懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

今年34歲
2021年試過7週胎停
今年年頭開始再努力
但早2個月化學懷孕
已經有飲少啲凍野,同盡量少飲咖啡
已經用埋clearblue 排卵棒
但都未有聲氣

想請教呢度成功懷孕嘅姐妹
你地有無咩心得可以分享呢?
例如做功課前後有無咩要注意?或者pose有無影響?
同埋係咪一定要戒清凍野同咖啡?
Thanks all

水晶宮

回覆樓主:

從來唔戒口唔食中藥,凍飲咖啡煎炸嘢成日食,工作關係亦成日捱夜,間中會做運動但本身唔係好動型

36歲生大女,第一個cycle 就中
之後小產3 次,全部過9 週先突然停心跳 (一次無原因,兩次應該胎本身有問題)
諗住算數,無抽血驗任何嘢,無做檢查,無睇中醫無戒口
子宮已刮過3 次宮+ 一次開刀生bb + 得一條輸卵管 (其他原因切咗)
大女嘅物品亦捐晒賣晒
無計排卵期下41歲再懷孕,係第二個cycle 中,生咗細女

我嘅心得係,平常心,順期自然
你越諗越計劃越緊張越唔成功
個天係比你嘅,自然會出現

P.s. Pose 的話,行埋之後捲起條毛巾sip 喺patpat 下瞓20 分鐘

大宅

做運動同浸腳!

試過8w小產,嗰時身體唔係特別好,經期好亂,作息又好差,加上第一次懷孕好多野唔識,無小心安胎,照樣做家務同拎重物,唔知關唔關動咗胎氣事,或者自己/胎唔夠健康,所以最後都保唔住要藥流。

坐小月和睇咗有9個月中醫調理和針灸,一直未bingo, 經期係正常好多,但因為太貴同埋長期飲中藥都好厭,慢慢就無再睇。

之後想減肥所以開始跑步,大約每星期跑2-3次每次5K左右,跑完會浸腳放鬆吓小腿,所以都keep住運動同浸腳起碼有2個月,點知無期望下bingo,又再懷孕,而家陀緊7個月。原意只想減肥無諗太多,的確自從跑步同浸腳後明顯覺得身體好咗,比食中藥更加有用

大宅

回覆樓主:

我有用紅D,總之見到兩條深線就盡量夜晚交功課,但都係做一次咁大把,所以都無咩特別心得可以分享比你。我都好相信生仔講緣份,越放鬆越容易有,一切都有上天最好的安排!

另外,我唔飲凍野,因為飲完會咳
但我一直都係好夜瞓,晚晚起碼1-2點

大宅

vicvickyy 發表於 23-9-12 14:23
今年34歲
2021年試過7週胎停
今年年頭開始再努力

我上年都停過兩次9週同24週但最終check 唔到原因
今次再有即刻食阿士匹靈希望幫助胎盤好。
不過自己算好彩唔算難孕,兩次都係紅d 深粗dodo 就一個cycle 中左,希望今次成功

今次備孕左一年,已經啱啱高齡唯有著重染色體同抗炎,除左中藥,綜合維他命今次加埋食Q10, D3, omega 3, Q10同omega3有比埋老公食+愛樂維。 呢幾年真係極少食凍野,生冷野,最多都係破戒1兩啖,茶都係㨂無咖啡因同飲少左。平時都係飲䁔水, 有每晚用䁔宮帶半個鐘,今次交功課前一個月有浸下腳,同埋呢一年都少食加工品,多食元形食物。 工都辭埋疊埋心水一試,果個月有做運動,同不停正念洗自己腦bb 好快健康返黎我身邊

大宅

Yin807 發表於 23-9-12 19:11
不過自己算好彩 ...

果時呢個谷既jm 介紹我睇既書都可以參考下
attach1/tmp/phpsw7NTW

複式洋房

順其自然,越緊張越難

大宅

meomeo888 發表於 23-9-13 11:36
順其自然,越緊張越難

認同

男爵府

回覆樓主:

我覺得係講緣份
所以可以努力試下唔同嘅方法,touchwood 唔得,亦可以同自己講盡咗力

大宅

31歲結婚,結婚後3個月bingo 左,第二年生左小朋友。以前做空姐,生活作息不定時,無辣不歡,汽水凍嘢乜都擺落肚,好感恩可以好快自然懷孕。
舊年(34歲)驗到有咗第二胎,超級開心,點知準備照T21前兩日見紅,入院話冇咗心跳。睇中醫調理咗3個月,都未有消息,已經用咗紅D綠D計好排卵期,真係好氣餒所以呢兩個月冇計啦,順其自然啦。

大宅

vicvickyy 發表於 23-9-12 14:23
今年34歲
2021年試過7週胎停
今年年頭開始再努力

順其自然,可以計排卵期試,仲有叫老公飲多啲蕃茄汁

複式洋房

食葉酸 同 維他命 營養均衡易中d 同穩d

別墅

Nbs 發表於 23-9-12 14:39
從來唔戒口唔食中藥,凍飲咖啡煎炸嘢成日食,工作關係亦成日捱夜,間中會做運動但本身唔係好動型

36歲生大 ...

好多謝你嘅分享呀
有2個女女好幸福
我都要提醒自己盡量要平常心

別墅

tracykayau 發表於 23-9-12 18:02
做運動同浸腳!

試過8w小產,嗰時身體唔係特別好,經期好亂,作息又好差,加上第一次懷孕好多野唔識,無小 ...

好多謝你分享呀
我之前都間唔中會去散步,有時會浸腳
不過因為懶,次數好少
睇嚟我都要勤力啲

別墅

tracykayau 發表於 23-9-12 18:02
我有用紅D,總之見到兩條深線就盡量夜晚交功課,但都係做一次咁大把,所以都無咩特別心得可以分享比你。我 ...

做一次都中,真令人羨慕

別墅

Yin807 發表於 23-9-12 19:11
不過自己算好彩 ...

大家一齊加油呀
你好勤力,bb 一定好快帶齊野返黎搵你

別墅

Yin807 發表於 23-9-12 19:14
果時呢個谷既jm 介紹我睇既書都可以參考下

多謝你,我得閒去買返本先

別墅

ninewest882 發表於 23-9-13 14:55
31歲結婚,結婚後3個月bingo 左,第二年生左小朋友。以前做空姐,生活作息不定時,無辣不歡,汽水凍嘢乜都 ...

抱抱
Bb一定好快執齊野返黎搵你

別墅

mingbabe 發表於 23-9-13 15:06
順其自然,可以計排卵期試,仲有叫老公飲多啲蕃茄汁

而家我地都成日飲蕃茄魚湯

複式洋房

我既經驗
每日食2塊仔黑朱古力 & 雞蛋
運動都好重要 日日食完飯後出街散一陣步
聽講pocs有影響 可以搵寶德做生育檢查 照超聲波
同埋叫c6驗丁丁 生唔生到有一半佢都有份