論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人做左我家6年,斷過一次,醒目,工作不過不失,依家比緊$5200,續約要求$6300。我老公話佢勒索,我有同佢分析,我地出去搵都有機會要比呢啲價,又要比經紀。你地覺得呢?

大宅

bayb2015 發表於 21-10-7 22:06
工人做左我家6年,斷過一次,醒目,工作不過不失,依家比緊$5200,續約要求$6300。我老公話佢勒索,我有同 ...

.點解斷過約,佢加你價,即係想揾第個顧主。如果我系你,可能唔再續佢,一來長俸又比多的,二來佢果心已經唔在我樹,做落去冇意思。
:-D :-?

大宅

csbaik 發表於 21-10-7 22:12
.點解斷過約,佢加你價,即係想揾第個顧主。如果我系你,可能唔再續佢,一來長俸又比多的,二來佢果心已經 ...

佢頭2年好好,第3年後開始差。我第4年唔續佢,和平分手。佢之後雇主對佢唔好,佢遲工找新雇主,想我幫佢講好說話,就來找我哋飲茶,剛好我新工人又做唔到野,所以我地請番佢。依家過左2年,到續約就要加到咁勁

大宅

bayb2015 發表於 21-10-7 22:21
佢頭2年好好,第3年後開始差。我第4年唔續佢,和平分手。佢之後雇主對佢唔好,佢遲工找新雇主,想我幫佢講 ...

咁炒得,佢跟本揀顧主。你咪差評佢,睇下佢求唔求返你。如果可以,我另願揾鐘點都唔請佢。我之前有果做十年的工人,,當時十五,十六諗續唔續,呀女話我冇人情味。後尾新约前两星期,同佢嗌交,由於未開新約,通知佢我舊约last day個日bye bye。好彩一早炒左,佢地冇防疫意識,疫情我仲驚過佢。

大宅

csbaik 發表於 21-10-7 22:29

咁炒得,佢跟本揀顧主。你咪差評佢,睇下佢求唔求返你。如果 ...

哎~人之常情,出來工作當然係想找筍工。自問對佢真係好好,佢對我都一定唔會有投訴。但今次都真係幾大咬,我未接受到~

大宅

bayb2015 發表於 21-10-7 22:53
哎~人之常情,出來工作當然係想找筍工。自問對佢真係好好,佢對我都一定唔會有投訴。但今次都真係幾大咬 ...

咁睇下边過牙力夠大啦
:-D :-?

大宅

csbaik 發表於 21-10-7 22:57
咁睇下边過牙力夠大啦

佢出去一定好快搵到,但一定冇我呢到咁大自由度。我又應該會比續約使更多錢。如果續唔到,其實係雙輸(emoji)

男爵府

唔會畀。我唔鍾意俾人威脅。

男爵府

工人做左我家6年,斷過一次,醒目,工作不過不失,依家比緊$5200,續約要求$6300。我老公話佢勒索,我有同 ...

而家啲工人其實我覺得4年頂盡,要換。Old seafood 只會又懶又惡,完全諗唔到任何upside,冇晒上一輩工人嗰種愈做愈好既特質。佢開$6300,你咪還佢$5500,唔做就過主。

大宅

其實僱主齊心
唔好揸頸就命
佢哋就唔會咁大氣熖

今次加咗,下下扭蘿柚要你就範。

我寧願搵鐘點同用智能電器幫手,起碼唔駛睇佢面色。

侯爵府

2024年龍年勳章

bayb2015 發表於 21-10-7 23:06
佢出去一定好快搵到,但一定冇我呢到咁大自由度。我又應該會比續約使更多錢。如果續唔到,其實係雙輸(emoj ...

如果佢加咁多妳都肯續,妳預日後會食住妳,
表現只會更差,到時怕妳後悔不如請新人冇咁嬲。
事實我同事上月$4630都請到新工人,佢話新工人表現ok。
佢睇死妳唔敢換新人嘅風險,
新約加人工都唔會做好啲感恩,既然佢已經有前科,
自己睇路。
我工人一續咗約半年來表現超差,
衰過以前10倍,以為我冇咗佢唔得,
我真想諗辦法唔賠錢等佢自己resign。
妳要我讓俾妳(送都冇人要,整爛曬家電,得不償失)
或者妳同佢談判,話佢知妳唔會加人工,佢出去搵一樣有衰雇主風險,用到佢盡的話,幾高人工都冇用。

珍珠宮

回覆樓主:

還價話最多5800
等佢自己諗
其實好多工人都想懶
出面搵到高人工但有機會好辛苦佢地都未必會轉

子爵府

我想請教大家,現使比多於$4630都唔會寫是張contract,都是口頭承諾???

子爵府

honeybid2 發表於 21-10-7 23:52
而家啲工人其實我覺得4年頂盡,要換。Old seafood 只會又懶又惡,完全諗唔到任何upside,冇晒上一輩工人嗰 ...

同意。如果你接受佢開既條件,佢也不會感恩,只會覺得自己應份,日後你也會比佢食住,再做多張約過5年仲要比長服。你之前都試過第三年轉差,再續約就係你地之間第三年once more, 而之前的不快也可能重演。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

唔好續, 尤得佢走, 根本蝦你。 就算你比 6300, 若有人比高D, 佢一樣走, 因做唔掂有你收番佢。 咁你就有排受氣。 亦蝦你無佢唔得。 又唔值。

大宅

試下同佢講價,5500-5800得唔得,唔得我會搵個新

公爵府

我個都係6年, 醒目, 剛續只比 $ 4800

大宅

咁佢工作量會唔會唔同左先? 定無變, 純粹佢獅子開大口?

男爵府

我係你最多5500,唔做就過主,從來不被威脅。佢都自已出外斷過約,佢知呢度有咩好處,所以我不會加到6300比佢囉。記住呢個世界無話無邊個唔得。

公爵府

比得6300都吾會續佢, 比佢威脅咁冇意思, 識飛都係咁話

首頁

尾頁

跳至