自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

屋企好細 得三百幾尺 2間房 兩公婆住加個工人加個bb仔 到個b大左都唔知訓係邊 唯一辦法係咪唯有要搬間三房單位⋯

珍珠宮

有能力當然可以考慮換大屋,但如果經濟能力唔夠咪住住先。工人過幾年都未必會請,都勉強夠住嘅。
另外少嘅雜物,有需要租個迷你倉。

男爵府

重新裝修有冇得諗?朋友住唔夠4百尺新公屋,住到一家四口加工人,工人瞓廳。

複式洋房

lflxl 發表於 24-3-13 20:47
重新裝修有冇得諗?朋友住唔夠4百尺新公屋,住到一家四口加工人,工人瞓廳。
...

工人訓廳好似係犯法 請工人時合約寫明要有獨立房間比佢

複式洋房

Ononluk 發表於 24-3-13 20:47
有能力當然可以考慮換大屋,但如果經濟能力唔夠咪住住先。工人過幾年都未必會請,都勉強夠住嘅。
另外少嘅 ...

等到個仔大左 唔洗再請工人就應該會好啲

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

NEWBABAONE 發表於 24-3-13 20:41
屋企好細 得三百幾尺 2間房 兩公婆住加個工人加個bb仔 到個b大左都唔知訓係邊 唯一辦法係咪唯有要搬間三房 ...

有錢就搬,無錢就掉或捐無用嘅嘢,再整上下格床俾工人同小朋友,無話過唔到

以前d人幾十尺板間房住一家8口都係咁過,買少d無謂嘢,儲錢換大屋

男爵府

回覆樓主:

三百幾尺一家三口都ok,遲D小朋友大咗唔洗請工人就夠住,咁當然有能力搬大D就舒服D

珍珠宮

屋企好細 得三百幾尺 2間房 兩公婆住加個工人加個bb仔 到個b大左都唔知訓係邊 唯一辦法係咪唯有要搬間三房 ...

到時再算啦,可能仔大d吾洗請工人呢,不過儲定錢無壞
就甘睇有自己安樂窩都吾錯丫,換樓又得間房又得

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

NEWBABAONE 發表於 24-3-13 20:48

當然不是,大把公屋間唔到房都有請工人,但如果有間吉房但要工人瞓廳就傳聞多數唔批

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

有個家長朋友,一家5口(3個仔)加工人,住緊公屋300呎鬆啲,佢間中有呻迫,但調遷講左3年都冇聲氣。

男爵府

B大左咪炒工人,
唔通想請過世?
咁簡單都要問人?

伯爵府

合約寫有獨立空間唔等如獨立房,買張上床下櫃加裝布簾都得。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

仔大咗,唔請工人,會好d

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

有能力就搬大啲, 但比我就寧願留起搬大啲既錢黎洗

工人可能要用十幾年, 咁好多家庭都係上下格床咁瞓

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

小朋友可以同工人一間房,上下格床或者子母成床。

侯爵府

牛年勳章

我自己都係一家三口加工人以前兩房,小朋友出世到請埋工人後一直唔夠住,房俾咗工人加雜物,小朋友跟我哋瞓,無想過裝修因為知道小朋友升小一定要換樓,寧願頂住先,留返啲錢一炮過換樓大裝修,結果上年換咗四房真心舒服又安樂。我想講,無獨立房請工人不犯法,可同小朋友share room或喺廳間一個固定有私隱嘅空間,但以我經驗無獨立房係好難留住好工人,亦相對難啲請有經驗工人,至於點計劃等令自己同屋企人舒服啲,就真係睇餸食飯

子爵府

我細個一家4口都係住3百幾尺,冇工人啦緊係,係細d但係都係咁住;我爸/媽仲可以喺屋企開枱大麻將

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

conniecheung 發表於 24-3-13 07:08
有個家長朋友,一家5口(3個仔)加工人,住緊公屋300呎鬆啲,佢間中有呻迫,但調遷講左3年都冇聲氣。
...

住緊公屋又有工人仲要呻? 如果咁不滿不如唔好要搬出來? 人真係永遠唔會心足,3個仔又唔係政府迫你生

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Vin仔媽 發表於 24-3-13 07:21
仔大咗,唔請工人,會好d

如果唔搬屋其實最明顯係呢個選擇,到小朋友返學都唔駛再用工人啦

男爵府

上下格
子母床
唔駛一間獨立房

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊