自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

奉勸各位導師,學生,家長都唔好去依間補習中介tutordck,作為一個用開中介平台搵補習既大學生,一開始見到間tutor_uck懶係業界清泉收一堂錢就試下用佢黎搵補習。上星期match到個學生比我,個學生係用中文讀Econ, 我係用英文讀,我無留意佢有寫係中文卷,去到我先發現,咁我中文教都可以既,但啲學生就話係想搵真係中文讀既人,再話我聽原來已經match錯過一次,之後我就用中文教左佢地兩個鐘。完左之後,我問間tutor_uck退翻學費,佢地話咩情況都唔會退,跟住我同佢地理論,明明學生都話左要求比佢地聽,佢地match第二次比既資訊都無話學生想要中文讀既人教,淨係寫”中文卷”,佢地完全係為賺錢賺到盡,錯配學生導師,自己就賺同一個學生幾次中介費,佢地仲話係因為導師登記個陣寫”經濟”唔係寫”econ”,所以就當係中文讀,唔通中文寫”英文5**”係中文讀英文卷?推卸責仼,仲態度差到係whatsapp到叫我有咩問題send去佢地個email,仲之就係唔會退錢。後來先知其實仲有好多人係依間野既受害者:https://m.facebook.com/story.php ... 01041004002&id=376586225778832&comment_id=1893246884112751&notif_t=feed_comment&notif_id=1550886844588149&ref=m_notif

另外,我再問翻之前比佢地配對既學生,佢話我聽佢向依間野搵兩個老師去補四科習,跟住依間野同佢話 “每個老師有專攻”,搵四個老師比佢,賺佢四次中介費,仲要配錯一次之後叫佢再配無視人

依間野靠貶出面中介幾差幾差而上到位,結果自己做得仲差,仲呃錢,態度又囂張。講良心補習中介,市場仲有好多選擇,例如thetutor,尋補,kitstutor, ectutor,大家真係唔好用佢

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

男爵府

補習真係要小心搵,我之前去間補習到都中曬招,提起都

wcpcelia    發表於 19-10-27 19:35

男爵府

畀面勳章

大宅

中介好多時都係為賺錢講大話。。。。呢間上一堂無得退?
其實我發現中介搵的學生,普遍都係比較麻煩又學唔長

洋房

回覆 toromama 的帖子

佢policy係學生唔滿意既話無得退我都接受,但係依單補習完完全全係佢出錯導致我白補一堂,佢又唔肯認錯,死雞撐飯蓋,就係唔肯退錢,仲要態度差到痴線,吸血鬼

民房

tutorduck係一間好差gei一間圾垃中間公司。以我所知佢係拎funding去運作,而營運方法就係揾N咁多個老師俾一個學生試,而學生只會揀一個老師。最後第一堂gei堂費佢地會收做中介費,就算個客唔揀你,你係唔會知,不被選中gei老師第一堂gei時間會白白付出,因為佢地唔會退錢俾你。所以每一次交易,其實都有好多老師被"犧牲"。我覺得咁做法係極唔尊重老師,對老師亦都極唔公平。而哩間咁gei廢中介主要係呃d"大學生"或者剛畢業gei學生做老師。

民房

真係唔好用tutorduck,根本就係想賺錢,唔係用心咁幫手配對,而且服務好差!!!咁多中介平台,真係唔洗用佢!!
仲聽聞呢,佢話就話係收老師一堂錢,但依排就話老師自願比兩堂錢會推介比家長先,又話要買Plan先,成個傳銷咁!!!真係唔好用TUTORDUCK!!!!

侯爵府

2024年龍年勳章

好差

男爵府

要抽佣嘅平台就唔好用啦

有人補開果啲通常都冇死

複式洋房

今天先用先,個老師玩野。帶哂口罩手套上來,然後試完一堂話,帶口罩上堂好辛苦。但是係佢自己咁裝束上來。明訝$中介

首頁

尾頁

跳至