自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

人生好精彩,恭喜晒

2019年反修例示威期間,香港理工大學校園被封鎖,有網民發起「圍魏救趙」行動,在理大附近地區製造衝突,最終有213人被捕。當中9人被控暴動罪,其中5人認罪,3人受審後被定罪,一人罪脫。8名罪成被告今在西九龍法院(暫代區院)被判入獄37至50個月。

8名被告罪成當中,陳力圖(25歲)、鄭子峰(27歲)及何頌賢(24歲)是經審訊後被定罪,其餘5人則認罪,他們是區啟泰(29歲)、陳俊宇(26歲)、陳建希(22歲)、陳國庭(22歲)及何家堯(29歲)。其中區啟泰案發時是消防處救護員。

8人同被控於2019年11月18日,在窩打老道至咸美頓街之間的一段彌敦道參與暴動。本案本來尚有被告鍾子杰(32歲),他受審後獲判無罪。

法官判刑時指,示威者跟執法人員對歭,若執法人員不圍捕,示威者未必會散去。是次暴動歷時約50分鐘,導致公共設施破壞,對附近居民造成影響。

法官考慮到今次暴動規模、人數等因素,決定以54個月監禁作量刑起點,雖然本案沒有不合理延誤,但因受疫情影響重新排期,故額外減刑;另因部分被告年紀等因素減刑,判8人入獄37至50個月。

公爵府

召妓

案情指,2019年11月11日起,理工大學遭大批示威者佔領,其後警方封鎖校園。11月18日,有網民發起「營救」理大內示威者,晚上大批人士在彌敦道與警方對峙,多次作出破壞社會安寧的行為,包括用鐳射光線照射警方、不斷向警方投擲汽油彈致車道多處著火等。

警方估算示威者在案發期間至少投擲251枚汽油彈。

3名不認罪被告稱因不同理由在該區出現

本案不認罪被告均曾出庭自辯,如被告陳力圖稱當日打算與友人到旺角食放題及做足部按摩,因此途經現場;被告鄭子峰則稱打算到廟街及西貢街光顧色情按摩場而到該處;

被告何頌賢則稱當日在案發地點內一大廈召妓,離開大廈時遇上示威者阻礙離場。但法官不接納3人的辯解,認為他們當日到現場目的只為參與暴動,故裁定各人罪成。

珍珠宮

回覆樓主:

抵佢地啦,最好再坐耐d仲好,正癈物

子爵府

alau2021 發表於 24-6-22 18:01
人生好精彩,恭喜晒

2019年反修例示威期間,香港理工大學校園被封鎖,有網民發起「圍魏救趙」行 ...

區啟泰案發時是消防處救護員,唔怪之得地鐵嗰次傳到話死咗人,又唔夠數,警察運走屍體等等、講到實牙實齒咁有晒消防內部資料,引起公眾對警察質疑!全部都罪有應得尤其是嗰個消防救護員,知法犯法應該判重啲唔好比佢減刑

珍珠宮

ychan^ 發表於 24-6-22 18:21
區啟泰案發時是消防處救護員,唔怪之得地鐵嗰次傳到話死咗人,又唔夠數,警察運走屍體等等、講到實牙實齒 ...

我朋友個老公幾十歲救護員都系黃到爆,因為救護不嬲吾妥警察,消防又吾妥警察,所以黑暴時好多救護消防攪對抗

公爵府

成班都抵死

公爵府

angiehouse 發表於 24-6-22 19:27
我朋友個老公幾十歲救護員都系黃到爆,因為救護不嬲吾妥警察,消防又吾妥警察,所以黑暴時好多救護消防攪 ...

班消防淨係識喺局瞓覺打波秘撈溝女

水晶宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

子爵府

alau2021 發表於 24-6-22 19:30
班消防淨係識喺局瞓覺打波秘撈溝女

消防好多假,揾現金外快唔駛報稅。以前搬寫字樓,間removalist 老闆話幫手啲人好多系消防員做partime

伯爵府

回覆樓主:

罪有應得

水晶宮

2024勳章

alau2021 發表於 24-6-22 18:03
召妓

案情指,2019年11月11日起,理工大學遭大批示威者佔領,其後警方封鎖校園。11月18日,有網民 ...

上左庭,咩藉口都出哂黎,話自己自閉弱智又有,話自己叫雞又有⋯⋯一班烏合之眾

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

好心涼

alau2021    發表於 24-6-22 22:44

公爵府

czl115 發表於 24-6-22 20:36
上左庭,咩藉口都出哂黎,話自己自閉弱智又有,話自己叫雞又有⋯⋯一班烏合之眾
...

話去搵朋友都好啲啊,去叫雞,真係打緊仗都有迫切需要

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

都好 之前做司機嗰啲真係判得少
總有離別的時候

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

呢班友几狼死, 至少投擲251枚汽油彈
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

子爵府

偷次紙罰得仲甘d

公爵府

loveshp238 發表於 24-6-22 21:21
偷次紙罰得仲甘d

偷廁紙都有用,班垃圾去暴動唔知為乜

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

人生更精彩
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

回覆樓主:

都係果句,判得太輕,最怕呢班人前前後後入去嘅,全部扣埋啲假期,幾年貨仔就番出黎,之前有堪輿學家算過話香港幾年又會再亂過,好擔心就係同一班人出番後又再攪事

子爵府

laukkk 發表於 24-6-22 21:35
都係果句,判得太輕,最怕呢班人前前後後入去嘅,全部扣埋啲假期,幾年貨仔就番出黎,之前有堪輿學家算過話 ...

冇晒金主 ,唔使咁擔心。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊