎上playgroup 好過

男爵府

父母要返工,夜晚要OT, 返到黎個b都訓咗,得周末有機會相處。我哋係度當然會同佢睇吓書,但一至五就倚賴工 ...

playgroup

複式洋房

回覆樓主:

平時真係少俾佢睇電視…d報道成日話2歲前唔好睇3D產品,又對眼唔好又影響呢樣果樣,其實都好矛盾… 不過我都相信佢睇吓卡通聽吓歌d口音純正過我自己教,哈哈

大宅

回覆樓主:

我女兒2歲,佢係聽歌+英文playgroup (一星期2堂,每堂1. 5小時,英國老師), 睇書剩係睇英文,所有認知生字都係英文,屋企所有書本都係英文,慢慢咁教佢。但佢唔係太識廣東話,早2星期先開始教佢講簡單廣東話生字。原因係之前健康院話佢語言遲緩。可能因為家裡語言太多。因為我先生講烏爾都語跟英文。印尼姐姐說廣東話, 英文,印尼文。我講廣東話,英文。所以1至2歲期間,健康院要求我們只用1種語言教小朋友,就選了共同語言英文。簡單廣東話指令佢識聽,但詞語暫時只會英文。睇書可以學好多,宜家知道的英文生字應該有超過400個。最近學緊組織句子

大宅

同埋一開始係買點讀筆,叫姐姐陪佢讀。姐姐本來英文還可接受。但因著點讀筆跟書,她的英文也一起進步了

複式洋房

fibe0313 發表於 18-12-28 23:52
同埋一開始係買點讀筆,叫姐姐陪佢讀。姐姐本來英文還可接受。但因著點讀筆跟書,她的英文也一起進步了 :h ...

哇,已經有咁多書啦!請問有邊款點讀筆介紹啊?

大宅

hmfafa 發表於 18-12-29 00:05
哇,已經有咁多書啦!請問有邊款點讀筆介紹啊?

我之前在Facebook Hong Kong Wonderland 買了好多套書。但我後來發現淘寶的小達人同我買的筆可以共用檔案。你可參考下。

大宅

fibe0313 發表於 18-12-29 00:07
我之前在Facebook Hong Kong Wonderland 買了好多套書。但我後來發現淘寶的小達人同我買的筆可以共用檔案 ...

同2埋宜家我開始用故事書教佢。因為點讀筆書本太貴。後來我又淘了個繪本機械人luka,因為它可以整本繪本讀。發音標準。可是我女兒還不懂控制,姐姐也不用。於是我靠luka學完些不懂的英文生字,再說故事給女兒聽。

大宅

hmfafa 發表於 18-12-28 22:38
唔該。依家有播英文歌。都唸住同佢報吓d英文playgroup, 但一星期一堂似乎幫助有限。
...

我女由23個月開始返英文playgroup ,一星期4堂,仲可以建立比較regular 嘅生活時間表,由開始時親子班,上左3-4個月,學校幫我做埋分離,我女而家可以自己上堂,同埋對之前嘅K1 interview 幫助好大。

男爵府

hmfafa 發表於 18-12-28 22:46
等我播多d

一至五父母雙職靠工人,播DWE聽多啲好,學英文有幫助。我也不喜歡播太多片。但老人家及工人方便餵食就食午餐及晚餐時播。雖然是影片,但DWE的片比peppa pig速度會較慢。

複式洋房

唔該各位! 原來有咁多好教材。要研究吓先.
我遲D會同佢轉個英文playgroup~

首頁

尾頁

跳至