自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想入錢支付寶,有冇人用過?第一次用要比身份証登記

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

llcheng2 發表於 19-3-30 17:44
想入錢支付寶,有冇人用過?第一次用要比身份証登記

用過! 太多錢? 無比過id card喎!
放下自在

男爵府

cattz288 發表於 19-3-30 17:49
用過! 太多錢? 無比過id card喎!

唔多錢呀,首次用要比身分証登記,好似好危險

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

llcheng2 發表於 19-3-30 17:52

wechat都係?

放下自在

男爵府

cattz288 發表於 19-3-30 18:01
wechat都係?

係呀

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

llcheng2 發表於 19-3-30 17:52
有的換錢地方5000就要出ID,根本的店唔問你

男爵府

回覆樓主:

我用過一次,都係話要身份證,我就保險啲,影張copy再寫埋 for 飛鳥only, 先send過去

男爵府

dice_hk 發表於 19-3-30 18:51
我用過一次,都係話要身份證,我就保險啲,影張copy再寫埋 for 飛鳥only, 先send過去
...

好方法

男爵府

llcheng2 發表於 19-3-30 18:53
好方法

幫到你就好啦好^^, easter上廣州玩都諗住搵佢地入錢wechat.

男爵府

多個某個數額,要出氏証件。好似係金管局規定!

男爵府

kolher 發表於 19-3-30 19:12
多個某個數額,要出氏証件。好似係金管局規定!

我入幾百蚊咋

子爵府

我入過幾次Wechat n 支付寶
都唔使

唔通改左policy
焗我哋開大陸戶口?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我最近問佢有無得過錢去wechat內地錢包,佢話無嘅?

大宅

回覆樓主:

我前排第一次用佢入咗1000蚊落支付寶,都係有叫我出示身分證,只係第一次先要之後都唔駛俾。不過速度超快,呢頭入完錢個頭佢就轉咗錢落去,仲要過咗office hour,我覺得還可以

大宅

Queenie_0012 發表於 19-3-30 20:26
我最近問佢有無得過錢去wechat內地錢包,佢話無嘅?

wechat改咗條例,要有內地實名認證咗先收到錢,用香港嘅信用卡都唔得實名,以前係得嘅。
咁你有大陸銀行戶口做實名,仲駛鬼第三方入錢去wechat。
原本我都想搵佢地入wechat,不過發現微信係收唔到錢,就轉咗入支付寶,因為支付寶唔駛銀行戶口,用證件就可以實名認證到就方便得多1了

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

somhine 發表於 19-3-30 20:33
wechat改咗條例,要有內地實名認證咗先收到錢,用香港嘅信用卡都唔得實名,以前係得嘅。
咁你有大陸銀行戶 ...

就係因為我無內地銀行戶口做實名,所以要搵佢地啦。
順手請教埋內地支付寶,依家可以點入錢?我得HK版,想開埋內地版。

大宅

Queenie_0012 發表於 19-3-30 20:38
就係因為我無內地銀行戶口做實名,所以要搵佢地啦。
順手請教埋內地支付寶,依家可以點入錢?我得 ...

無啦,wechat宜家一定要做咗實名先收到錢嫁啦。所以唔駛諗wechat去搵支付寶啦,支付寶實名用回鄉證同身份證就搞掂用得。
我內地版支付寶都係搵飛鳥過數,俾個QR code佢就搞掂

翡翠宮

somhine 發表於 19-3-30 20:40
無啦,wechat宜家一定要做咗實名先收到錢嫁啦。所以唔駛諗wechat去搵支付寶啦,支付寶實名用回鄉證同身份 ...

就咁影張回鄉證俾佢?係咪人人都咁架?有d擔心添。

象牙宮

Queenie_0012 發表於 19-3-30 20:46

回鄉咭係實名用
放下自在

大宅

Queenie_0012 發表於 19-3-30 20:46

影好張回鄉卡上傳俾支付寶,個個都要呀,唔駛擔心嘅,唔係做犯法嘢就得啦 整完覺得支付寶好用過微信啦!

首頁

尾頁

跳至