烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

請問日本水玄餅應該用咩粉,問烘焙店話大菜(emoji)

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

用果凍粉好啲..QQ彈口...寒天同大菜同類..唔太透明..爽口..

可以嘅話..用吉利 T Jelly T
主原料為天然植物海藻萃取而成的海藻膠,經過加工、調配比例製成白色的植物性粉末,屬於混合類植物性膠質,一般來說素食者也能食用

加入吉利 T 的成品在室溫下就會凝結成凍狀,口感介於吉利丁粉和洋菜粉之間,外層微脆、內裡Q彈滑嫩,適合用於製作果凍,也叫作果凍粉。

少年耆英..為藝術而偽術..偽術煮意

珍珠宮

conlysister 發表於 21-5-15 17:40
用果凍粉好啲..QQ彈口...寒天同大菜同類..唔太透明..爽口..

可以嘅話..用吉利 T Jelly T

多謝分享,其實除魚膠粉(吉利丁/T)有冇替代品,最好好似愛玉(用水浸完又按壓,比較麻煩)質感、透明?

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

吉利 T 唔係魚膠粉..係天然植物海藻..吉利丁就係魚膠粉...可用蒟蒻粉..愛玉始終唔夠透明..

少年耆英..為藝術而偽術..偽術煮意

珍珠宮

conlysister 發表於 21-5-15 23:23
吉利 T 唔係魚膠粉..係天然植物海藻..吉利丁就係魚膠粉...可用蒟蒻粉..愛玉始終唔夠透明..
...

多謝分享。

大宅

回覆樓主:

我用冰粉整,整嚟呃like咋 ,冰粉係淘寶買,街市雜貨舖都有,幾蚊1包,做法同整啫喱一樣咁簡單,質感就近似涼粉。
櫻花係以前係日本買落嘅鹽漬櫻花,用開水浸走啲鹽就用得。

珍珠宮

schi 發表於 21-5-17 16:35
我用冰粉整,整嚟呃like咋 ,冰粉係淘寶買,街市雜貨舖都有,幾蚊1包,做法同整啫喱一樣咁簡單, ...

好靚,我就係想買透明又唔想咁彈(魚膠粉)我去百x,惠x都冇,街市雜貨鋪直頭話未聽過添,可能真係要淘先有,多謝分享。

侯爵府

2024年龍年勳章

schi 發表於 21-5-17 16:35
我用冰粉整,整嚟呃like咋 ,冰粉係淘寶買,街市雜貨舖都有,幾蚊1包,做法同整啫喱一樣咁簡單, ...

請教冰粉同白涼粉有什麼分別
囗感是怎样的

大宅

kerotan 發表於 21-9-6 20:25
請教冰粉同白涼粉有什麼分別
囗感是怎样的

我係淘寶買的,呢兩隻粉成份都係差唔多,食落我都覺得差唔多。口感就似食開嘅涼粉,爽爽地,唔似魚膠粉嗰種口感嘅。
真正嘅冰粉要用冰粉籽搓,凉粉用凉粉草煮,有本身嘅植物草本味。

侯爵府

2024年龍年勳章

schi 發表於 21-9-6 22:26
我係淘寶買的,呢兩隻粉成份都係差唔多,食落我都覺得差唔多。口感就似食開嘅涼粉,爽爽地,唔似魚膠粉嗰 ...

謝謝你的回覆 因我剛在京東超市買了白涼粉但未到貨見你用冰粉做的很晶瑩通透所以問下你,等我收貨後試做下

侯爵府

2024年龍年勳章

schi 發表於 21-9-6 22:26
我係淘寶買的,呢兩隻粉成份都係差唔多,食落我都覺得差唔多。口感就似食開嘅涼粉,爽爽地,唔似魚膠粉嗰 ...

今日整咗喇都好容易操作
放涼一小時就凝固了

首頁

尾頁

跳至