自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

後續。本來讀直資,因為女女以後想去外國讀,加上其他原因想轉國際學校。中四開頭就計畫左為女女轉校了,亦都申請左幾間國際學校(哈羅、ESF等),但係幾間都冇收,我明白國際學校真系好難入,仲特別係申請高中。宜家想申請耀中同宣道,想問呢兩間難唔難入?同埋呢兩間好唔好?想申請弘立但係國際學校排名排好前應該入唔到有冇其他國際學校推薦?謝謝!

侯爵府

畀面勳章

Brandnlf 發表於 24-5-16 00:45
後續。本來讀直資,因為女女以後想去外國讀,加上其他原因想轉國際學校。中四開頭就計畫左為女女轉校了,亦 ...

點解唔現在去外國讀呀?妳女都係想去外國啦!好似多啲選擇喎。

洋房

PW530 發表於 24-5-16 00:49
點解唔現在去外國讀呀?妳女都係想去外國啦!好似多啲選擇喎。

宜家去外國要搞visa個啲,起碼都要一年。我唔知外國邊啲學校好,又要搞住宿、申請學校,又驚得小小時間女女習慣唔到。考慮各種因素,都係留香港好啲,到時候大學先去外國也不妨。

子爵府

回覆樓主:

你女英文水平和學業成績好唔好?
如果好可以試SPCC, CKY, 優才, 真道呢啲有IB班既本地學校,呢啲學校成績好過大部分國際學校,所以唔一定要揀國際學校。有啲本地學校提供IAL課程。弘立和CKY和耀中一樣都係私校唔係國際學校。

如果揀國際學校,除咗嗰啲大熱門外,可以試下Malvern、ICS、AIS、Stamford、NAIS、DSC 等學校,去到高中盡量睇公開試成績和大學派位揀。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Brandnlf 發表於 24-5-16 00:55
宜家去外國要搞visa個啲,起碼都要一年。我唔知外國邊啲學校好,又要搞住宿、申請學校,又驚得小小時間女 ...

唔洗搞一年呀!

水晶宮

回覆樓主:

如去英國讀中學,現在揾agent 攪,現趕得切9月開學

子爵府

Adiezz 發表於 24-5-16 01:01
如果好可以試SPCC, CKY, 優才, 真道呢啲有IB班既本地學校,呢啲學校成績好 ...

優才, 真道呢兩間都話成績好?

珊瑚宮

birdbird 發表於 24-5-16 06:40
如去英國讀中學,現在揾agent 攪,現趕得切9月開學

樓主上年9月已經開始plan轉國際。。。

侯爵府

2024年龍年勳章

無咪本身讀開IB? 如果中五先插IB學校,你女唔係讀開好難會收wor,除非成績係好top
如果唔係原校讀多兩年去外國升學,唔洗搞咁多野

侯爵府

2024年龍年勳章

Fishqqma 發表於 24-5-16 06:52
樓主上年9月已經開始plan轉國際。。。

可能係報咗兩間學校都唔收
中五轉仲難

珊瑚宮

yauchuchu 發表於 24-5-16 06:57
可能係報咗兩間學校都唔收
中五轉仲難

target果2間係難。

珍珠宮

宜家去外國要搞visa個啲,起碼都要一年。我唔知外國邊啲學校好,又要搞住宿、申請學校,又驚得小小時間女 ...

中五,我不建議轉國際學校,直接讀埋中五然後去外國讀foundation year 吧

珊瑚宮

ngokwan 發表於 24-5-16 07:01
中五,我不建議轉國際學校,直接讀埋中五然後去外國讀foundation year 吧

珍珠宮

樓主係咪完全無向留學啲AA了解過?
你囡囡讀書個時間線,而家去轉國際學校有少少搵來搞

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

唔想考dse,搵agent啦,最多黎緊學年遲少少開學

伯爵府

yauchuchu 發表於 24-5-16 06:56
無咪本身讀開IB? 如果中五先插IB學校,你女唔係讀開好難會收wor,除非成績係好top
如果唔係原校讀多兩年去 ...

成績好top,可試李寶樁,不過應該已收曬學生
成績普通,一動不如一靜,讀埋中五去foundation

珍珠宮

高中選擇國際學校必須考慮:
1. 大學選修科目 ~ 如果想讀STEM方向,美國基本係最優選擇。但如果想讀商科,可能要考慮Global Ranking同埋後續讀研嘅可能性去選擇目標大學,然後再選擇配合度高嘅curriculum。國際學校嘅counselor會從G9開始做4-yr plan,選修嘅課程要滿足到大學major申請需求。
2. 目標大學 ~ 選擇best match,大學係人生獨立嘅開端,要考慮大學選擇嘅要素,有目標再考慮國際學校嘅curriculum是否有申請優勢。譬如想去美國top 20,可能AP和IB會比較合適
3. 畢業發展方向~打算回國發展還是繼續在外國生活,有沒有當地身份會影響好大,除非能力特別出眾,否則最好做好回國工作嘅準備

伯爵府

回覆樓主:

早幾年網上報紙睇到,可以一試的女校 ,一位英國女同學考GCSE 地理科,攞了全英國最高分,我見香港升學中心,都有呢間中學 on list.

珍珠宮

另外一個思路,可以考慮回國內讀國際學校
上海、北京今年收生好容易,因為真係走咗好多外籍,而且大學申請成績非常唔錯。價錢就會比香港貴,如果需要住宿就選擇有限而且貴,但都有幾家唔錯。
時間上有啲緊張,大部份國際學校呢個個月就year-end,但可以試試,好處係香港人唔需要任何visa。

珍珠宮

虎到金來勳章

Adiezz 發表於 24-5-16 01:01
如果好可以試SPCC, CKY, 優才, 真道呢啲有IB班既本地學校,呢啲學校成績好 ...

真道成績好過大部份國際學校?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊