自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

gallygally 發表於 24-5-2 22:23
樓主要返工, 工人單打湊,99掛住去v wet都算唯有忍下啦。 但湊出街, 如果去得遠, 的確唔放心, 想搵個 ...

你係咪個位新抱黎架? 99有自己娛樂有乜野問題?點解有工人仲要奶奶跟出跟入湊仔?

我覺得99冇乜問題喎,老咗唔想再受束縛,想過自己快樂生活,點解新抱要干涉?個仔孝順自己又唔得,仲要比個新抱侮辱,被咒早死。。。呢 d你反而覺得冇問題?

珍珠宮

tell-me-y 發表於 24-5-2 19:16
果條友擺明係short㗎喎
我識得有個女仔, 20年前佢剛剛結婚果時已經係呢個心態, 佢 ...

認真,呢 d 應該要睇精神科

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

clyl03 發表於 24-5-2 09:16
佢鬧人嘅口吻唔似大陸人,好港式

似啲做客戶服務啲口吻,
無咩嘢做時候,
就係心入面諗啲嘢罵客罵老闆。

子爵府

gallygally 發表於 24-5-2 22:27
大家都係閱讀理解, 我都係照字面去解讀咋, 你咁深入去喘摩埋人哋對話。 我只係照字面睇到對 ...

哦!係咩
咁你都唔好代入樓主角色太深嘞!一陣怨念太深影響埋自己情緒就無謂

果位樓主應該聽下其他jm建議,只可以調較下自己老公,手唔好伸到太長,佢奶奶點樣都好,佢係控制唔到

子爵府

littlefunpig 發表於 24-5-2 22:37
如果唔放心
咁做乜仲要比個工人單獨湊出去?
呢樣野唔係要奶奶同意先安排?

其實佢咁唔妥佢奶奶,果種態度可能佢奶奶都感覺到
咁真係唔會幫佢湊出去,一陣間小朋友有乜頭暈身㷫,可能返屋企打個乞嗤,然後瀨奶奶照顧不周,咁咪水洗都唔清

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

yeikaki 發表於 24-5-2 22:45
agree, 我直頭唔會“使”長輩,如果唔放心,就自己請假湊,仔女係自己的,不是四大長老的。
...

如果唔放心咁緊張個仔
就自己請假
或者全職湊
呢樣當然都要事前同另一半有共識先

子爵府

gigimo 發表於 24-5-2 22:52
都不合邏輯吧!叫個 v wet 奶奶去 Mon. 住個工人!

難度所有負責照顧小朋友的外傭也要再揾人 Mon. 住?

Sen 嘅小朋友敏感啲,平時唔係主要照顧者,都未必肯跟嫲嫲出去

而且長老年紀大,追唔到小朋友跌親就大件事

珍珠宮

MissMaMa 發表於 24-5-2 21:12
證明嗰個新抱幾咁令人咬牙切齒

警世貼。
令一眾JM居安思危。

子爵府

MissMaMa 發表於 24-5-2 22:53
你係咪個位新抱黎架? 99有自己娛樂有乜野問題?點解有工人仲要奶奶跟出跟入湊仔?

我覺得99冇 ...

自己爬下文啦, 亞99.
唔啱聽就想屈人又想網暴人

別墅

gigimo 發表於 24-5-2 22:52
都不合邏輯吧!叫個 v wet 奶奶去 Mon. 住個工人!

難度所有負責照顧小朋友的外傭也要再揾人 Mon. 住?
突破盲腸,講到奶奶咁不負責任,又唔錫孫,叫佢幫手跟出跟入唔係好多餘咩

珍珠宮

gallygally 發表於 24-5-2 23:18
自己爬下文啦, 亞99.
唔啱聽就想屈人又想網暴人

阿新抱,我都想做99呀
睇你呢個回覆,就知你係唔聽人意見,咒人死嗰個你又唔話網暴,你真係充滿愛心

子爵府

MissMaMa 發表於 24-5-2 23:23
阿新抱,我都想做99呀
睇你呢個回覆,就知你係唔聽人意見,咒人死嗰個你又唔話網暴,你真係充滿 ...

阿99, 你不如自己爬下文啦,唔好下下唔啱聽, 你同幾位極品就想網暴我, 又想屈我係樓主, 真係典型蝦新袍果d 99格。
我訓先啦, 向幾位母親大人請安

珍珠宮

gallygally 發表於 24-5-2 23:28
阿99, 你不如自己爬下文啦,唔好下下唔啱聽, 你同幾位極品就想網暴我, 又想屈我係樓主, 真係典型蝦新 ...

阿新抱,我邊句網暴你呢?我話嗰位新抱有問題,我話佢又唔係話你,你又唔係佢,使乜咁上心呢

珍珠宮

gallygally 發表於 24-5-2 23:28
阿99, 你不如自己爬下文啦,唔好下下唔啱聽, 你同幾位極品就想網暴我, 又想屈我係樓主, 真係典型蝦新 ...

題外話,我同我奶奶好好感情,新抱我就仲未有住,阿仔啱啱先攞身份證。你都唔好網暴我,屈我啦

男爵府

講嚟講去都係錢!

如果個老公堅有錢,根本呢啲問題就唔會發生,個老婆就唔會係咁鬧老爺奶奶…

睇到話:
幾十蚊電話費claim
的士錢又claim

講真,呢啲真係唔係乜嘢錢!

一個家庭,唔會連呢啲少少錢都冇吧…
兩邊都太計較

男爵府

上校車 發表於 24-5-2 08:38
我信有口孽架, 今日因明日果, 凡事留一線

認同。個憎99人鬧得好毒,好想提佢,佢唔好早生奇怪病或絕症,佢一定會諗翻係咪毒過龍。。。有報應。唔敢插口,一定會被狗血淋頭

大宅

skippy 發表於 24-5-2 23:52
認同。個憎99人鬧得好毒,好想提佢,佢唔好早生奇怪病或絕症,佢一定會諗翻係咪毒過龍。。。有報應。唔敢 ...
我點毒都唔夠你毒喎!
1. 我同99有積怨有利益衝突我先鬧佢Vs我同你三唔識七踩親你條尾呀?
2. 我都係叫佢死想永遠見佢唔到Vs絕症仲要早生!

有啲人好奇怪, 係咁追住嚟踩就係因為我咒99死話我毒, 但係佢哋自己咒得仲毒講嘢仲難聽又話“報應”“絕症”“早生”“下一代”“自閉仔”"無本事唔離婚”“離婚無工人洗”“老公成隻狗咁”“貪家產”“你睇下老公都唔彩你”“人生悲哀”

又大把假設, 山長水遠晨早出嚟揍孫仲要隨傳隨到!

我都係自己開post喺自己post揾同路人啫, 有啲人仲要追住踩追到出嚟, 仲繼續喺度取笑, 99搭的士我搭巴士又笑, 又話報應!

我點毒都唔夠呢啲人毒啦!呢啲人直頭無品!我唔識你同你無利益衝突! 我唔識你我只不過講錯嘢, 你就要追住踩係咁串係咁取笑人生攻擊仲話有報應, 我梗係串反你轉頭鬧反你啦!其實有報應應該係呢啲人囉咁無品!

男爵府

kapobo123 發表於 24-5-3 00:50
我點毒都唔夠你毒喎!
1. 我同99有積怨有利益衝突我先鬧佢Vs我同你三唔識七踩親你條尾呀?
2. 我都係叫佢死 ...

男爵府

好仔不如好新抱。阿仔孝順父母係天經地義,老來有好日子過。日日比新抱咒罵,真係好委屈。

所以我從來唔過問我老公比幾多錢佢阿媽,乜都唔知最開心。佢manage 到兩邊咪得囉。

何必自尋煩惱,縐紋都多幾條。

水晶宮

vivibabyvivi 發表於 24-5-2 09:07
好憎奶奶嗰個?

我言都費事留

me2
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊