自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

好想同大家分享一下我今日番左一日兼職後被炒的經驗

背景:

職位係兼職HR Officer, 本人已經喺HR行業做左consultant幾年, 專門幫中小企做payroll及所有HR工作, 所以對HR工作頗為熟悉

兼職公司係一間開左已經40幾年既trading公司, 主管係一個不修邊幅, 講野驚驚青青, 不太伶利既中老年女人, 簡單黎講係做我下屬我都嫌佢豬, 但我覺得做兼職, 對住個豬上司都幾好

今日第一日番工, 主管帶我入HR, 經過公司辦公室, 已經覺得整個office黑黑暗暗, 周圍都係雜物, 非常混亂, HR房入面好多文件周圍亂放, 想搵枝寫到既筆同埋用得到既釘書機都無, 主管開始講解公司運作同工作比我知, 因為我熟悉HR工作, 所以主管講解時, 我就不斷表示我明白, 好認真jot notes, 亦有發問一d相關問題, 但主管就不斷叫我relax, 唔好問咁遠既問題, 咁我就由佢啦, 最後主管比左d工作我做, 我喺收工前做好左一部份, 主管黎問我情況, 我想再發問少少有關公司電腦應用既事, 佢就話佢要去食飯, 聽日先講, 咁我就當然收工啦

到今晚7, 主管打比我, 話我唔適合, 長痛不如短痛, 我問佢真實原因, 佢歸納成以下幾點:

1.話我個人太chur, 佢好忙, 根本無時間教我咁多野

2.話我份人太strong

3.話佢地以前請問既人都好mild, 話同我步伐唔同

抱歉我真係O哂咀, 亦都無謂多作解釋, 事實上依間公司亦有好多奇怪野:

1.全公司既兼職都係唔需要簽約既, 主管話勞工法例兼職係可以以verbal作為僱佣協議(我真係孤陋寡聞未聽過)

2.我用果部電腦, 係非常非常舊, window xp, excel 2003…..

3.我去廁所, 個廁所大口仔係無蓋架, 所以想冚蓋沖廁都唔得

4.我今日filing 辭職同事資料, 發覺公司既turnover rate非常高, 每個月都有起碼5個人辭職, 仲要辭職既人9成都做唔夠2個月

雖然依份工無野值得我留戀, 但佢用我chur做炒既理由, 我既自尊心唔多唔少都有少少打擊

後記: 有部份jm認為我認叻唔尊重上司, 但我既本意唔係咁, 一開始上司表示今日好忙, 只有好少時間同我講解, 佢講解期間, 我表示明白, 係唔想浪費佢時間繼續解釋, 至於我問野, 係我想快d學多d, 亦想問清楚怕自己會做錯野, 但言者無心, 聽者有意依個道理我係明白既, 而且我無需要認咩叻去顯示工作能力, 我初心只係收得人工盡力做

funfun759    發表於 22-1-11 13:42
la_source    發表於 22-1-11 12:35
msms0118    發表於 22-1-11 00:00

男爵府

其實係人夾人缘,對方把口唔好,你不需太介懷,反正日後不相見,你海闊天空。
東家唔打打西家,好快又可以揾過第2份工。

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

嫌你太叻

趙元嵩    發表於 22-1-11 06:03

侯爵府

陪月勳章

其實真係錯配,對方覺得你唔適合,你也覺得間公司唔岩你,早分手咪好,下份會唔更好

Amy7802    發表於 22-1-11 20:13
siu05    發表於 22-1-11 09:50

珍珠宮

回覆樓主:

佢有自知之明head你唔住姐,不用介懷,佢哋走寶

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

長沙灣?

子爵府

回覆 Fishqqma 的帖子

你知邊間?

伯爵府

你自己做開hr consultant應該明白fit到公司要求最重要。就好似有phd學歷,但一個普通文職partime,唔會因為你超班學歷對你重用,仲要比你喧賓奪主。你搵partime 不如搵返大公司,可能meet到你嘅程度,始終打工都要就返公司同部門文化。

伯爵府

睇post都feel倒樓主惡頂

EMILY03    發表於 22-1-11 10:03
Queen2016    發表於 22-1-11 08:40
opclk99    發表於 22-1-11 00:52

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

回覆樓主:

唔夾就算數啦

子爵府

回覆 kwokdicken 的帖子

其實我認我份人係比較強勢, 但我做野從來唔hea架, 收得人錢, 我就覺得要出盡力幫公司做野

珊瑚宮

義氣仔女 發表於 22-1-11 00:07

你知邊間?

主管咩名?

子爵府

算啦, 邊個都唔重要啦, 你係同一間公司做? 我見你post過長沙灣既野

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

義氣仔女 發表於 22-1-11 00:12
回覆 kwokdicken 的帖子

其實我認我份人係比較強勢, 但我做野從來唔hea架, 收得人錢, 我就覺得要出盡力幫 ...
樓上果位jm 未必惡意既。你口中自認既「強勢」可能正正個主管/他人對你感覺「惡頂」
尤其你聲稱「已經喺HR行業做左consultant幾年」,正路識得見人講人話, 見鬼講鬼話至係。
我最buy 你最尾果段,呢份工作態度不是人人都有。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珊瑚宮

義氣仔女 發表於 22-1-11 00:20

算啦, 邊個都唔重要啦, 你係同一間公司做? 我見你post過長沙灣既野 ...

我朋友。同佢講的好似。

子爵府

咁9x9係同一間公司啦, 介唔介意分享下你朋友既經歷?

子爵府

回覆 kwhkwh 的帖子

我知道上面既jm無惡意, 我亦都知自己今次戇居既, 我諗住學野時問多d, 學快d, 就可以做野快d上軌道, 幫公司多d
算啦, 真係經一事, 長一智

侯爵府

由得佢啦, 當撞鬼, 最緊要出埋今日糧

珍珠宮

回覆樓主:

樓主:相信若果唔係part time ,你都未必會做。

啱喎!出嚟工作,收得人工就盡力做,無論係 part-time, temporary

可能係佢怕有得比較,知你能力勝任過佢。

一定搵到賞識你既公司/老闆,加油。

珍珠宮

義氣仔女 發表於 22-1-10 23:54
好想同大家分享一下我今日番左一日兼職後被炒的經驗
背景: 職位係兼職HR Officer, 本人已經喺HR行業做左con ...

你做開HR,看人該有一手,照計無理由不察覺,你嘅罪名係有機會功高蓋主。
明知佢豬,你仲咁積極,你仲醒過佢,遲d佢地位咪有壓力,所以先下手為強law。
職場上要站得住腳,除了能力,還要識睇人。

首頁
12345...7

尾頁

跳至