自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

熊出沒注意
現時大家旅遊出行都會自行購買酒店機票,Agoda、Trip.com、Expedia等的預約平台,相信大家都知道如何使用,不過又是否了解當中的收費條款呢?近日有網民出帖文大吐苦水,在Agoda訂酒店時使用「延後付款」,這是平台的其中一種付費方式,消費者在確認訂單後,會有入住前幾天向Agoda付款,而事主發現當中居然會額外收取5%的手續費,而且更會利用匯率差價,令事主的訂單比原訂的價錢貴20%。

文章版權為新傳媒集團所擁有,原文請按: https://www.gotrip.hk/942232/?

子爵府

Cainemama 發表於 24-7-1 09:03
熊出沒注意
現時大家旅遊出行都會自行購買酒店機票,Agoda、Trip.com、Expedia等的預約平台,相信大家都知 ...

我都中過招,以後唔會用agoda

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

熊出沒注意
現時大家旅遊出行都會自行購買酒店機票,Agoda、Trip.com、Expedia等的預約平台,相信大家都知 ...

唔好選「延後付款」

瑪瑙宮

大廚勳章

熊出沒注意

都唔係新聞。。。好耐之前已經話唔好用然後付款。。。因為有額外5%手續費,匯率收費

子爵府

seaheart88 發表於 24-7-1 09:43
都唔係新聞。。。好耐之前已經話唔好用然後付款。。。因為有額外5%手續費,匯率收費

...

係咪agoda先咁衰呢?上次旅行,我分別响agoda和booking.com訂酒店,最後booking.com 係無收多錢㗎。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

seaheart88 發表於 24-7-1 09:43

...

(到酒店付款)係咪同(廷後付款)唔一樣?我試過用hotel.com訂前者

瑪瑙宮

大廚勳章

bhamcy 發表於 24-7-1 09:55
係咪agoda先咁衰呢?上次旅行,我分別响agoda和booking.com訂酒店,最後booking.com 係無收多錢㗎。
...

總之記住揀立即付款,但係留意有冇得幾時之前可以取消就冇錯。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

琥珀宮

bhamcy 發表於 24-7-1 09:55
...

Agoda 扣賬用HKD,延後付款,計算出來既HKD會有匯率差價及手續費問題,同原本預訂時HKD會有出入

而booking.com就算延後付款,都係扣外幣,所以唔會有呢個問題

琥珀宮

seaheart88 發表於 24-7-1 10:01
總之記住揀立即付款,但係留意有冇得幾時之前可以取消就冇錯。。

Booking.com 用外幣結算,最後唔揀立即付款,因為若付款後取消,所退回之外幣會蝕外幣手續費,一來一回有4%

瑪瑙宮

大廚勳章

木土土 發表於 24-7-1 10:13
Booking.com 用外幣結算,最後唔揀立即付款,因為若付款後取消,所退回之外幣會蝕外幣手續費,一來一回有4 ...

我冇用Booking.com已經好多年,我主要用Agoda。對比完的確係平啲。。。佢係用港幣結算,所以即刻付款退返嚟取消都係嗰個銀碼

別墅

回覆樓主:

agoda確實搵笨,有時用佢啲discount code都仲貴過唔用

伯爵府

熊出沒注意

一定要揀即時付款及可取消的

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

熊出沒注意

係呀,之前已經有post講過,所以揀即pay
放下自在

別墅

慘啦,我經Agoda book 咗5晚酒店,7月尾先俾錢,咁而家應該點做呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

JaniceB 發表於 24-7-1 11:13
慘啦,我經Agoda book 咗5晚酒店,7月尾先俾錢,咁而家應該點做呢?

有得取消可以考慮取消

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

揀可以取消,啱價就即時俾$

水晶宮

回覆樓主:

即時付款一係冇得取消,一係貴啲。但出發前一天付款,個匯率又超高。回贈又要住後60天才退,都係麻麻。

別墅

Anka 發表於 24-7-1 11:16
有得取消可以考慮取消

有得免費取消,咁係咪應該取消咗呢個booking先,然後再訂過,選立即付款?

公爵府

親子王國15週年勳章

不嬲都知

瑪瑙宮

大廚勳章

JaniceB 發表於 24-7-1 11:13

不如試吓search而家book係幾多錢 ?

然後即刻俾錢。。

之前嘅Booking應該有得取消免費?
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊