自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

1. 蒸焗爐,洗衣機,洗碗碟機,雪櫃
請問邊個牌子好?
2. 變頻式冷氣,易壞嗎?
請問哪一個牌子比較好?
房用窗口機又會是哪個牌子好?
3. 浴室寶係咪只係冬天暖氣比較有用?
因為好似清洗不容易。
4. 地磚,牆磚,係咪有大用大?
5. 係咪全屋換晒水電好啲?
需要做全屋防水嗎?
6. 洗手間地磚, R9防滑夠用嗎?
諗住用企缸,企缸內用R1 0難清潔嗎?
係咪鋪磚用膠沙,咁樣防水比較好?
個腦仲有好多好多問題…….
誠心向大家討教!!

大宅

全屋防水都係第一次聽,因為廳房有水管鋪設?

子爵府

siu-mai 發表於 23-7-15 14:12
全屋防水都係第一次聽,因為廳房有水管鋪設?

因為之前聽人提過,如果樓齡開始耐,怕外牆嗰啲漏水,會影響屋內。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

答你3條, 其他等有經驗JM答你

我自己無裝 因我唔會掛衫入廁所乾 我用二合一洗衣機嘅 就算無乾衣機 潮濕掛入房 開抽濕機仲work
至於 冬天沖涼 拎個暖風機入浴室就得 唔需要浴室寶

睇你屋企幾大 方磚600x600已ok 長嘅木紋磚唔好太長 太長容易彎 難舖得靚

需要做全屋防水嗎?

最好大爆時換晒水電
全屋防水? 未聽過 做廁所得啦

大宅

Beauty222 發表於 23-7-15 14:33
因為之前聽人提過,如果樓齡開始耐,怕外牆嗰啲漏水,會影響屋內。

明白。如果有呢個憂慮,咁我覺得記得要留意返要檢查全屋窗框防水膠邊有冇老化,呢啲滲水機會仲大

333s    發表於 23-7-16 17:50

子爵府

Beauty222 發表於 23-7-15 14:33

角色對換 如果我係裝修師傅,面對你呢個客,一定會會心微笑,因為乜都唔識嘅客,最容易斬到你一頸血

記住裝修必須要比裝修佬收到更專業,你先至唔會蝕底!!

連問問題都唔識問,唔斬到你一頸血,裝修佬話點對得住祖宗十八代

裝修基本重要資料,實用面積幾大,同埋裝修費預算幾多,喺你嘅預算之內,可以揀到乜嘢最好嘅材料

呢啲先至係問問題嘅重點

水晶宮

Beauty222 發表於 23-7-15 14:07
1. 蒸焗爐,洗衣機,洗碗碟機
請問邊個牌子好?

如果好的裝修師父,基本全可解決。。1考慮歐洲牌子,2任何牌子有可能壞,5大裝修顺便換晒,防水主打浴室,油牆用日本漆不用開水果隻,6自己用日式
attach0/tmp/phpYjQwYa

男爵府

請問邊個牌子好?

1. 蒸焗爐: 惠而浦4S,用咗四年多,好用
洗衣機同洗碗碟機: 西門子
2. 變頻式冷氣: 大金冷暖機,用咗六七年,一切正常
3. 浴室寶: 我用 dry master,13年有多了,確實冬天先多用,偶然衫太多先至放入廁所開乾衣模式。我冇特別清洗,有時吸下塵就算。

其他唔識,等其他JM答你。

子爵府

請問邊個牌子好?

梗係越貴越好,我屋企用緊工業級roller grill焗爐,洗衣機用緊Miele
變頻冷氣慳返嘅電費,以前啲人會崇尚日本牌子,但近年國產冷氣機,質素已經冇分別,不過我用緊panasonic
好難答你,唔知你屋企嘅廁所係黑厠,定係有窗,其實有窗面積又唔大,建議買窗口式浴室寶就夠
裝修佬一定會咁樣講,全因為越大塊面積,佢越慳功夫,變相做少好多嘢,但係一樣收你咁貴
非常睇你嘅預算,但一般嚟講,裝修得一定係全爆,即係全間屋拆曬佢,由頭做過換水喉一定要換靚嘅頂級銅喉

子爵府

baby668 發表於 23-7-15 15:25
梗係越貴越好,我屋企用緊工業級roller grill焗爐,洗衣機用緊Miele
2. 變頻 ...

需要做全屋防水嗎?
如果你咁樣問,裝修佬一定會奸笑,知道呢個客非常無知,可以斬到你一頸血

廚房同廁所牆身同地台,必須要做防水,做完亦都要裝修佬試水,大廈水管位置亦要做防水,但客廳同房,絕對無需要做防水,如果樓上漏水,必須要係裝修前搵到源頭,否則你裝修完之後,啲錢都係倒落鹹水海

6. 洗手間地磚, R9防滑夠用嗎?

R9 : 走廊 , 大堂 ,  寫字樓 等等

R10: 洗手間, 露台, 廚房,餐廳 等等

R11:浴室, 走廊(有水), 天台等等

R12-R13 : 街市 , 游泳池 等等

磁磚唔係淨係睇防滑度,係睇好多嘢,磁磚睇外表係完全睇唔出,所以大陸瓷磚五蚊一塊,同意大利磁磚150蚊塊,外表根本係分別唔到

333s    發表於 23-7-16 17:53

琥珀宮

請問邊個牌子好?

磚係有大買大,除非你要木紋磚,可以去旺角老字號嘅買,唔好淘,上次因為要對紋,最後欠幾塊,都可以補返
淘寶嗰啲真係好唔掂,夠膽死話牆磚同地磚係一樣冇分別
另外一樣見你話換全屋水喉,會唔會考慮賣換埋由水錶房入屋嗰條水喉,因為如果將來要換都係好煩,最好一次過做埋,因為換全屋喉通常唔包呢樣
隔離單位早兩年大裝冇做呢個,兩年後做,但又唔想拆地磚,結果要係客廳行明喉,攪到好樣衰

大宅

請問邊個牌子好?

只有部份答到:
洗衣機:西門子或bosch
地磚牆磚如果冇款式要求,我覺得係越大越好,因我比較介意啲縫隙變黑,大就清潔少啲,而家地板我用左木紋磚,只係因為當時鐘意
我冇㨂浴室寶,因我唔鐘意在浴室晾衫架,只用暖風機,冬天沖涼前關門開機,過一陣再入去直到沖完涼先關

子爵府

brother4 發表於 23-7-15 15:18
如果好的裝修師父,基本全可解決。。1考慮歐洲牌子,2任何牌子有可能壞,5大裝修顺便換晒,防水主打浴室,油 ...

facebook嗰啲成日講到話幾萬蚊裝修得好靚,如果你信你就入局,今時今日整個裝修行業,100呎裝修費十萬係基本,如果一間屋500呎裝修費50萬,仲要係普通裝修,如果要用靚料隨時係一個double,我之前淨係整個廚房,因為太太堅持要用靚嘢,一個廚房裝修都要十幾萬,廁所加廚房裝修,加起來已經over 20萬,仲未計客廳同房嘅裝修,所以香港裝修係天價

以前我都喺度分享過,有啲醒目嘅香港人,會挺而走險,去一河之隔嘅地方搵人裝修,價錢最小便宜一倍,但記住咁樣係犯法,因為冇香港身份證嘅師傅,係唔可以喺香港從事商業活動,俾人捉到屋主會一身蟻

大宅

請問邊個牌子好?

盡答,無經驗我直接pass,自己全爆過兩間屋,對上一次裝修8年前
1.洗衣機我用LG用咗8年
大金變頻冷暖分體用咗6年壞咗,轉用格力窗口式變頻,最好唔好貪靚用分體,壞咗要搭棚好貴,變頻首選,靜,電費又平,可以嘅話用冷暖,機會貴啲,但冬天直接開,全房/全屋都暖,開暖風機又乾,電費仲金
因為好似清洗不容易。
好後悔用咗浴室寶,冬天開其實沖涼時啲風吹到身仲衰,要定格吹去身以上,只係好在沖涼前開定暖過浴室,咁可以暖風機代替,最重要我覺得抽氣扇抽得勁過浴室寶好多

大宅

Wyltcy 發表於 23-7-15 16:16
盡答,無經驗我直接pass,自己全爆過兩間屋,對上一次裝修8年前
1.洗衣機我用LG用咗8年
2. 變頻式冷氣,易 ...

一定,啲罅少好多,我用咗木蚊磚,好多罅
需要做全屋防水嗎?
水電樓舊就換啦,唔洗唸,防水做厠所,裝鋁窗正常都會幫你油窗框邊防漏,除非外牆滲水跡象,好少會做

大宅

4不是,要睇你屋企幾大,得幾百呎,通舖用1800x1000都顯不出你屋企大
師傅仲要收多幾工,大磚重

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

1. Siemens, Miele, 洗碗碟機冇裝, 唔清楚
2. 我裝修咗五年, so far啲冷氣都仲ok, 不過電器好撞手神, 問啲專家好啲
3. 係, 我十零度我都會開, 開咗舒服啲。應該用天花式會暖啲, 我用窗口式, 暖度會集中咗某一部分
4. 做 interior design個朋友話, 其實睇比例, 如果面積細用大磚, 例如廁所牆磚, 有啲大過主人婆嘅感覺, 冇咁大個頭, 唔好戴咁大頂帽。我廳地磚係用1200, 大體d。
5. 屋齡大就要換, 防水做厨房、廁所, 住頂樓要做天台防水
6. 夠。冇裝企缸所以唔知

另外, 五金類, 例如水龍頭、花灑, 最好用德國貨, 鋼水好, 襟!

我當年都係乜都唔識, 就上網周圍問人。祝一切順利

已刪除用户

回覆樓主:

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

仲有如果要拉wifi 線, 做電掣位, 拆完牆, 就要拉喉走勻全屋, 所以要一早決定曬。

廚房電器都要睇定, 因為電器尺寸唔同, 會直接影響你做櫃。 仲有要睇你有幾多件電器, 安排電制位。

大宅

mandy952 發表於 23-7-15 15:34
磚係有大買大,除非你要木紋磚,可以去旺角老字號嘅買,唔好淘,上次因為要對紋,最後欠幾塊,都可以補返
...

想問吓由水錶房入屋嗰條水喉,理應藏响公共地方嘅磚裏面,可以點換 管理公司比你鑿爛d 磚換咩

首頁
12345...7

尾頁

跳至