自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好慘,尋日跑步仆親,個傷口有d深,止左好耐血先停,但到今日都keep住不停有滲透物
究竟敷唔敷住個傷口好、有d又話當佢保持通爽唔好敷膠布,有d又話敷人工皮,但我而家keep住有滲透物其實係咪唔敷到人工皮(3m)個隻

侯爵府

queeniebabyy 發表於 21-2-14 20:20
好慘,尋日跑步仆親,個傷口有d深,止左好耐血先停,但到今日都keep住不停有滲透物
究竟敷唔敷住個傷口好、 ...

首先消毒,之後保持乾爽,發炎就要見醫生了

子爵府

回覆 queeniebabyy 的帖子

有滲水,可以用人工皮,
防止二次受傷,又唔會似膠布會黏到傷口,

我之前就用醫用膠紙固定人工皮,

當你見到傷口出水差唔多滲到出人工皮,

就換一張新的皮,直接傷口完全好返!

自己cut size ,大塊過傷口2-3cm,比空間滲水,

盡量唔好換太密,開頭2-3日換一張比較好
Keep on going never give up.
因為有我,這個世界更美好了!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

queeniebabyy 發表於 21-2-14 20:20

搽d蘆薈

伯爵府

alice0606 發表於 21-2-14 20:28

有滲水,可以用人工皮,

請問包裝是怎樣的,有冇相?

大宅

用人工皮。有滲透物個貼會吸收,同傷口保持濕潤會快好啲。用人工皮濕住,個傷口唔會有深啡色既硬焦,好得快啲

珍珠宮

清洗傷口之後就可以貼人工皮

子爵府

回覆 1mocha 的帖子

香港好少其他牌子,我之前去有藥房的萬寧買3M 人工敷貼,
有2隻款,1隻要自己剪size,另1隻fixed size,
視乎傷口大小吧!

可以去一般藥房另外買生理鹽水,洗傷口唔痛
Keep on going never give up.
因為有我,這個世界更美好了!

大宅

真係貼住好d?

咁我係咪洗傷口,之後用人工皮敷住最好?
因為我見都仲係滲緊水,同諗緊係咪成日噏住會冇咁好,真心好痛

珍珠宮

queeniebabyy 發表於 21-2-14 21:00
真係貼住好d?

傷口如果真係唔埋口嘅話,去搵醫生,睇下可否縫兩針,否則自己有排先好,腳又成日郁,好唔方便

伯爵府

買洗傷口洗左先

珍珠宮

回覆樓主:

比係我, 我會用
第一次時,用生理鹽水洗乾淨(沖)
之後,每日二,三次: 粉紅色消毒水清乾淨(沖)

不用膠布,不遮蓋, 吹風抖氣,等佢自行癒合。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

珍珠宮

回覆樓主:

聽落算嚴重,我會去診所洗傷口

今晚必須先洗傷口,不可等

準備5 - 10塊棉花 ,用粉紅藥水倒落棉花,在傷口同一方向抹一下(不重重覆抹),10塊棉花每塊抹一下,之後蓋住傷口封兩邊 or 封三邊,等傷口有位透氣

男爵府

queeniebabyy 發表於 21-2-14 21:00
真係貼住好d?

傷囗,確保已無出血,先用生理鹽水消毒,乾了,就貼人工皮。人工皮,是要貼幾日才見效,不須日日換。人工皮的作用,是吸收傷囗流出來的液體,所以不要怕不透氣。

子爵府

真係貼住好d?

我個囡以前經常擦損膝頭,亦試過傷口滲水,我會先用黃葯水清洗傷口,再貼上3M 美膚貼(50mmx70mm),那麼沖涼唔怕整濕傷口,瞓覺亦唔怕張被擦到傷口,大概兩三日見水乾了便換新

男爵府

alice0606 發表於 21-2-14 20:28

有滲水,可以用人工皮,

傷口滲水用3m人工皮好
之後埋口都真係快左少少

男爵府

畀面勳章

我仔經常跌親磨薑,我都用破痛油,唔係講少,好大傷口,塗幾日就結焦。有次我媽被個鑊燙親,個傷口幾吋長,成日浸水,都係用佢好番。傷口最好唔好濕水,早晚塗破痛油,盡量不要蓋住,好快好!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

先洗/消毒傷口,然後灑雲南白藥,即刻唔出血水,傷口好快結焦。

大宅

Portialeung 發表於 21-2-14 22:11
我仔經常跌親磨薑,我都用破痛油,唔係講少,好大傷口,塗幾日就結焦。有次我媽被個鑊燙親,個傷口幾吋長, ...

Thanks!!個傷口有滲透液都搽得嗎?謝謝你

大宅

yuyueng 發表於 21-2-14 22:19
先洗/消毒傷口,然後灑雲南白藥,即刻唔出血水,傷口好快結焦。

Thanks!!個傷口有滲透液都搽得嗎?謝謝你

首頁

尾頁

跳至